دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۳
قبل از انقلاب در بسیاری از حوزه‌های جامعه‌شناسی حتی یک کتاب نداشتیم

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: قبل از انقلاب در بسیاری از حوزه‌های جامعه‌شناسی حتی یک کتاب نداشتیم اما امروز رشد کمی و کیفی خوبی داشته‌ایم.

غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره ارزیابی‌ کمی و کیفی خود از آثار علوم اجتماعی در ایران عنوان کرد: ارزیابی من کاملا مثبت است و دلیلش هم این است به لحاظ کمی و کیفی ما رشد کردیم. من ورودی سال 63 هستم و بعد از انقلاب دومین سالی بود که ما در دانشگاه تحصیل می‌کردیم.

او ادامه داد: من وقتی شرایط کنونی را گذشته مقایسه می‌کنم، به این نتیجه می‌رسیم که آثار و تولیداتمان به لحاظ شاخه‌های مختلف علوم اجتماعی و بخش‌هایی که به صورت پایه‌ای در جامعه‌شناسی وجود دارند مانند روش و نظریه، رشد چشم گیری داشتند. شما در آن سال اگر نگاه کنید، می‌بینید که بسیاری از شاخه‌ها و حوزه‌های جامعه‌شناسی حتی یک کتاب نداشت اما امروز ببینید چه تعداد کتاب در دسترس است.

این استاد جامعه‌شناسی در همین باره توضیح داد: به طور مثال در حوزه جامعه شناسی توسعه ما یک کتاب تا سال 57 نداشتیم. در حوزه‌های دیگر مانند جامعه شناسی شهری، طبقات اجتماعی، آموزش و پرورش و ... مطالبی طرح شده بود اما در جامعه شناسی ارتباطات، تغییرات اجتماعی، اوقات فراغت و ... چیزی نداشتیم. اکنون در هر کدام از حوزه‌ها ده‌ها کتاب تالیفی و ترجمه داریم.

به گفته غفاری، در نظریه‌های جامعه شناسی ما فقط یک کتاب در سال 57 داشتیم اما اکنون صدها کتاب تالیفی و ترجمه‌ای داریم؛ در گذشته فقط بحث‌ها مربوط به کلاسیک‌های جامعه شناسی بود اما اکنون جدیدترین آثار جامعه شناسان روز را داریم پس این تغییرات در جامعه شناسی رخ داده است.
 
معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به پژوهش‌های صورت گرفته نیز عنوان کرد: اگر به حوزه پژوهش هم نگاه کنید می‌بینید تولید داده‌های اجتماعی و پیمایش‌های ملی بیشتر شده و این‌ها از سوی متفکران علوم اجتماعی، ارتباطات و مطالعات فرهنگی صورت گرفته پس قابل اعتنا و قابل توجه است.

او درباره چالش‌های پیش روی علوم اجتماعی نیز اظهار کرد: هر حوزه‌ای به رغم قوت‌ها ضعف هم دارد اما آنچه من معتقدم این است که علوم اجتماعی باید به جامعه شناسی ایران اعتنا کند. البته در ترجمه و تالیف کارهای زیادی کردیم ولی باید جامعه ایرانی را بسیار بیشتر بشناسیم و معرفی کنیم و آثاری را برای جامعه شناسی ایران تولید کنیم.

غفاری یادآور شد: البته در بخش تاریخی کمی فعالیت شده اما نیاز به کار بیشتر در جامعه شناسی ایران است. وزارت علوم هم کارهای خوبی در این باره انجام داده و بویژه یکی از وظایف پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی هم همین بوده و اگر آثار و تولیدات آن را مشاهده کنید می‌بینید که طی سه سال اخیر دست بسیار پری داریم و کارهای خوبی شده است. بخش‌های دیگر هم مثل پژوهشگاه فرهنگ، هنر ارتباطات و ... تولیدات خوبی را داشته است.

او در پایان گفت: انجمن جامعه شناسی ایران نیز در این باره کارهای خوبی کرده و اگر کارهای این انجمن را بررسی کنید می‌بینید سمینارهایی در مقیاس ملی برگزار می‌شود و عالمان اجتماعی جمع می شوند. ولی در عرصه علوم اجتماعی ما همچنان مسایل و موضوعات گسترده‌ای داریم و برخی هم به تحولات و تغییراتی برمی‌گردد که جامعه ما تجربه می‌کند.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: ایران یک سایت پژوهشی بسیار مهم و مناسب برای عالمان و پژوهشگران علاقه‌مندان عرصه اجتماعی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها