یکشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۴
تاثیر دستگیری سلطان بر بازار کاغذ

خبر دستگیری سلطان کاغذ در هفته گذشته، تاثیرات روشنی را در بازار کاغذ داشت که ابتدا با افزایش 20 درصدی قیمت و در ادامه با کاهش 10درصدی همراه بود. این درحالی است که نوسانات بازار کاغذ باعث توقف بخشی از معاملات شده.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، یکی از اخبار پر سر و صدای هفته گذشته دستگیری سلطان کاغذ بود، فردی که به گفته رئیس پلیس تهران با ارز دولتی کاغذ به کشور وارد کرده، احتکار و به قیمت آزاد در بازار می‌فروخت.
 
فارغ  از بحث چگونگی به وجود آمدن یک سلطان با ارز دولتی در بازار کاغذ، به نظر می‌رسد شرایط باید به‌گونه‌ای رقم می‌خورد که با دستگیری این باند کلاهبردار، قیمت کاغذ کاهش بیابد، اما برخلاف این انتظار، در روزهای پایانی هفته گذشته بهای کاغذ چاپ و تحریر که بیشترین استفاده را در حوزه فرهنگ دارد، 20هزارتومان افزایش پیدا کرده است.
 
این موضوع موجب شد که بسیاری از دست‌اندرکاران حوزه چاپ و نشر در ثبت‌ سفارش و عقد قراردادهای کاری دچار مشکلات جدی شوند و انجام بسیاری از کارها و امور به زمانی بعد از کاهش قیمت کاغذ موکول شود.
 
آخرین قیمت‌ها
طبق آخرین اطلاعات خبرنگار ایبنا، قیمت هر بند کاغذ تحریر 70*100 چهار و نیم‌ورقی تا روز سه‌شنبه 11 دی ماه حدود 245 هزار تومان و هر بند کاغذ سه ورقی حدود 215 هزار تومان خرید و فروش می‌شد که این اقلام در اواخر هفته با 20 هزار تومان افزایش به ترتیب به 265 هزار و 230 هزار تومان رسید.
 
اما امروز (یکشنبه 16 دی) قیمت هر بند کاغذ تحریر چهار و نیم‌ ورقی در بازار به قیمت 260 هزار تومان و سه‌ورقی حدود 220 هزار تومان توسط بنگاه‌های فروش کاغذ فروخته می‌شود.
 
همچنین هر بند کاغذ 80*100 چهار و نیم ورقی که در هفته گذشته حدود 280 هزار تومان قیمت داشت، اکنون به 300 هزار تومان و هر بند کاغذ سه‌ورقی این گراماژ 260 هزار تومان بود که به 280 هزار تومان رسیده است.
 
این اعداد و ارقام نشان می‌دهد که اگرچه کاغذ حدود 20 هزار تومان افزایش یافته بود اما در هفته جاری طی دیروز و امروز 10 هزار تومان کاهش قیمت داشته و به عبارت دیگر قیمت کاغذ بعد از دستگیری سلطان! تا به امروز 10 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.
 
نوسانات بازار، کار را بلوکه کرده
حسین‌بنایی؛ یک کاغذفروش در این زمینه به ایبنا گفت: این‌روزها به دلیل بالا و پایین رفتن قیمت کاغذ دچار رکود کاری شده‌ایم، به‌طوری که اواخر هفته گذشته قیمت‌ها 20 هزار تومان افزایش داشت و اما امروز 10 هزار تومان از این قیمت کاسته شده است.
 
وی افزود: در چنین فضایی تعداد سفارش‌دهندگان ما افت شدیدی داشته‌ است، زیرا افزایش قیمت هر بند 20 هزار تومان غیرمنطقی است و در توان خریدار نیست. چند روز است که مشتریان همیشگی ما هر روز تماس می‌گیرند و قیمت را سوال می‌کنند اما خبری از خرید نیست.
 
کاغذهای کشف شده را به بازار تزریق کنید
بنایی با بیان اینکه حدود یکسال است بازار کاغذ با مشکلات جدی و نوسان روبه‌رو شده است، عنوان کرد: گران شدنِ بی‌دلیل کاغذ یکی از معضلات اصلی ما به شمار می‌آید و کسی هم دلیل آن را نمی‌گوید. ما هم مجبور هستیم کاغذ را با همان‌ قیمتی که واردکنندگان به ما می‌فروشند، در بازار عرضه کنیم و به اجبار دچار این وضعیت شده‌ایم.
 
وی با بیان اینکه امید داشتیم با دستگیری سلطان کاغذ، قیمت کاغذ کاهش داشته باشد، گفت: پیشنهاد می‌دهم کاغذهایی که از انبار این محتکران ضبط شده به زودی در بازار توزیع شود تا با عرضه بالای کاغذ شاهد شکسته شدن قیمت‌ها باشیم. همچنین می‌توان از ظرفیت‌های اتحادیه کاغذ و مقوا برای توزیع و عرضه کاغذ در میان اعضا استفاده کرد.
 
این وضعیت ادامه‌دار...
در این زمینه تجربه نشان داده است که معمولا قیمت کاغذ در بازار آزاد با عرضه و تقاضا مشخص می‌شود. بسیاری از دست‌اندرکاران و کارشناسان حوزه کاغذ، دلیل افزایش قیمت‌ انواع کاغذ و مقوا در بازار آزاد را کمبود اقلام و نیاز بالای بازار تولید می‌دانند و بر این باور هستند که می‌توان با مدیریت بلندمدت، همچنین با تامین و عرضه به موقع کالاها، مانع بسیاری از این افزایش قیمت‌ها شد.
 
به‌نظر می‌رسد بازار لجام‌گسیخته کاغذ و نوسانات آن بر بازار تولیدات داخلی هم در حوزه نشر و هم بسته‌بندی سایه‌ افکنده باشد؛ هرچند بخش زیادی از این موضوع به دلیل پیچیدگی و درهم‌تنیدگی سیستم اداری در بانک مرکزی و سایر نهادهای وابسته است.
 
شواهد نشان می‌دهد سیاست‌های اشتباه اقتصادی دولت، اعتماد و ارتباط بین تجار و دولت را مخدوش کرده است. همچنین برخی فعالان کاغذ هم در این میان بی‌تقصیر نیستند؛ افرادی که به طمع پول بیشتر ترجیح می‌دهند کاغذها را در انبارهای اطراف شهر نگهداری کنند تا به دست مشتری برسانند.
 
حال اگرچه نهادها و سازمان‌های مختلفی مثل کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و دیگر نهادها تاکنون پای کار آمده‌اند تا شاید مشکل تامین کاغذ را حل کنند، اما وضعیت کنونی بازار کاغذ نه‌تنها بهتر نشده؛ بلکه وضعیت نابسامانی را پشت سر می‌گذارد؛ وضعیتی که به نظر می‌رسد بیش از حد ادامه‌دار شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها