محسن فرجی، کاهش کیفیت تالیف را عامل افزایش توجه مردم و ناشران به کتابهای ترجمه دانست و گفت: آسیبشناسی تالیف و ترجمه طی سالهای اخیر باید با تاکید بر بررسی کیفی باشد.
مردم خرید آثار ترجمه را ترجیح میدهند
وی افزود: توجه صرف به رشد کمی تالیف، طی سالهای گذشته موجب شده تا مردم خرید آثار ترجمه را ترجیح دهند. ناشران نیز تمایل دارند بیش از اثر تالیفی، کتابهای ترجمهای را منتشر کنند.
نویسنده کتاب «جغرافیای اموات» با تاکید بر لزوم بررسی کیفی آثار تالیفی و ترجمهای ادامه داد: آسیبشناسی تالیف و ترجمه طی سالهای اخیر، باید با تاکید بر بررسی کیفی باشد؛ چراکه طی سالهای اخیر انتشار کتاب با کیفیت همراه نبوده است.
فضای مجازی و ترغیب به انتشار کتاب
فرجی با اشاره به فضای مجازی بهعنوان یکی دیگر از عوامل تمایل به تالیف و چاپ کتاب گفت: افزایش تدریجی کاربران فضای مجازی موجب شده تا افرادی که دست به قلم هستند از این فضا برای زورآزمایی بهره ببرند و بازخورد کاربران دیگر را دریافت کنند. ارتباطها در فضای مجازی افراد را به شدت برای چاپ کتاب ترغیب و تشویق کرده است.
فرجی با تاکید بر نقش فضای مجازی بر افزایش تالیف بیان کرد: تولیدکنندگان محتوا در فضای مجازی درست و یا غلط، خود را در سطحی میدانند که محتواهای خود را در قالب کتاب منتشر کنند.
مدیر نشر خزه، کتابسازی را یکی از عوامل موثر افزایش آمار تالیف طی سالهای گذشته دانست و ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علاوهبر توجه به معیارهای قابل انتشار بودن کتابها، میتواند ابزارهای نظارتی را برای پیشگیری از انتشار مصادیق کتابسازی به کار بگیرد.
نقد ادبی ضعیف شده است
این نویسنده با انتقاد از نبود نظارت بر تولید کیفی کتاب گفت: پدیده کتابساری موجب شده تا نشر دچار آسیب شود. نظارت ضعیف بر کیفیت محتوا بهویژه در حوزه کتاب کودک و نوجوان ازجمله آسیبهای جدی، نبود نظارت است. یکی دیگر از آسیبهای ضعف نظارت، کم رنگ شدن جریان راهبری نقد ادبی است.
فرجی گفت: معتقدم دوران فقدان راهبری نقد ادبی را تجربه میکنیم. در این شرایط سره از ناسره به درستی بازشناخته نمیشود و امکان گم شدن اثر خوب بین آثار خوب وجود دارد. فقدان نشریات ادبی نیز موجب شده تا آثار با کیفیت معرفی نشود.
وی تاکید کرد: در دورهای زندگی میکنیم که تعداد این نشریات تقریبا به صفر رسیده است.
نظر شما