جمعه ۲۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۲
آثار تازه مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی رونمایی شد

آیین رونمایی از آثار مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی در قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد ابوترابی 22 آذرماه در آیین رونمایی از آثار مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی که در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد، یکی از شاخه‌های فعالیت این مرکز را تدوین دانشنامه‌ها در موضوعات مختلف عنوان کرد و گفت: این مرکز به عنوان یک مرکز پژوهشی وابسته به موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)، زمینه‌های پژوهش در تمام رشته‌های علوم عقلی اسلامی را فراهم می‌کند که از جمله آنها می‌توان به تدوین دائرة‌المعارف‌ها اشاره کرد که از یکی از ابزارهای رایج در جهان امروز برای انتقال اندیشه و مبانی فکری و فرهنگی محسوب می‌شوند.
 
رئیس مرکز پژوهشی دائرة المعارف علوم عقلی اسلامی، با بیان اینکه هر یک از فعالیت‌های پژوهشی این مرکز در تدوین دائرةالمعارف‌ها نیز کاربرد مستقل و مفید دارد، افزود: اصطلاح‌نامه‌های فلسفه اخلاق، فلسفه سیاست و معرفت‌شناسی از جمله جدیدترین کارهای مرکز دایرة‌المعارف علوم عقلی است که رونمایی می‌شود.

ابوترابی اصطلاح‌نامه‌ها را نقشه جامع یک علم عنوان کرد و افزود: امتیاز کار دایرة‌المعارف علوم عقلی این است که در اصطلاح‌نامه تکیه بر اصطلاح است.

وی ادامه داد: تدوین اصطلاح‌نامه فلسفی حدود 20 سال طول کشیده است و برجسته‌ترین چهره‌های علمی به عنوان اعضای شورای علمی در تدوین این اثر مشارکت داشته‌اند.

رئیس مرکز پژوهشی دائرة المعارف علوم عقلی اسلامی، آثار منتشر شده در بخش کتابشناسی تفصیلی را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: در بخش تفصیلی محققان به درون کتاب‌ها مراجعه و موضوعات را پیدا می‌کنند، که از جمله آن می‌توان به کتابشناسی فلسفه اسلامی در 2 جلد و کتابشناسی تاریخ عرفان در 6 جلد اشاره کرد.
 
ابوترابی در ادامه با بیان اینکه در بخش کتابشناسی اجمالی در گذشته نیز حدود 30 جلد رونمایی شده است، اظهار داشت: در بخش کتابشناسی اجمالی آثاری به زبان لاتین منتشر شده است، که می‌توان به منطق و فلسفه منابع لاتین در 2 جلد، کلام منابع لاتین در 2 جلد، فلسفه‌های مضاف در یک جلد و عرفان اسلامی در یک جلد اشاره کرد.
 
وی «المعجم الموضوعی لمنتخب الکتب الفلسفیه» را اثر دیگری عنوان کرد که رونمایی می‌شود، و ادامه داد: در علم منطق نیز همه مدخل‌ها را استخراج کردیم که 156 موضوع اصلی، 1033 موضوع فرعی این علم را در 47 هزار صفحه پی‌دی‌اف به صورت نرم‌افزاری تدوین کردیم و این کار در قالب پرونده‌های مختلف صورت گرفت. 

اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی علمی مستقل است

در ادامه این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی امیدی مدیر گروه فلسفه سیاسی مرکز دایرة‌المعارف علوم عقلی اسلامی، گفت: گروه فلسفه سیاسی به همت دانش‌پژوهان این مرکز بنا دارد با تدوین مقالات در زمینه دایرة‌المعارف گام بنیادینی را در راستای اعتلای دانش فلسفه سیاسی اسلامی بردارد.

امیدی اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی را علمی مستقل خواند و گفت: این اصطلاح‌نامه ترسیم کننده نقشه جامع فلسفه سیاسی است که دسترسی به اصطلاحات را برای پژوهشگران تسهیل می‌کند.

مدیر گروه فلسفه سیاسی مرکز دایرة‌المعارف علوم عقلی اسلامی، جامعیت و دقت در گزینش اصطلاحات، مستند بودن متون و ماخذ و استفاده از واژه‌های اصلی را از جمله مزایای اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی این مرکز عنوان کرد و افزود: این اصطلاح‌نامه دارای لوح فشرده‌ای است که در آن علاوه بر امکان جستجو در فهرست منابع، مشاهده منابع را نیز ممکن ساخته است.

وی در ادامه با اشاره به دیگر ویژگی‌های کتاب اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی تصریح کرد: پژوهشگران با مشاهده و تحقیق از 600 منبع، هزار و 800 اصطلاح‌نامه سیاسی را استخراج کردند و در این کتاب قرار دادند.

امیدی افزود: نمایه‌سنجی منابع مهم فلسفی سیاسی، راه‌اندازی مجله تخصصی فلسفه سیاسی، حمایت از پژوهش‌های مرتبط با فلسفه سیاسی و ایجاد قطب فلسفه سیاسی کشور در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، افق و دورنمای فعالیت‌های گروه فلسفه سیاسی دایرة‌المعارف علوم عقلی را در بر می‌گیرد.

در این مراسم از آثار اصطلاح‌نامه فلسفه اخلاق، اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی، اصطلاح‌نامه معرفت‌شناسی، المعجم الموضوعی لمنتخب الکتب الفلسفیه، کتابشناسی تفصیلی فلسفه اسلامی، کتابشناسی تفصیلی عرفان، کتابشناسی اجمالی منابع لاتین علوم عقلی، پرونده‌های علمی فلسفه اسلامی، پرونده علمی منطق، شیوه‌نامه دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها