جمعه ۲ آذر ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۵
یک خواست عمومی این پویش را پشتیبانی می‌کند

کتابگردی 97 همزمان با آخرین روز از هفته کتاب، همانند چهار دوره گذشته و با پاسخ مثبت مسئولان، هنرمندان و اصحاب رسانه به دعوت احمد مسجد‌جامعی برگزار شد. ایده‌های طرح شده از سوی برخی همراهان این پویش نشان می‌دهد، این حرکت فرهنگی که با هدف تقویت کتاب‌فروشی‌ها شکل گرفته کتاب‌گردی را به یک روز در تقویم کشور تبدیل می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) سال 1393 نخستین پویش «کتابگردی» با ابتکار و ایده احمد مسجد‌جامعی در تهران برگزار شد. حمایت از کتابفروشی‌ها به‌عنوان کانون‌های توزیع فکر و اندیشه و با هدف حضورِ مردم، به‌عنوان مخاطبان اصلی کتاب در فضای عمومی و شهری مهم‌ترین اهداف برگزاری این پویش اعلام شده است.

روز گذشته(1آذر‌ماه) و همزمان با آخرین روز از بیست‌و‌ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، پنجمین دوره از پویش کتاب‌گردی، سید‌عباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید‌محمد‌مجتبی حسینی؛ معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی غیاثی‌ندوشن؛ مدیرکل امور استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن هاشمی؛ رئیس شورای شهر اسلامی شهر تهران، محمد علی حق‌شناس، عضو کمسیون شورای اسلامی شهر تهران، پرویز حناچی؛ سرپرست شهرداری تهران، شهرداران مناطقی از تهران، حمید چیت‌چیان؛ وزیر پیشین نیرو، سید‌امیر‌رضا صالحی‌امیری؛ رئیس کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران، محمود آموزگار؛ رئیس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان،‌ نیکنام حسینی‌‌پور؛ مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب، امیر‌مسعود شهرام‌‌نیا، مدیرعامل موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران و جمعی از نویسندگان و هنرمندان و همچنین اصحاب رسانه، در این پویش همراه شدند.

مسجد‌جامعی، کتابگردی، را‌ با برنامه‌ریزی قبلی از شمال تهران و با افتتاح کتاب‌فروشی «خانه کتاب‌ پیدایش» آغاز کرد. مقصد بعدی، کتاب‌فروشی انتشارات احمدی، ناشر تخصصی کتاب‌های پزشکی بود. ادامه این جریان به بازدید و گپ‌و‌گفت با صاحبان کتاب‌فروشی‌های خیابان‌های کریمخان و راسته انقلاب رسید.

آفتاب غروب کرده بود که جمع همراه مسجد‌جامعی به کتاب‌فروشی انتشارات قدیانی در خیابان انقلاب رسیدند و در جمع صمیمی درباره این روز به گفت‌و‌گو پرداختند.

نگاه ویژه شورای اسلامی شهر به کتاب‌فروشان
مسجد‌جامعی در ابتدا با تاکید بر لزوم توجه به کتاب‌فروشی‌ها به مصوبه مجلس شورای سوم و حمایت این نهاد از کتاب‌فروشی‌ها اشاره کرد و گفت: در سومین مجلس شورای اسلامی شهر تهران با تصویب تصویب اعضا، ناشران مجاز شدند تا از اماکن مسکونی برای فعالیت‌های تجاری استفاده کنند. رای طلایی این مصوبه نیز برای آقای شیبانی بود و اگر رای ایشان نبود این طرح رای نمی‌آورد.

وی با بیان این مطلب که این طرح به سختی مصوب شد، ادامه داد: این مصوبه طی سال‌های گذشته چندان اجرایی نشده بود، اما با افتتاح «خانه کتاب پیدایش» همزمان با پنجمین پویش کتاب‌گردی اجرای این مصوبه بودیم که اقدام قابل‌توجه این دوره است.

همراهی شهرداران در روز کتاب‌گردی
مسجد‌جامعی، همراهی شهرداران با ناشران را اقدام قابل‌توجهی ارزیابی کرد و افزود: نتیجه حضور امروز شهرداران کنار ناشران موجب شد تا برای افتتاح موزه خلیج فارس، قول‌های مساعدی را بشنویم که امید‌واریم عملیاتی شود. ایجاد موزه خصوصی خلیج فارس از سال 1381 طرح شده بود و امروز با قول شهردار مقرر شد تا حیاط این انتشارات به موزه رایگان اسناد و نقشه‌های خلیج فارس تبدیل شود.   

وی همچنین یکی دیگر از نتایج کتاب‌گردی 97 را افتتاح موزه خلیج‌فارس همزمان با یازدهم اردیبهشت‌‌ماه روز ملی خلیج فارس عنوان کرد.


مسجدجامعی در تحلیل پنجمین پویش کتابگردی گفت: در این دوره با دو مساله مواجه بودیم. نخست ناشران که از تکثیر غیر‌قانونی کتاب گلایه‌مند بودند. کشف 120 وانت‌بار از چند انبار از مسائل اساسی است. بازگشت این تعداد کتاب به چرخه نشر که عمدتا از کتاب‌های پرفروش بودند، چندان آسان نیست.

مبدع طرح کتاب‌‌گردی، نقش ناشران را برای حذف پدیده تکثیر‌غیر‌قانونی کتاب اساسی دانست و بیان کرد: خوشبختانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت اطلاعات نیز  برای کشف کتاب‌های قاچاق همکاری می‌کنند و شورای شهر و دولت نیز در این جریان تسهیل‌گر هستند.

کشف کتاب‌های قاچاق مهم‌ترین رخداد سال جاری در حوزه نشر بود
مسجد‌جامعی کشف و پلمپ انبار‌‌های قاچاق را مهم‌ترین رخداد سال جاری در حوزه نشر ارزیابی کرد و ادامه داد: تکثیر‌غیر‌قانونی کتاب ارائه آمار‌های حوزه نشر از‌جمله شمارگان کتاب را نیز دچار اختلال می‌کند.      
             
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات حوزه نشر که امروز از سوی مردم طرح شد، گرانی کتاب بود. برخی از مردم با لحن و زبان تند بر این مساله تاکید داشتند که برای رفع این مشکل به راه‌های مختلف فکر کرد.

آینده برای ناشران مبهم است
 این عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به گرانی ملزومات تولید کتاب بیان کرد: بسیاری از ملزومات نشر از‌جمله کاغذ گران شده و باید دید که فعالیت ناشران در این وضعیت تا چه زمان ادامه پیدا می‌کند، البته ناشران بزرگ بی‌تردید تا یکسال آینده توانایی ادامه فعالیت را دارند، اما ذخیره ناشران بزرگ تا چه زمانی باقی است؟ بنابراین نگاه ابن ناشران نیز به اتفاقات آینده مبهم است.
 
برخی کتابفروشان کتاب قاچاق می‌فروشند!
مسجد‌جامعی نیز در ادامه تحلیل وضعیت تکثیر‌غیر‌قانونی کتاب گفت: بخشی از کتاب‌های قاچاق علاوه‌بر عرضه از سوی دستفروش‌ها در کتاب‌فروشی‌ها نیز عرضه می‌شود، بنابراین ساماندهی این وضعیت ضروری است و باید دید تشکل‌های نشر که در راس جریان ساماندهی قرار دارند چگونه عمل می‌کنند.

وی درباره میزان استقبال از پنجمین دوره پویش «کتاب‌گردی» ادامه داد: براساس گزارش مدیرکل امور استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در استان‌ها نیز از کتاب‌گردی سال 97 استقبال شد علاوه‌بر این مسئولان دستگاه‌های کلان نظارتی نیز تماس گرفتند و از تغییر امروز اوضاع شهر می‌پرسیدند و البته از این جریان خوشحال بودند. وضعیت امروز نشان داد که یک خواست عمومی این پویش را پشتیبانی می‌کند.



مسجد‌جامعی در پایان از همراهی وزرای پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداران مناطق مختلف تهران،‌ اعضای شورای شهر،‌ خانه کارگر و اصحاب رسانه و هنرمندان تشکر کرد.

شهرداران ساخت کتابخانه را برای صاحبان مجتمع‌ها اجباری کنند
در ادامه این نشست صمیمی، نادر قدیانی؛ مدیر انتشارات قدیانی ناشر کتاب‌های کودک بیان کرد: با توجه به اوضاع اقتصادی، نمی‌توان امید‌وار بود که شمارگان کتاب به حداقل دو هزار نسخه و قیمت کتاب به پنج سال گذشته بازگردد اما به نظر می‌‌رسد، برای پیشگیری از ایجاد فاصله مردم با کتاب می‌توان به روش‌های مختلفی فکر کرد.   
                     
وی در تشریح راه‌های افزایش سرانه مطالعه در شرایط دشوار اقتصادی افزود: یکی از مسائل مهم برای شهرداری‌ها ایجاد پارکینگ برای مجتمع‌‌ها و فروشگاه‌هاست بنابراین شهرداری‌ها می‌توانند ساخت یک کتابخانه کوچک را نیز برای صاحبان مجتمع‌های بزرگ را اجباری کنند.   

قدیانی افزود: آمادگی دارم به پنج مجتمع که ظرفیت ایجاد کتابخانه را دارند کتاب هدیه کنم. تاسیس کتاب‌فروشی‌های کوچک و تخصصی نیز می‌تواند در تقویت سرانه مطالعه و رونق کتاب‌فروشی‌ها کمک کند. 
  
کتابگردی را در تقویم ثبت شود
مهرشاد کاظمی؛ معاون امور فرهنگی و رسانه‌ای اداره‌ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران نیز با اشاره به افزایش میزان استقبال از پویش کتاب‌گردی بیان کرد: «کتاب‌گردی» را در تقویم ثبت کنیم و  روز جشن خرید کتاب را با حضور مردم سراسر کشور برگزار کنیم.

لزوم توجه به افزایش مشارکت استان‌ها در پویش کتاب‌گردی
غیاثی‌ندوشن، درباره تقویت پویش کتاب‌‌گردی گفت: تحول در روش شیوه فراخوان، با هدف اطلاع‌رسانی به مراکز استان‌ها و همچنین تبادل تجارب فعالان فرهنگی تهران به مسئولان فرهنگی شهرستان‌ها،  پویش کتاب‌گردی تقویت می‌شود.

وی همچنین پیشنهاد داد: برای پیشگیری از دلسردی کتاب‌فروشان سایر مناطق تهران که فرصت حضور در آن‌ها پیدا نمی‌شود برنامه‌ریزی شود. به نظر می‌رسد دعوت از مسئولان بیشتر برای مشارکت در این طرح و تقسیم‌بندی زمانی برای حضور آن‌ها در کتاب‌فروشان در پوشش همه کتاب‌فروشی‌ها موثر است.                   
آخرین ایستگاه کتاب‌گردی 97 حضور در کتاب‌سرا بود.

کتاب‌گردی با هدف تقویت فعالیت آخرین حلقه نشر تعریف شده و به نظر می‌رسد با مشارکت بیشتر مردم عمومی‌تر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها