کتاب «سازمان ملل در دنیای امروز» با ترجمه علی ایثاری کسمایی، تلاش دارد به درک فعالیتهای جهانی سازمان ملل به خوانندگان خود کمک کند. این کتاب میتواند مرجعی فشرده و در عین حال ارزشمند برای دیپلماتهای کارکشته و افراد عادی علاقهمند باشند. این اثر میکوشد اصلاحات سازمان را، از تغییرات در عملیات حفظ صلح، تا بازاندیشی در نظام و تشکیلات حقوق بشر توضیح دهد و در عین حال اطلاعاتی درباره نیروهایی ارائه دهد که این تغییرات را پیش میبرند.
«این سازمان تنها سازمانی است که در سراسر جهان عضو دارد، به همه جای دنیا دسترسی دارد و از مشروعیت همگانی لازم برای برخورد با این دشواریها برخوردار است. عرصه سازمان ملل رهبران سیاسی را قادر میسازد به شیوههایی به یکدیگر دسترسی پیدا کنند که در شرایطی دیگر ممکن است اشتیاق یا توانایی انجام آن را نداشته باشند. بی طرفی سازمان ملل به آن امکان میدهد در برخی از دشوارترین مناطق جهان مذاکره و فعالیت کند. وقتی فاجعهای مثل سونامی در جنوب شرق آسیا رخ میدهد کارگزان ما آماده واکنش در محل حضور دارند و بیش از صدهزار صلحبان سازمان در چهار قاره وظایف خود را موثرتر و با هزینه بسیار کمتر از ان انجام میدهند که هر دولتی به تنهایی میتواند انجام دهد.»
این بخشی از سخنرانی بانکی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد بود که در پیشگفتار کتاب آمده است.
دبیرخانه سازمان ملل متحد، مکانی بیطرف
شاید جالب باشد که بدانید دبیرخانه سازمان ملل متحد حدود 25530 کارمند با قراردادهای یک ساله یا بیشتر دارد که حقوق 17630 نفر از انان از منافع فوق بودجهای پرداخت میشود. کارکنان دارای قراردادهای کوتاه مدت، مجموع کارکنان دبیرخانه را به 30550 نفر از 182 کشور میرسانند. دبیر کل و کارکنان دبیرخانه به عنوان کارمندان کشوری بینالمللی برای فعالیتهای خود فقط به سازمان ملل پاسخ میدهند و سوگند یاد میکنند از هیچ دولت یا نهاد خارج از این سازمان دستور نگیرند و یا دنیال گرفتن آن نروند.
همچنین دبیر کل باید دیپلمات بیطرف و مدافع برابری، کارمند کشوری و مقام اجرایی اصلی باید باشد.کوفی عنان از غنا 31 دسامبر 2006 دو دوره پنج ساله دبیر کلی را تکمیل کرد و هشتمین دبیر کل با کی کون از جمهوری کره به جای او انتخاب شد.
مروری بر فصلهای کتاب
کتاب «سازمان ملل در دنیای امروز» در سه بخش اصلی تدوین شده است که هر بخش دارای فصلهای متعددی است. هر فصل از کتاب به شرح گسترده فعالیتهای کارگزاریها در سازمان ملل متحد پرداخته که در فصلی با عنوان«هوا، اقلیم و آب» میخوانیم: «یکی از مهمترین معضلات روز جهان مسئله محیطزیست و تغییر اقلیم کره زمین است. سازمان جهانی هواشناسی تلاشهای علمی جهانی را از پیشبینی هوا تا تحقیقات مربوط به اقلیم و هشدارهای زودهنگام درباره خطرهای طبیعی هماهنگ میکند تا اطلاعات به موقع و دقیق درباره هوا، اقلیم و محیطزیست آبی و جوی ارائه دهد. این سازمان در نظام ملل متحد صدای علمی قابل اعتماد درباره اقلیم و جو زمین است. برای مثال کشورهایی که در معرض تندباد استوایی هستند. این سازمان کمک میکند با بهبود شبکههای پیشبینی و هشدار و آمادگی برای فاجعهها تلفات جانی و خسارات مالی را به حداقل برسانند.»
شاید بدانید که FAO سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد است و یا WHO سازمان جهانی بهداشت است و صدها نام مختصر دیگر در این سازمان به کاربرده میشوند که هر کدام برگرفته از نام کارگزاری و آژانسی هستند که در زمینههای مشخص فعالیت میکنند. در این اثر نام و فعالیت و شرح وظایف تمامی این کارگزاریها همراه با نام اختصاریشان آورده شده است و خوانندگان میتوانند به اطلاعات جامعی در این مورد دست پیدا کنند.
«سازمان ملل در دنیای امروز»، در 332 صفحه، به شمارگان سههزار نسخه، از سوی انتشارات آبارون منتشر شده است.
نظر شما