امیرمحمد آقایی، مدیر اجرایی رویداد افسانهها، با بیان اهمیت رواج و شناساندن این شاخه مظلوم ادبیات، گفت: به دلایل مختلفی از جمله فرهنگ و نبود ساز و کار مناسب، کمتر به ادبیات ژانری در سطح گسترده پرداخته شده است.
گردهمایی افسانهها با یک تفاوت خاص آغاز شد. مادرخوانده در میان محافظین خود از میان جمعیت خارج و سپس دخترش، مهمانان را به داخل سالن راهنمایی کرد. شاید بتوان چنین ابتکاراتی در میان یک مراسم شاید بهظاهر معمولی و تکراری را خاص دانست. اینکه از عناصر محیطی مختلفی برای درگیری مخاطب با برنامههای از پیش تعیین شده استفاده کرد. اگر بخواهیم دقیقتر به این رویداد نگاه کنیم، همهچیز بخشی از یک نمایش بزرگ بود. گرگم بههوایی میان دختر و مادرخواندهای که دائماً با حضورشان در صحنه، مراسم را پیش میبردند.
سلیمانی، رییس فرهنگسرای ارسباران، در ابتدای برنامه پیرامون محتوای کلی و حرکت افسانهها در اشاعه فرهنگ ادبیات ژانری سخن گفت. سپس امیرمحمد آقایی، مدیر اجرایی رویداد افسانهها، به کلیات افسانهها و حرکتی که آغاز شده اشاره کرد و به بیان اهمیت رواج و شناساندن این شاخه مظلوم ادبیات پرداخت و گفت: این ادبیات به دلایل مختلفی از جمله فرهنگ و نبود ساز و کار مناسب، کمتر در سطح گسترده به آن پرداخته شده است.
در ادامه نیما کهندانی، سردبیر افسانهها، گفت: تیم افسانهها که متشکل از چند مترجم بهنام کشور، نویسندگان حوزه ادبیات ژانری و جوانان علاقهمند به این حوزه است، هرساله در قالب رویداد داستاننویسی افسانهها از سراسر کشور طرفداران این شاخه از ادبیات را گردهم میآورد تا بتواند استعدادهای ناشناس را شناسایی و به ادبیات این کشور معرفی کند.
وی افزود: این نوزاد تازهپای ادبیات ژانری باید بهخوبی آموزش، معرفی و رشد داده شود. در صنعت کتاب، بهخصوص در کشورهای جهان سوم، شاید بتوان گفت آشنایی مردم با محتوای خالص کتابها کمتر شده و جای خود را به ظاهربینی داده است. طبیعتاً زیبایی یک اثر المانهای مختلفی دارد و بخشی از این المانها، طراحی جلد است.
وی افزود: در کمال مسرت مدتی است شاهد آن هستیم که ناشرین مختلف، روبه استفاده از طراحان گرافیک داخلی برای جلدهای خود کردهاند که این در جای خود، بسیار ارزشمند و استفاده از تواناییها و خلاقیتها بومی است.
پس از این سخنان، اولین دور تقدیریهای افسانهها که شامل 19تن از فعالانِ ژانری در حوزههای گوناگون از جمله تألیف، ترجمه، تصویرگری، نشر و نیز فعالیت مرتبط در فضای مجازی تقدیر شدند. در ادامه ناشرین فعال در حوزه ادبیات ژانری تقدیر شدند. نشر پریان، هوپا، پرتقال، ویدا و باژ از جمله ناشرینی بودند که بهپاس خدمات ارزندهشان در این حوزه، مورد تقدیر قرار گرفتند.
اسامی تقدیرشدگان:
محمد قصاع، به پاس تألیف کتاب پژوهشی در ادبیات و اندیشه علمیتخیلی
مریم عزیزی، به پاسِ تألیف کتاب دشت پارسوا در ژانر فانتزی
بهرنگ مافی، به پاسِ ترجمه مجموعه چرخ زمان در ژانر فانتزی
مهنام عبادی، به پاس ترجمه کتاب هیولاشناس در ژانر وحشت
آیدا کشوری، به پاسِ ترجمه مجموعه گروهان سیاه
حسین شهرابی، به پاس سالها تلاش در زمینه ترجمه آثار فانتزی، علمیخیالی و وحشت
بهنام حاجیزاده، مترجمِ جوان و پرکار ادبیات فانتزی، علمیخیالی و وحشت
مهیار فروتنفر، به پاس ترجمه کتاب تلماسه در حوزه علمیخیالی
فرزاد فربد، مدیر نشر پریان، به پاس ترجمه کتاب چرخ زمان در ژانر فانتزی
محمدعلی جمالی، مدیر انتشارات باژ، به پاس چاپ اثر هیولاشناس در ژانر وحشت
سعید فرهنگیان، به پاسِ خلق آثار در ژانر فانتزی
مبین تنگسیری، فعال مجازی حوزه کتاب، به پاسِ فعالیت در زمینه معرفی آثار ادبیات ژانری در فضای مجازی
محمد عوضپور، مدیر صفحات مجازی Gotfactsبه پاسِ فعالیت در زمینه معرفی اثر فانتزی نغمه یخوآتش
امید نصری، مدیر انتشارات پرتقال، به پاس فعالیت در زمینه چاپ آثار پرطرفدار و بهروز کودک و نوجوان
علی عسگری، مدیر انتشارات هوپا، به پاسِ اقدامات در حوزه کپیرایت و رعایت حقوق قانونی نویسندگان ژانری
جمال خداپناهی، مدیر انتشارات بهنام، به پاسِ فعالیت مداوم در زمینۀ نشر آثار فانتزی
احسان رضایی، به پاسِ سالها فعالیت در حوزه ادبیات فانتزی، علمیخیالی و وحشت
شهرام اقبالزاده در ادامه مراسم پیرامون تفاوتهای ادبیات ژانری سخن گفت و مانند یک کلاس درس، این تفاوتها و نکات گفته شد. در ادامه نوید فرخی، منتقد حوزه ادبی و سینمایی، برای حاضرین از سینمای علمی تخیلی گفت، تاریخچه و حرکاتی که در طول سالیان متمادی در این صنعت رخ داد و البته نگاهی انتقادی به عدم ورود سینمای ایران به این موضوع علیرغم وجود تواناییهای بالقوه در این حوزه داشت.
همچنین در این برنامه با سه نویسنده جوان حوزه ادبیات ژانری گفت و گو شد. شاید این بخش، مهمترین و الهامبخشترین قسمت این برنامه برای مخاطبین هدف – یعنی نوجوانان و جوانان- علاقهمند به این حوزه بود. چگونگی جوانهزدن علاقه این افراد به نوشتن میتواند نمونهای برای تمامی کسانی باشند که رویای چاپ کردن آثار خود را داشتند.
در آخر نیز با اجرای گروه طهرانو، مراسم به پایان خود رسید.
نظر شما