وضعیت کتاب به بدی وضعیت دارو نیست
کاظمی در این نشست درباره نمایشگاه کتابهای پزشکی که همزمان با نملایشگاه ایران فارما برگزار خواهد شد، گفت: خوشبختانه وضعیت کتاب به وخیمی صنعت دارو نیست و رونق در کتابهای پزشکی به خوبی مشهود است. هنوز کتاب سود دارد و ناشران به ویژه ناشران پزشکی همچنان فعال هستند. امسال سومین نمالیشگاه کتابهای پزشکی است. در دو سال گذشته نمایشگاه کتاب در کنار ایران فارما برگزار کردیم که هم از لحاظ بازدید کننده و هم از لحاظ ناشران بازخورد خوبی را دریافت کردیم و موفق بودیم.
معاون امور فرهنگ و رسانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: امسال دومین نمایشگاه نشریات سلامت را هم برگزار خواهیم کرد. هدف از برگزاری این نمایشگاهها پیوند بین صنعت دارو و فرهنگ و دانشگاه است. هدف این است که در کنار این صنعت با موضع کتاب و نشریات ارتباط موثری بر قرار شود که خوشبختانه موفق هم واقع شد.
وی افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امسال حدود صد میلیون تومان یا بیشتر رقم تخصیص داده شده است که حود 20 الی 309 درصد تخفیف کتابها از سوی این وزارتخانه تعلق میگیرد و علاوه بر آن 20 در صد هم ناشران تخفیف میدهند و کتابها به صورت نیمبها برای دانشجویان و خریداران عرضه میشود.
کاظمی درباره ثبتنام نشریات برای حضور در نمایشگاه گفت: تا کنون حدود چهل نشریه ثبتنام کردهاند و بیست روز دیگر هم فرصت برای آن باقی است. نزدیک به 27 ناشر برای حضور در این نمایشگاه ثبتنام کردهاند که فرصت برای ثبت نام باقی است.
وی درباره حضور ناشران خارجی گفت: از طریق نمایندگان ناشران خارجی در ایران رایزنیهایی با هشت ناشر خارجی برای حضور در نمایشگاه انجام شده است که آنها شرکت خواهند کرد.
وی درباره برنامهها جنبی و یارانهای این نمایشگاه گفت: خدمات از طریق شعبه و باجههای بانک شهر مستقر در نمایشگاه به ارائه خدمات میپردازند و بنهایی تا مبلغ 300 هزار تومان در نظر داریم که به دانشگاهیان ارائه دهیم؛ همچنین کارگاههای خبرنویسی و دارویی و سلسله نشستهای تخصصی میان ناشران و صنایع دارویی و خبرنگاران هم برگزار خواهد شد.
این فعال در حوزه فرهنگ و کتاب درباره همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نمایشگاه ایران فارما اظهار کرد: با شروع این نمایشگاه کتاب تهران، تشکیل انجمن ناشران پزشکی و دارویی هم شروع شد که تا کنون مجوزهای آن صادر شده و این انجمن همکاری بسیاری داشته است و لازم به ذکر است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این نمایشگاه را جزو برنامههای تقویمی خود وارد کرده است و از سالهای آتی به نام ایران فارما بودجه خاص به آن اختصاص داده خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر اینکه ایران عضو کپیرایت نیست و عمده منابع کتابهای پزشکی ترجمه است آیا این نمایشگاه برای ناشران خارجی شناخته شده است یا خیر گفت: با توجه به یارانهای که داده میشود استقبال ناشران تا حدودی خوب بود و امسال هم تمام ناشرانی که در ایران نمایندگی دارند شرکت خواهند کرد.
امروزمان با دیروزمان تفاوتی ندارد
شیبانی ضمن تیریک به مناسبت روز داروسازی گفت: در این جا لازم است تشکر فراوانی از بنیانگزاران نمایشگاه ایران فارما کنم. امیدوارم چهارمین نمایشگاه هم مانند سه دوره گذشته موفق عمل کند. هرچند مشکلات بسیاری در حوزه صنایع دارویی وجود دارد اما ما توانستهایم خدمات و امکانات خود را تا کنون در اختیار جامعه قرار دهیم.
وی گفت: امیدواریم مسئولان دولتی باور کنند که ایران ظرفیت زیادی در ارائه خدمات در زمینه صنایع دارویی دارد اما باید توانمندی و پتانسیلهای خود را بیشتر کنیم. با توجه به اینکه صنعت داروسازی قدمت هفتادساله دارد، اما شروع شکوفایی آن بعد از انقلاب اسلامی بود. این صنعت بعد از انقلاب توانست به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کند. طوریکه در حال حاضر 97 درصد نیاز دارویی کشور از داخل تامین میشود و تنها 3 درصد از داروهای وارداتی است که آن هم به علت مقرون به صرفه نبودن آن؛ ترجیح دادیم وارد کنیم. در حال حاضر 100 کارخانه در این صنعت فعال هستند که نشاندهنده توسعه این صنعت در ده سال گذشته است.
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای خحاطر نشان کرد: در سالهای اخیر تعدد مشکلات ارزی و اقتصادی دامن صنعت دارو را هم گرفته و چند سالی است که توسعهای در این زمینه نداریم. در حال حاضر امروزمان با دیروزمان تفاوتی ندارد و اگر اقدام عاجل مسئوالان دولتی نباشد مطمئنا صنعت دارو را به راحتی و به زودی از دست خواهیم داد و با مشکلات بیشتر دارو را وارد خواهیم کرد و امیدواریم هر چه زودتر فکری به حال این کالای ضروری شود.
وی افزود: انتظار داریم مسئولان دولتی بدانند که دارو جزو کالاهای اساسی و ضروری است. دارو محصول حیاتی است و مانند دیگر کالاها جایگزین ندارد. مسئولین باید به این باور برسند که اگر کمکهای آنها نباشند از این بحران بیرون نخواهیم آمد در حال حاضر وضعیت صنعت قابل مقایسه با گذشته نیست. خوشبختانه هم دانش تجهیزات و هم تجربه کافی در این صنعت داریم اما کم کم دارد این امکانات کم رنگ میشود.
وی درباره نحوه برگزاری نمایشگاه ایران فارما گفت: بیش از ۵۰۰ شرکت داخلی وخارجی در این نمایشگاه حضور خواهند یافت و از بین کشورهای اروپایی سوئیس، ایتالیا و اسپانیا حضور دارند. با توجه به تحریمهای موجود این استقبال اروپا یا نشانه با اهمیت بودن نمایشگاه ایران فارما است.
شیبانی فزود: بی شک این نمایشگاه در خاورمیانه جزو اتفاقات منحصر به فرد است و نزدیک به۳۰ هزار نفر بازدیدکننده برای آن پیشبینی کردهایم و ۲ هزار بازدیدکننده خارجی خواهیم داشت. این نمایشگاه راهی برای شناساندن صنعت دارویی ایران به تمام جهانیان است و همچنین از اصحاب رسانه انتظار داریم آنگونه که شایسته صنعت داروسازی است آن را بازتاب به دهند.
دولت بدهکار بزرگی به صنعت دارو است
در ادامه نشست کبریاییزاده درباره وضعیت صنعت داروسازی گفت: حال و روز صنعت خوب نیست و بیشتر از بی تدبیریهای داخلی ضربه خوردهایم اقدامات نسنجیده و ناپخته که از سوی دولت شکل گرفت باعث شد که دولت یک بدهکار بزرگ به صنعت داروسازی باشد. صنعتی که کالای ضروری و حیاتی تولید میکند اگر گردش عملیات آن رکود کند صدمات بسیاری را به بدنه جامعه وارد میکند گردش عملیات این صنعت به ۵۷۰ روز رسیده است؛ یعنی یک ریال هزینه صرف شده ۵۷۰ روز طول میکشد تا بازگردد وی در ادامه گفت من معتقدم این دشمنی از داخل صورت گرفته است و حتی طرح تحول سلامت را وقتی دولت شروع کرد ما هشدار دادیم.
وی گفت: در حال حاضر ما با صنعتی مواجه هستیم که از جیب میخورد و روز به روز نابود میشود تا قبل از انقلاب ۸۰ درصد نیاز دارویی را خارج از کشور تامین میکردیم و بعد از انقلاب بیش از ۹۰ درصد داروها حاصل تولیدات داخلی شدند. این نشان میدهد پتانسیل صنعت دارو در ایران بسیار بالا است.
وی گفت: وضعیت کنونی بیشتر حاصل بیتدبیریهای داخلی است من نگران تحریمها نیستم مشکل از خود ماست. اگر یک نظام اجرایی چابک در دولت وجود داشته باشد که خودزنی نکند از گمرک تا بانک مرکزی؛ مشکلات حل میشود گاهی دلسوزی خارجیها بیشتر از داخلی است.
جهانپور در ادامه ضمن تبریک به مناسبت روز داروسازی گفت: قطعاً صنعت دارو رشد بسیاری در طی ۴۰ سال داشته است طرح تحول سلامت مانند صنعت دارو جذب افتخارات نظام جمهوری اسلامی است. به هر حال نشد یا نتوانستند آنگونه که شاید و باید با شتاب همراه شود.
وی درباره بازگشت سرمایه اظهار کرد: صنعت دارو اصلا وضعیت خوبی ندارد و به مانند بیماری است که ما جشن تولد آن را در بیمارستان میگیریم.
جهانپور افزود: امروز شرایط سختتری داریم و اگر تمرکز نشود قطعا مشکلات ما بیشتر میشود. مشکلات ما در تعدد مراکز تصمیمگیری است و اگر بخواهیم جایی را متولی صنعت دارو ذکر کنیم وزارت صنعت است؛ اگرچه سازمان غذا و دارو تامین آن را یر عهده دارد. ما باید ایران فارما را رهیافتی برای حل مشولات بدانیم ایران فارما یکی از موفقترین اقدامات در حوزه نمایشگاهی است. امیدواریم با مسیری که در پیش داریم روابط بین ارکانها و حتی ملل بیشتر برقرار کنیم.
چند سال است که آجر روی آجر نگذاشتهایم
در انتهای این مراسم شیبانی در تایید سخنان کبریایی زاده گفت: به هر حال این صنعت چهل سال است که اداره میشود. ما در گذشته هم تحریمات زیادی داشتیم اما در همان سالها کارخانههای تولید دارو زیادی تاسیس شد و در حال حاضر دو الی سه سال است که آجر روی آجر نگذاشته ایم. سیاست ما دستخوش سیاست گذاری های سلیقهای و موردی شده است. مسئولین حداقل باید به این باور برسند که صنعت مشکلات جدی دارد که اگر به آن توجه نشود ریشه آن را می خشکاند. بزرگنترین مشکل ما گردش نامناسب مالی و وضعیت تخصیص ارز است و قول و قرارهایی هم که گفته شده اصلا اتفاق نیفتاده است.
نظر شما