دوشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۰
تفکر ترامپی گذرا نیست/ شناخت راست افراطی در اروپا ضرورت دارد

پروفسور «مارک سجویک» دبیر انجمن اروپایی مطالعات باطنی‌گرایی غربی معتقد است تفکر ترامپی اندیشه و تفکر زودگذر نیست و برای شناخت رفتار وی باید نظام اندیشه‌ای پشت سر آن‌را مورد مطالعه قرار داد.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- جلال حیران‌نیا: ظهور دونالد ترامپ در آمریکا و انتخاب او به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده از یک سو و قوت و قدرت گرفتن جریان‌های راست افراطی در کشورهایی چون فرانسه، اتریش، مجارستان و ... پرسش‌هایی را پیش روی متفکران قرار داد.

بررسی آرای این رهبران مستلزم شناخت از نظام فکری و آرای متفکرانی است که واژگان آن‌ها در آن نظام معنا می‌یابد. برای نمونه دونالد ترامپ متأثر از آرای شخصی چون «استیو بانون» است که به عنوان معلم عقیدتی ترامپ از وی یاد می‌شد. هر چند ترامپ او را برکنار کرد ولی تأثیرپذیری رئیس جمهوری آمریکا از مشاور سابقش مبرهن و واضح است.

خود «استیو بانون» متأثر از آرای فیلسوف ایتالیایی «ژولیوس اِوولا» است که بسیار مورد توجه نازی‌ها بود. تأثیر آرای این فیلسوف ایتالیایی را می‌توان در سخنرانی‌های آخرالزمانی بانون و در سال 2014 و در همایشی در واتیکان مشاهده کرد. «بانون» در آن همایش به بیان دیدگاه‌های خود درباره اسلام، پوپولیسم و سرمایه‌داری پرداخته بود.

جیان‌فرانکو دو توریس، زندگی‌نامه‌نویس و مدافع عقاید اوولا، که مقیم رم است و بنیاد اوولا را از خانه‌اش مدیریت می‌کند، می‌گوید: «اولین بار است که یک مشاور رییس جمهور آمریکا اوولا را می‌شناسد و یا احتمالاً بنیان فکریِ سنت‌گرا دارد»
همچنین فهم و درک رفتار «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری فدراسیون روسیه از رهگذر فهم و درک مشاور او «آلکساندر دوگین» قابل حصول خواهد بود.

«مارک سجویک» دبیر انجمن اروپایی مطالعات باطنی‌گرایی غربی و از فیلسوفان شناخته شده غربی که مطالعات جامعی در خصوص مکتب سنت گرایی دارد در جدیدترین اثرش به بررسی مکتب راست افراطی و متفکران این نحله فکری پرداخته است.

خبرنگار ایبنا با وی درباره آخرین اثرش گفت‌وگویی کرده که در ادامه آمده است.

«مارک سجویک» (Mark Sedgwick) از استادان سابق و برجسته دانشگاه آمریکایی قاهره و استاد کنونی دانشگاه آرهوس دانمارک و نیز دبیر انجمن اروپایی مطالعات باطنی‌گرایی غربی است که کتابی را در سال ۲۰۰۴ میلادی با عنوان «علیه جهان مدرن: سنت‌گرایی و تاریخ‌ پنهان فکری سده بیستم» به چاپ رساند.

جدیدترین کتابی که از شما منتشر می‌شود چه نام دارد و کدام ناشر آن‌ را منتشر خواهد کرد؟
کتابی که اخیرا از من منتشر خواهد شد به بررسی آرای متفکران کلیدی و اصلی راست رادیکال می‌پردازد. در واقع این اثر از یک منظر آرای راست افراطی را مورد بررسی قرار می‌دهد. کتاب مذکور توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد منتشر خواهد شد. من جزو ویراستاران این اثر هستم و 16 ویراستار دیگر در این اثر با من همکاری کرده‌اند.

پرسش اصلی شما در این اثر چه بوده است؟
در واقع هدف این بوده تا دریابیم در پشت سیاست راست‌گرایی که در غرب وجود دارد چه منظومه فکری قرار دارد و آبشخورهای فکری و عقیدتی این تفکر از سوی چه متفکرانی ایجاد و اشاعه یافته است. برای نمونه دریابیم افرادی چون «استیو بانون» مشاور و معلم عقیدتی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا که اخراج شد چه کتاب‌هایی می‌خوانده‌اند و به کدام متفکران علاقه‌مند بوده‌اند.

چه فرضیه‌ای در این کتاب در پاسخ به پرسش اصلی‌تان مطرح شده و مورد آزمون قرار گرفته است؟
به طور کلی چهار متفکر کلاسیک در بررسی آرای راست افراطی مورد توجه هستند که در این کتاب نیز به بررسی نظام فکری آن‌ها پرداخته شده است. اولین متفکر «اوسوالد اشپنگلر» ( Oswald Spengler) است. دومین متفکر «ارنست یونگر» (Ernst Jünger) است. سومین متفکر «کارل اشمیت» (Carl Schmitt) است. چهارمین متفکر در بررسی آرای راست افراطی، «ژولیوس اِوولا» (Julius Evola) فیلسوف ایتالیایی است که «استیو بانون» مشاور قبلی دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا به آرای این فیلسوف ایتالیایی توجه و اهتمام داشته است. چهار متفکر مذکور در زمره متفکران کلاسیک مکتب راست افراطی قرار می گیرند.

آیا آرای متفکران معاصر مکتب راست افراطی نیز در این اثر مورد توجه شما بوده است؟
بله. در این اثر آرای متفکران معاصر راست افراطی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله این متفکران می‌توان به افرادی چون «آلن دی بنوئیست» (Alain de Benoist)، «گیوم فی» (Guillaume Faye)، «پل گاتفرید» (Paul Gottfried)، «پاتریک بوچانان» (Patrick J. Buchanan)، «جرد تیلور» (Jared Taylor)، «الکساندر دوگین» (Alexander Dugin)، «بت یی اور» (Bat Ye’or) اشاره کرد.

این متفکران اندیشمندان اصلی و مهم مشرب فکری راست افراطی در اروپا به شمار می‌روند. همچنین متفکران جوانی نیز وجود دارند که مشخص کردن مهمترین‌شان کار سخت و دشواری است. اما می‌شود افرادی مانند «گرک جانسون»، «ریچارد اسپنسر»، «جک داناوان» و «دانیل فرایبرگ» را در زمره مهترین متفکران جوان راست افراطی قلمداد کرد.

ضرورت نگارش این اثر چه بود و چرا این مکتب فکری برای مطالعه شما مهم جلوه کرد؟
بسیاری از اساتید، پژوهشگران و محققان درک و فهمی از آنچه در سیاست غرب می‌گذرد ندارند. در واقع این عده از متفکران افرادی چون «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا را جدی نمی‌گیرند. آنها تصور می‌کنند افرادی چون ترامپ یک «خواب و خیال بد» است که به زودی از بین خواهد رفت. اما در پاسخ به این متفکران باید گفت که ظهور افرادی چون ترامپ یک «خواب و خیال بد» نیست که زودگذر باشد بلکه ظهور افرادی چون ترامپ یک واقعیت است.
در واقع پشت سر افرادی چون ترامپ که باعث ظهور و انتخاب وی شده است «نیروهایی اجتماعی» قرار دارند که از او حمایت می‌کنند.
پشت سر افرادی چون ترامپ یک نظام اندیشه‌ای و فکری قرار دارد و متفکرانی بوده و هستند که بر او و اندیشه او و امثال او تأثیر می‌گذارند. در پایان باید گفت پشت سر ترامپ یک سنت فکری واقعی و نه خیالی وجود دارد که برای فهم رفتار او باید مورد مطالعه و شناخت قرار گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها