یکشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۸
مرگ از برای اهل فضیلت نیست، مرگ تو گرچه مرگ فضیلت بود

مراسم تشییع پیکر حجت‌الاسلام احمد احمدی با حضور جمع کثیری از مسئولان کشوری و لشکری و نیز چهره‌های علمی برگزار شد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)ـ  پیرمرد چشم ما بود، اما همزمان با سومین روز از عزای مولایش علی ابن ابی طالب چشم از جهان فرو بست تا امروز ظهر یکشنبه در مکانی که بیش از 30 سال، منشا خدمات و اثراتش بود، به دیار باقی بدرقه شود. از درب ورودی سازمان انتشارات سمت که وارد می‌شویم، با نگاهی گذرا جمع کثیری از چهره‌های علمی کشور به‌ویژه در حوزه فلسفه که علاقه اصلی او بود را می‌بینیم، چپ و راست هم فرقی ندارد! اینجا جایی است که حالا پیکر او در میان شاگردان و دوستانش فارغ از هر گونه گرایش سیاسی آرامیده است. 

همه عزادار استادی هستند که طی عمر 85 ساله‌اش هم شاگرد نمونه‌ای بوده برای اساتیدش و هم استاد مهربان و دلسوزی بوده برای شاگردانش! عطش او برای آموختن و آموزش حتی تا واپسین روزهای عمرش هم تمامی نداشت. حالا امروز در حالی که مراسم تشییع پیکرش با قرائت آیاتی از قرآن کریم آغاز می‌شود، خیل کثیری از چهره‌های کشوری، لشگری و علمی وارد مراسم می‌شوند و یکی پس از دیگری در سوگ فیلسوف نظر و عمل می‌نشینند.

در میان جمعیت طیفی از چهره‌های مختلف مانند منصور غلامی، وزیر علوم تحقیقات و فناوری، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، محسن جوادی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، امیر موسوی، فرمانده ارتش، محمدرضا عارف نماینده مجلس شورای اسلامی، حجت‌الاسلام یونسی، حجت‌الاسلام دعایی، رسول جعفریان، علی‌اشرف صادقی، حسن غفوری‌فرد، غلامحسین ابراهیمی دینانی، رضا داوری اردکانی، آیت‌الله مصطفی محقق داماد، غلامعلی حداد عادل، محمدرضا شفیعی‌کدکنی، رضا فرجی‌دانا، حسین فریدون، مخبر دزفولی، حسین میرزایی، منوچهر صدوقی‌سها، محمدرضا بهشتی، حجت‌الاسلام علی‌اکبر ابوترابی‌فرد، یوسف ثبوتی، حجت‌الاسلام مصباحی مقدم، علی‌اکبر صالحی و... حضور دارند. از اهالی رسانه نیز مدیرانی چون ضیاء هاشمی و علی متقیان خود را به مراسم رسانده‌اند.

مجری مراسم، پیام‌های تسلیت مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری و رئیس مجلس شورای اسلامی را به مناسبت درگذشت حجت‌الاسلام احمد احمدی قرائت می‌کند.



آیت‌الله مصطفی محقق داماد که رفاقت 50 ساله با استاد دارد، با چشمانی اشکبار سخنان خود را با قرائت این شعر «مرگ از برای اهل فضیلت نیست/ مرگ تو گرچه مرگ فضیلت بود/ آن زندگی تو امروز است/ آن زندگی حیات موقت بود» آغاز می‌کند و می‌گوید: برای من که بیش از 50 سال از همان روزهای آغازینی که حجت‌الاسلام احمدی به قم آمدند با او رفاقت داشته‌ام بسیار سنگین است که بر سر مرگ او سخن بگویم.
 
وی خطاب به اهالی علم، فرهنگ، دانشیان، دانشگاهیان و مردم بیان می‌کند: اگرچه داغ ایشان بر همگان سخت است اما من می‌دانم که بالاتر از همه مقام معظم رهبری چه دوست مخلصی را از دست داده است و خطاب به ایشان می‌گویم که یاران مخلص تو بسیار نیستند و اگرچه عده زیادی متظاهر به دوستی‌اند اما شما دوست مخلصی را از دست دادی که برای حشمت و جاه به شما نزدیک نمی‌شد و به دلیل اخلاص و ارادت به انقلاب اسلامی و پایمردی به خون شهدا متقرب به شما بود و دستوراتتان را اجرا می‌کرد.
 
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به خدمات و فضائل حجت‌الاسلام احمدی ادامه می دهد: ایشان از دو جهت نمونه بود نخست اینکه روحانی نمونه‌ای بود و اگر کسی قرار باشد به‌عنوان یک شخصیت روحانی الگو باشد باید مرحوم احمدی را معرفی کرد.شما در زمانی صدای مرا می‌شنوید که مردم از ملبسین به لباس روحانیت مانند من گله‌مندند و حق هم دارند اما باید بگویم همه مانند ما نیستند و الگوی روحانیت را باید ایشان قرار داد.
 
محقق داماد با اشاره به زندگینامه حجت‌الاسلام احمدی اضافه می‌کند: ایشان خودش با سختی زندگی را ادامه می‌داد و زمانی که از روستا به حوزه علمیه قم آمد دقیق دروس خود را خواند و از محضر اساتید برجسته آن زمان مانند علامه طباطبایی بهره برد و در زمانی که از حوزه علمیه قم سروصدای علم و تحقیق بلند بود تربیت شد. ایشان در محضر علامه طباطبایی که در آن زمان با سلامت کامل تدریس می‌کرد درس آموخت.
 


عضو فرهنگستان علوم با بیان اینکه بهره‌گیری از اساتید برجسته از نعماتی بود که خداوند به حجت‌الاسلام احمدی ارزانی کرد می‌گوید: ایشان با کمال مناعت و قناعت تا روزهای آخر زندگی کرد و برای نماد روحانیت به من گناهکار نگاه نکنید و روحانیت را در کسوت احمدی‌ و احمدی‌ها ببینید. ایشان حتی یک حبه قند از اموال عمومی را خرج منافع شخصی خود نکرد و فردی دانشمند، متخلق و باتقوا بود. زمانی هم که ایشان به تهران آمد برای آشنایی با علوم جدید به نحو منظمی درس خواند و از محضر اساتید برجسته آن زمان بهره گرفت.
 
محقق داماد دومین ویژگی برجسته حجت‌الاسلام احمدی را نمونه یک معلم واقعی می‌خواند و می‌افزاید: در دورانی که در دبیرستان قم تدریس می‌کرد حتی 5 دقیقه کلاس را زودتر تعطیل نمی‌کرد. این فرد تربیت‌شده حوزه قم و اخلاق اسلامی است و همین روحیه را در دانشگاه هم ادامه داد. تمام تکالیف دانشجویان خود را از لحاظ غلط املایی و انشایی ویرایش می‌کرد و حتی زمانی که به او کتابی هدیه می‌کردم به روی آن آنقدر حاشیه می‌نوشت و نظراتش را اعلام می‌کرد. من همیشه آرزو داشتم او را به‌عنوان معلم نمونه معرفی کنم. این استاد فلسفه همواره برای اساتید خود احترام زیادی قائل می‌شد و خاطرم هست که در مجالس عزای برادر علامه طباطبایی در قم عبای خود را برداشت و از مهمانان با چای پذیرایی می‌کرد. این فرد نمونه یک استاد و شاگرد نمونه است.
 
محقق داماد در بخش‌های پایانی سخنانش و در حالی که بغض امانش نمی‌دهد، با اشاره به تقارن درگذشت ایشان با سومین روز از عزای مولای متقیان یادآور می‌شود: گفته می‌شود اگر 40 نفر مومن شهادت بدهند که از فرد درگذشته جز خیر و خوبی ندیدند خداوند حیا می‌کند که او را به بهشت راه ندهد و من اکنون از همه شما می‌خواهم که همه با هم «اللهم انا لانعلم منه الا خیرا ...» را بخوانیم.
 


غلامعلی حداد عادل نیز در این مراسم به نمایندگی از مقام معظم رهبری سخن می‌گوید: خبر درگذشت استاد ارجمند حجت‌الاسلام احمد احمدی برای همه اهل دیانت و فکر و فرهنگ، دانشگاهیان و حوزیان تاسف‌آور بود. مقام معظم رهبری نیز در پیامی بسیار دقیق تاسف خودشان را اعلام کردند و به من فرمودند تا به‌عنوان نماینده ایشان در این مراسم حضور پیدا کنم و تسلیت‌شان را به بازماندگان و فرزندانشان برسانم.
 
وی ادامه می‌دهد: برای بنده بسیار تلخ و دردناک است که بخواهم بر سر پیکر دوست عزیزی که 50 سال با او دوستی و همکاری مستمر داشته‌ام سخن بگویم. اما باید بگویم تصویری که از ایشان طی 50 سال در ذهن من و همگان نقش بسته تصویر مردی با ایمان، متقی، پرتلاش در راه یک هدف مقدس است.
 
رئیس بنیاد سعدی در ادامه درباره فعالیت‌های ایشان در حوزه و دانشگاه سخن می‌گوید و می‌افزاید: ارادت ایشان به امام راحل و علامه طباطبایی مثال‌زدنی بود و از آغاز جوانی تا واپسین روز زندگی در تلاش و تکاپو بود. در حوزه در خدمت امام و علامه طباطبایی بود و عشق وافری به علامه طباطبایی داشت و در تنظیم و تدوین و ویرایش تفسیر المیزان به ایشان کمک می‌کند. حجت‌الاسلام احمدی به همراه آیت‌الله مصباح و آیت‌الله خرازی مدرسه در راه حق را تاسیس کردند.
 
به گفته حداد عادل، این مدرسه نقش بسیار مهمی در گسترش معارف در میان جوانان و دانشگاهیان داشت و موجب مطرح شدن علوم انسانی در حوزه علمیه قم شد که این روند تاکنون ادامه داشت. بنابراین فعالیت‌های او در این موسسه یکی از درخشان‌ترین دوران زندگی‌شان است.
 
وی با بیان اینکه حجت‌الاسلام احمدی عاشق امام و انقلاب اسلامی بود عنوان می‌کند: از همین‌جهت ایشان به‌عنوان نماینده امام در ستاد شورای عالی انقلاب فرهنگی انتخاب شد و در آن سال‌های سخت منشأ خدمات بسیاری در علوم انسانی کشور بود. طی عمر 38 ساله شورای انقلاب فرهنگی حجت‌الاسلام احمدی تنها عضو باقیمانده از ستاد شورای عالی انقلاب فرهنگی بود که تا پایان عمر خود با جدیت تمام در جلسات این شورا شرکت می‌کرد و مقام معظم رهبری نیز در دوره ریاست خود بر این شورا از نزدیک شاهد فعالیت‌های ایشان بود.
 
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در ادامه سخنانش حجت‌الاسلام احمدی را نمونه عینی وحدت حوزه و دانشگاه می‌خواند و می‌افزاید: ما از سال 1347 در قم با یکدیگر آشنا شدیم و در دوره‌های مختلف با یکدیگر همکلاس و همکار بوده‌ایم. ایشان سال‌ها عالمانه در فلسفه غرب، فلسفه اسلامی و فلسفه تطبیقی تدریس کرد و در دوران زندگی خود صاحب تالیفات و ترجمه‌های عالمانه‌ای از جمله کتاب‌های «نقد تفکر فلسفی غرب» و «تأملات دکارت» بود.
 
وی با اشاره به فعالیت‌های بیش از 30 سال حجت‌الاسلام احمدی در سازمان انتشارات سمت یادآور می‌شود: کار ایشان در اینجا کارستان بود و بدون هیچ توقع و چشمداشتی بیش از 2هزار عنوان کتاب در حوزه علوم انسانی در ایران و خارج از ایران مانند افغانستان منتشر کرد.
 
حداد عادل همچنین به برخی دیگر از فعالیت‌های حجت‌الاسلام احمدی اشاره می‌کند: نمایندگی مجلس شورای اسلامی و فعالیت‌های پراکنده‌ای چون آموزش قرآن کریم به بانوان از دیگر اقدامات شایان ذکر ایشان طی دوران زندگی‌اش بوده است. هیچ کس از کسانی که با ایشان زندگی کرده و ارتباط داشته به غیر از خوبی و خیر از ایشان ندیده است و من طی 50 سال رفاقت با ایشان از صمیم قلب و بن‌دندان شهادت می‌دهم که جز خیر و خوبی از او ندیدم.
 
به گفته رئیس بنیاد سعدی پرکاری، احساس مسئولیت و... از ویژگی‌های اخلاقی برجسته حجت‌الاسلام احمدی بوده است. ایشان همچنین تمامی رساله‌‌های کارشناسی ارشد و دکترا را با دقت می‌خواند و ویرایش می‌کرد. می‌دانم که تمامی کتاب‌های سمت را تا دیروقت می‌خواند و عبارات آن را اصلاح می‌کرد. حجت‌الاسلام احمدی علاقه وافری به فرهنگ و زبان و ادبیات فارسی داشت و 25 اردیبهشت‌ماه با وجود بیماری در روز بزرگداشت زبان و ادبیات فارسی ساعت‌ها تکرار کرد.
 
وی با تاکید بر ارادت حجت‌الاسلام احمدی به امام راحل و اطاعت از مقام معظم رهبری بیان می‌کند: پاکی، صداقت، دوری از خودنمایی و مقام‌طلبی و عشق به خدمت از او یک روحانی تمام عیار و انقلابی ساخته بود.
 
حداد عادل سخنانش را اینگونه به پایان می‌برد: عمر 85 ساله ایشان با کارنامه‌ای پربار به پایان رسید و داغی بی‌پایان بردل دوستداران و ارادتمندان خود گذاشت و راه نورانی به سوی خداوند آغاز کرد. او مبتنی بر آیه «ای انسان تو در راه لقای پروردگارت رنج خواهی برد چه رنجی! آنگاه او را ملاقات خواهی کرد» به سوی خدایش شتافت.

در پایان این مراسم هم پیام‌های ریاست قوه قضاییه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، وزیر راه و شهرسازی و مجمع مدرسین قم قرائت می‌شود. قرار است. براساس برنامه‌های از پیش تعیین‌شده پیکر حجت‌الاسلام احمدی با دستور مقام معظم رهبری در جوار استادش علامه طباطبایی به خاک سپرده می‌شود. جایی که پیکر شاگرد در کنار استاد آرام می‌گیرد...

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها