همزمان با روز ملی خلیج فارس در هشتمین جشنواره بینالمللی فرهنگی – هنری خلیج فارس و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ثبت ملی نشانه های جغرافیایی صنایع دستی سه شهرستان قشم، میناب و بندرلنگه رونمایی شد.
وی بیان داشت: بسیاری از کشورهای در حال پیشرفت برای قرار گرفتن در مسیر توسعه و ایجاد زیر ساخت های رشد اقتصادی از ایجاد و حمایتهای قانونی حقوق مالکیت صنعتی بهره کامل را برده و محصولات بومی و سنتی، آداب و رسوم فرهنگی، صنایع دستی و تجاری منتسب به منطقه خود را با استفاده از بستر های قانونی ملی و بین المللی تحت حمایت قراردادهاند.
صمصامپور با اشاره به تعریف نشانه جغرافیایی تصریح کرد، نشانه جغرافیایی، نشانههایی هستند که مبین و نشانگر مبداء کالا در قلمرو کشور و یا منطقه و مکانی درآن قلمرو بوده که در آن مناطق کیفیت خاص، شهرت و یا سایر ویژگیهای کالا را بتوان اساسا" به مبدا جغرافیایی آن منتسب کرد.
به گفته وی، اصطلاح نشانه جغرافیایی نسبتا" جدید است و به تازگی در اسناد بین المللی مربوط به حقوق مالکیت صنعتی و همچنین مذاکرات بین المللی مربوط مطرح شده است.
مجری ثبت ملی نشانه های جفرافیایی افزود : قانون نشانههای جغرافیایی در سطح ملی و معاهدات مربوط در سطح بین المللی میتواند منافع اقتصادی و هویت فرهنگی نهفته در این کالاها را تضمین نماید.
وی با تاکید بر توجه به نشانه جغرافیایی بیان داشت: نشانههای جغرافیایی به لحاظ اینکه معرف کالا با کیفیت خاص و ویژه هستند میتوانند دارای شهرت بالا باشند که این شهرت و اعتبار نشانه، انگیزه سودجویان را برای تقلب یا جعل نشانه تقویت مینماید و به همین علت است که حمایت از نشانههای جغرافیایی در سطح ملی و بین المللی حائز اهمیت است و عدم حمایت از آن باعث میشود به ویژه مشتریان و مصرف کنندگان در انتخاب یک کالای اصیل و با ویژگیهای خاص محروم شوند که نتیجه این امر همچنین میتواند اعتبار و شهرت کالاهای موضوع نشانههای جغرافیایی را در سطح ملی و بین المللی مورد خدشه و آسیب جدی قرار دهد.
صمصام پور خاطر نشان کرد، امروزه به لحاظ اهمیت ویژه صنایع دستی در امر صادرات، حمایت از نشانه جغرافیایی که معرف این قبیل کالاها با ویژگیها و کیفیت خاص است میتواند در ترویج محصولات روستاها و توسعه روستاها نقش بسزایی داشته باشد.
وی در پایان گفت: اهمیت فرهنگی بسیاری از کالاها از قبیل صنایع دستی نیز میتواند ضرورت حمایت از نشانهها را بخوبی نشان دهد. زیرا عدم حمایت از نشانههای معرف این کالاها و تقلید و جعل آنها موجب ایجاد گسست میان کالاها و سنتهای است که از آن نشات گرفتهاند که در نهایت سبب تضعیف یا اضمحلال تصور موجود در مورد منشاء محصول و در نتیجه کاهش قیمت آن و اختلال در کانال توزیع و از میان رفتن هویت ملی مستتر در آنها میگردد.
گفتنی است، صادق صمصام پور دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت تکنولوژی، مجری ثبت ملی نشانههای جغرافیایی صنایع دستی هرمزگان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان در این مراسم از موافقت وزیر و استاندار هرمزگان برای استفاده از لباس سنتی بندری توسط زنان کارمند و فرهنگیان در ادارات و مدارس سراسر استان خبر داد.
نظر شما