مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور برنامهریزی تاکید کرد:
کمهزینهترین راه اصلاح آموزش و پرورش توجه به کتابخوانی است
علیاصغر سیدآبادی؛ مشاور سیدعباس صالحی و دبیر پایتخت کتاب ایران در آخرین روز از برگزاری کارگاههای فرهنگی آموزشی ویژه روسا و معاونان فرهنگی ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی سراسر کشور با اشاره به برنامههای سالجاری ترویج کتاب و کتابخوانی از برگزاری جام باشگاههای کتابخوانی بهصورت استانی خبر داد.
سیدآبادی بعد از پایان این کارگاه با اشاره به قابلیت ایدههای ترویج کتاب و کتابخوانی در کشور گفت: اگر خلاقیتهای حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی در کشور از سطح جهانی بالاتر نباشد، بیتردید پایینتر نیست و حتی گاهی این ایدهها جذابتر و موثرتر هستند اما باید پرسید که چه اتفاقی میافتد. ایدهها در کشورهای دیگر موثر میشود اما در کشور ما تاثیرگذار نیست.
وی افزود: برخی از دلایل بیتاثیری ایدهها به عملکرد مدیران، وضعیت جامعه، سیاست و اوضاع اقتصادی مربوط میشود. نوع آموزش، تلقی حاکمیت از آموزش و پرورش، تلقی خانواده از این نهاد و تلقی والدین و معلمان از آموزش و پرورش عوامل دیگری هستند که تاثیر تلاش مروجان کتابخوانی را کماثر و یا بیاثر میکند.
سیدآبادی ادامه داد: برای رفع موانع مختلف نمیتوان برنامه ملی تدوین کرد چرا که برخی از موارد محلی هستند.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور برنامهریزی افزود: سال 1394 براساس نتایج پیمایش «نگرشها و ارزشها» میزان کتابخوانی در استانها و شهرها فاصله قابلتوجهی را نشان داد. یک استان در کشور 4 دقیقه و استان دیگر 24 دقیقه برای مطالعه زمان صرف میکنند؛ دو استانی که البته از نظر اقتصادی به هم شباهت دارند.
به گفته این مقام مسئول زبان نیز میتواند در میزان مطالعه تاثیرگذار باشد بنابراین فقط عوامل جهانی و منطقهای را نباید دید و میتوان با برنامهریزی محلی موانع را برطرف کرد.
سیدآبادی با اشاره به نگاه محلی در برنامهریزی رویدادهای ترویج کتابخوانی بیان کرد: تلاش داریم برای همه رویدادهای کتاب و کتابخوانی شیوهنامههای عملی موثری بنویسیم. سالجاری جام باشگاه کتابخوانی را استانی برگزار میکنیم. در حالی که در سال گذشته این رویداد در صد شهر کشور برگزار شد.
دبیر پایتخت کتاب ایران همچنین گفت: رویداد جام باشگاههای کتابخوانی سال جاری ابلاغی و اجباری نیست و آموزشهای لازم در استانها ارائه میشود.
سیدآبادی ادامه داد: دوشنبههای کتابخوانی مهدهای کودک با توجه به امضای تفاهمنامه بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت کار و تامین اجتماعی بهطور حتم برگزار میشود. تشکیل باشگاههای کتابخوانی کودک، والدین و کودکان نیز در دستور کار قرار دارد. جشنواره تجلیل از مروجان کتابخوانی نیز که هدف اصلی آن جلب مشارکت داوطلبانه است از دیگر برنامههای دفتر مطالعات و برنامهریزی است.
وی با تاکید بر لزوم توجه به مشارکت همه روستاها در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ادامه داد: یکی از الگوهای موفق درباره این رویداد برگزاری جشنواره مستقل در استان یزد است.
سیدآبادی همچنین به ساخت مستندی توسط معین کریمالدینی از رویداد جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب خبر داد.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور برنامهریزی با تاکید بر لزوم نگاه داوطلبانه به برگزاری رویدادهای ترویج کتاب و کتابخوانی گفت: دفتر مطالعات و برنامهریزی به رویدادهای ترویج کتابخوانی به عنوان فعالیت داوطلبانه نگاه میکند و به نظر میرسد که استانهایی که به برنامههای ترویج نگاه اداری داشتند عملکرد موفقیتآمیزی را به ثبت نرساندهاند.
سیدآبادی در ادامه با اشاره به اهمیت کتاب و کتابخوانی افزود: همه تحقیقات اجتماعی نشان دادهاند که کتابخوانها، انسانهای کممسئلهای هستند و برای اصلاح آموزش و پرورش باید به کتابخوانی توجه کنیم. بهعبارت دیگر کمهزینهترین راه اصلاح آموزش و پرورش بازکردن درهای مدارس به روی کتاب است بهویژه کتابهای غیردرسی.
نظر شما