شنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۶
شاهنامه‌خوانی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی

بیست‌ویکمین نشست ادبی خوانش متون کهن، در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با خوانش بندهایی از شاهنامه فردوسی، کار خود را در سال جدید آغاز کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی همزمان با آغاز سه سالگی نشست‌های ادبی خوانش متون کهن در کتابخانه مرکزی آستان‌قدس‌رضوی، فصل جدیدی از این نشست‌ها با شاهنامه‌خوانی آغاز شد.

در این نشست که بیست و یکمین جلسه از این سری جلسات بود، دکتر سید علی کرامتی‌مقدم استاد ادبیات پارسی، به بیان نکاتی در خصوص شاهنامه و شخصیت فردوسی پرداخت.

وی فردوسی را حکیمی خردمند خطاب کرد که عقل و علم و دین را با یکدیگر آمیخته است و گفت: حکیم ابوالقاسم فردوسی در ابیات خود اشاره می‌کند که خداوند دنیا را مانند دریای عظیمی قرار داده که موج‌های بلند آن هرکسی را غرق می‌کند و انسان با کشتی اسلام می‌تواند از این امواج رها شود.

کرامتی‌مقدم با اشاره به نقش اساسی فردوسی در احیای زبان فارسی، بیان کرد: از سال 21 هجری به مرور زمان زبان عربی جایگزین فارسی شد و حتی شعرا و علما کتاب‌های خود را به عربی می‌نوشتند.

وی به بیان اقدامات صفاریان و سامانیان در حفظ زبان فارسی پرداخت و گفت: سامانیان برای نخستین مرتبه از علمای ماوراء‌النهر برای ترجمه قرآن به زبان فارسی درخواست فتوا کردند و وی نیز این اجازه را صادر کردند و در آن دوره قرآن برای نخستین مرتبه به فارسی ترجمه شد.

این استاد ادبیات فارسی، فردوسی و شاهنامه را محصول اقدامات سامانیان دانست و اظهار کرد: اقتضای زمان و نیازهای عمومی آن دوره فردوسی را به سوی شاهنامه کشاند.

وی افزود: یک هنر فردوسی این بود که در طول سی سال، اثری ماندگار را خلق کرد که در عصری که شعرا به عربی شعر می‌گفتند، شاهنامه تنها حدود 5درصد کلمات غیر فارسی دارد.

کرامتی‌مقدم تأکید کرد: برخلاف آنچه که برخی ادعا می‌کنند شاهنامه فقط ملی‌گرایی نیست، بلکه علاوه بر قومیت و زبان، معنویت نیز در آن نهفته است. فردوسی با نام خدا آغاز و و به نام خدا ختم می‌کند و پهلوانان شاهنامه هرجا به مشکل می‌خورند خدا را یاد می‌کنند.

وی اضافه کرد: فردوسی در مقابل ادیان مختلف، تعصب زیادی ندارد و جوهرۀ هریک را گرفته و در ابیات خود این مضمون را منتقل می‌کند که هدف همۀ این دین‌ها رساندن انسان به انسانیت است.

همچنین در ابتدای این نشست که همزمان با زادروز خواجه عبدالله انصاری برگزار شد، متنی در بزرگداشت این ادیب و عالم بزرگ خوانده شد. دکترجواد میزبان؛ استاد ادبیات فارسی، حفیظ‌الله جلالی چالشتری؛ شاعر شیرازی و مؤلف چندین اثر نیز از حاضران این نشست بودند که به شاهنامه‌خوانی پرداختند. دیگر حضار ادب‌دوست نیز هریک به خوانش ابیاتی از شاهنامه پرداختند.

گفتنی است در سلسله نشست‌های ادبی خوانش متون کهن، با مدیریت کتابخانه مرکزی آستان‌قدس رضوی در طول دو سال، ادیبان و ادب‌دوستان به مثنوی‌خوانی پرداختند که همزمان با آغاز سال جدید و شروع سومین سال از این جلسات، مثنوی‌خوانی جای خود را به شاهنامه‌خوانی داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها