شایگان الگویی است پربار و ارزنده برای همه جوانان و حتی روشنفکران باتجربهتری که مایل هستند برغم همه ناملایمتهایی که دوری ما از مدرنیته و جهان برایمان به ارمغان آورده به جای غم و اندوه خوردن بر پهنه فرهنگی خود و آیندهاش تاثیر گزار باشند.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، ناصر فکوهی به مناسبت درگذشت داریوش شایگان نوشت:
داریوش شایگان، فیلسوف و نویسنده و شخصیت ارزشمند و پرکاری بود که هرچند از ابتدا به دلایل گوناگون میان دو فرهنگ ایرانی و فرانسوی جای داشت و شرایط از نخستین تا واپسین روزهای زندگی برای وی فراهم بود که گذاری قطعی و همیشگی از زبان فارسی به زبان فرانسه و فرهنگ غرب بکند اما از همان سالهای اولیه تحصیل با گزینش هند به مثابه موضوع کار و با انتشار "آسیا در برابر غرب" در آستانه انقلاب، انتخاب خود را به سوی ایران و شرق انجام داد.
این انتخاب البته در دهه ۱۹۸۰ با انتشار چندین کتاب، تردیدهایی را در برابر خود گذاشت که به نکات ضعف درونی شرق در برابر غرب در دیدگاه شایگان مربوط میشد. با وجود این از دهه ۱۹۹۰ تا هنگام مرگ شایگان حضور پررنگ و موثر و دلگرم کننده در ایران داشت که از یک سو در آن تلاش برای بازیابی سنت کلاسیک ادب و فرهنگ ایران ( از جمله با "پنج اقلیم حضور" ) و از سوی دیگر بازگشت پیوسته به ریشههای اروپایی با بودلر و پروست و دیگران در کارش دیده میشد.
زندگی شایگان فراتر از حواشی روشنفکران و شبه روشنفکران نوکیسهای که تا پایان و بیشک پس از درگذشت او تلاش کردند و خواهند کرد با تقدیس و یا تکفیر او برای خود هویتی نداشته بسازند، ارزشی حقیقی برای فرهنگ مدرن ایران داشت و خواهد داشت.
آثار او نمونههایی ارزشمند از پلهایی هستند که برای رسیدن به مدرنیتهای ایرانی ناچار به عبور از آنها هستیم. شایگان الگویی است پربار و ارزنده برای همه جوانان و حتی روشنفکران باتجربهتری که مایل هستند برغم همه ناملایمتهایی که دوری ما از مدرنیته و جهان برایمان به ارمغان آورده به جای غم و اندوه خوردن بر پهنه فرهنگی خود و آیندهاش تاثیر گزار باشند.
فرهنگ ایران و فرهنگ جهان از شایگان به مثابه اندیشمندی که به دور از کینه ورزی و دشمنی با این و آن و در آرامش و وقار و ادب و احترام زیست و با خوب و بد سر کرد و عمری بسیار پربار داشت، یاد میکند.
خاطرهاش پایدار و اندیشههایش همیشه شکوفا.
نظر شما