ر. اعتمادی نویسنده و روزنامهنگار دو کتاب با موضوع انقلاب و سینما را برای مطالعه پیشنهاد میدهد.
نویسنده «کفشهای غمگین عشق» گفت: «کتاب اولی که مطالعه آن را پیشنهاد میکنم، «ایران بین دو انقلاب» نام دارد. نویسنده این کتاب یرواند آبراهامیان است و این کتاب با ترجمه احمد گلمحمدی و محمدابراهیم فتاحی در نشر نی منتشر شده است. این کتاب تمام حوادثی را که طی سالهای اخیر در ایران اتفاق افتاده است، روایت میکند و مطالعه آن را به تمام علاقهمندان به مسائل تاریخی عصر حاضر پیشنهاد میکنم.»
گفتنی است، یرواند آبراهامیان استاد ایرانیالاصلِ تاریخ در کالج باروکِ دانشگاه شهر نیویورک است. آبراهامیان در این کتاب به تحلیل تأثیرات متقابل سازمانهای سیاسی و نیروهای اجتماعی ایران از سده نوزدهم میلادی تا انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ میپردازد. نیروهای اجتماعی را به «گروههای قومی» و «طبقات اجتماعی» تقسیم میکند و با توجه به دستاوردهای جامعهشناسان تأثیرات نظامهای سیاسی بر نظامهای اجتماعی را بررسی میکند. آبراهامیان کارش را با تبیین ساختار اجتماعی سیاسی دوره قاجار و علل و پیامدهای انقلاب مشروطیت آغاز میکند، با بررسی دورهی رضاشاه و سقوط او و سالهای بحرانی شهریور ۲۰ تا مرداد ۱۳۳۲ ادامه میدهد و بر این دوره، بهویژه تأثیر و تأثرهای نیروهای سیاسی، تأکید میکند، سالهای پس از کودتا را تا آستانه انقلاب اسلامی به انگیزه ریشهیابی علل وقوع انقلاب و نیروهای مؤثر در آن از نظر میگذراند و اهم حوادث و نیروهای سیاسی و اجتماعیِ مؤثر این دوره را تجزیه و تحلیل میکند و اینگونه نتیجه میگیرد که علت وقوع انقلاب توسعهی ناهمگونی بود که رژیم محمدرضاشاه، خواه ناخواه، درپیش گرفته بود. آبراهامیان با بررسی نقش مهم اسلام و نیز نقش تعیینکننده شخص امامخمینی (ره) در پیروزی انقلاب بررسیاش را به پایان میبرد.
لازم به ذکر است، این کتاب را نشر نی در 728 صفحه با قیمت 24000 تومان منتشر کرده و تا کنون 25 بار تجدید چاپ شده است.
کتاب دیگری که نویسنده «شوک پاریسی» برای خواندن پیشنهاد کرد، «رومن به روایت پولانسکی» نوشته رومن پولانسکی است. وی درباره این کتاب گفت: «پولانسکی از معروفترین کارگردانان سینمای جهان است و در این کتاب داستان زندگی و خاطرات خودش را از سینما به همراه شرح از دوران کودکی تا هنرپیشهشدناش را روایت میکند. این کتاب برای علاقهمندان به هنر هفتم و سینما بسیار جذاب است.»
گفتنی است، پولانسکی در این کتاب به چگونگی شکل گرفتن ایدهها و ساخته شدن فیلمهایش میپردازد؛ از زمانی که بهعنوان دانشجوی مدرسه سینمایی لودز، فیلم کوتاهش «دو مرد و یک کمد» را در لهستان دهه 50 میسازد تا ساختن «انزجار» در لندن دهه 60، «بچهی رزمری» در هالیوود دهه 60 و «مستأجر» در پاریس دهه 70. به این ترتیب خواننده میتواند با مقوله تاریخ بهصورتی بیواسطه روبهرو شود و شاهدی بر سختیها و دشواریهای کار یک فیلمساز لهستانیِ در غربت، در مواجهه با جهان بیرحم سینما باشد.
لازم به ذکر است،این کتاب را نشر چشمه با ترجمه آزاده اخلاقی در 590 صفحه در سال 1389 همراه با تصاویری از پولانسکی و پشت صحنه آثارش منتشر کرده است.
نظر شما