دوشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۳
صدور 14 مصوبه در حوزه چاپ و نشر در نشست یزد

مهرزاد دانش درباره مصوبات نشست دو روزه معاونت امورفرهنگی با مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها در یزد گفت: درباره کم و کیف محتوایی و بازرسی از چاپخانه‌ها و رسیدگی به تخلفات در این نشست دو روزه، ملزم شدیم که در دستورالعمل‌ها بازنگری کنیم.

مهرزاد دانش؛ مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره مصوبات طرح شده در حوزه چاپ در نشست تخصصی دو روزه معاونت امور فرهنگی با مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مسائل مربوط به حوزه چاپ در این نشست با عنوان کارگروه چاپ و نشر بررسی و چهارده مصوبه بین نمایندگان مرکز و  مدیران کل استان‌ها طرح شد که خوشبختانه نتایج خوبی به همراه داشت.  
 
آموزش چاپ و کار با سامانه جامع
وی افزود: اولین مصوبه‌ برگزاری دوره آموزشی استفاده از سامانه جامع چاپ است که در برخی از استان‌ها هنوز این سامانه راه‌اندازی کامل نشده. این سیستم نیاز به آموزش دارد و قرار شد با پنج استان هماهنگ کنیم تا آموزش‌های لازم برای استفاده از آن داده شود. در صورتی که این طرح انجام شود، مشکلات رفت و آمد و مراجعه حضوری ارباب رجوع و کارمندان به حداقل می‌رسد و همه چیز به صورت سیستماتیک انجام خواهد شد. این مساله با توجه به تعریفی که ما از دولت الکترونیک داریم، در اینجا بیشتر نمود پیدا می‌کند.
 
دانش مصوبه دوم را در حوزه آموزش و نشست‌های تخصصی چاپ دانست و عنوان کرد: قرار است حداقل در پبج استان آموزش و نشست‌های تخصصی چاپ داشته باشیم؛ همچنین برای ارتقای دانش در حوزه چاپ در استان‌هایی که فاقد کتابخانه‌های تخصصی در این حوزه هستند، کتابخانه‌هایی را احداث خواهیم کرد و امکانات و تجهیزات این کتابخانه‌ها از سوی اداره کل چاپ فراهم خواهد شد.
 
به گفته مدیر کل دفتر چاپ و نشر، اصلاح نهایی آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های حوزه چاپ، یکی دیگر از این مصوبه‌ها است که قرار است در سال آینده اجرایی شود به نحوی که تعاملات پیشین که با وزارت صنعت و معدن داشتیم در این امر لحاظ خواهیم کرد.
 
دانش ادامه داد: مصوبه بعدی تدوین گزارش کارشناسی از وضعیت تشکل‌های چاپ است. ادارات کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گزارش‌هایی را به ما از کمیت و کیفیت تشکل‌ها و اتحادیه‌ها و مسائل صنفی چاپ می‌دهند تا ما بتوانیم برنامه‌ریزی‌های بیشتری در تعامل مناسب با اصناف داشته باشیم.
 
وی درباره وظایف افرادی که در ارتباط با اداره چاپ هستند و مصوبه‌ای که ویژه این افراد در این نشست مطرح شد گفت: همه استان‌ها از سامانه جامع چاپ تا یک الی دو ماه دیگر به صورت کامل  استفاده خواهند کرد تا هماهنگی‌ها و نظارت‌ها به شکل دقیق‌تر و شفاف‌تری انجام شود.  قرار است تا تمام افراد در شهرستان‌ها هم تا پایان خرداد سال آینده از این سامانه استفاده کنند.
 
ضرورت شفافیت در چاپ دیجیتال
دانش درباره مصوبه طرح شده در حوزه چاپ دیجیتال اظهار کرد: اداره کل چاپ و نشر با دریافت نظرات اداره‌های کل استانی، دستورالعمل حوزه چاپ دیجیتال و همچنین دستورالعمل‌های مربوط به تخلفات چاپخانه‌دارها را هم تا آبان سال آینده تدوین خواهد کرد. همانطور که می‌دانید بحث دیجیتال بحث پردامنه‌ای در چاپ و نشر است و ما می‌خواهیم به شفافیت همه کاربری‌ها در حوزه چاپ برسیم.
 
اعلام آمادگی حمایت از استان‌هایی که داوطلبانه خواهان برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی چاپ و نشر هستند از دیگر مصوباتی بود که دانش به آن اشاره کرد.
 
به گفته دانش، شفاف‌سازی اداره کل چاپ و نشر از نحوه اعزام مدیران و کارشناسان به نمایشگاه‌ها خارج از کشور که هدف آن ارتقای دانش چاپ است، یکی دیگر از این مصوبات بود. علاوه بر آن هدف از اعزام این افراد افزایش مجموعه‌های چاپ و کاربرهای فعال در این حوزه است.
 
وی افزود: اطلاعات، مدارک و مستندات افرادی که می‌خواهند به حوزه چاپ و صنایع وابسته ورود کنند، باید از طریق سامانه جامع چاپ به اداره کل ارسال کنند که مسئولیت این امر به ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرستان‌های مختلف سپرده شده است.
 
فعالیت هیئت خرید کتاب در استان‌ها

دبیر هیئت انتخاب و خرید کتاب همچنین در مورد مصوبات این بخشی توضیح داد: انتخاب و خرید کتاب از جمله موارد دیگری بود که در نشست تخصصی دو روزه  معاونت امور فرهنگی با مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به آن توجه شد. با توجه به اینکه هیات انتخاب و خرید کتاب در چند ماه گذشته زیر مجموعه اداره کل چاپ و نشر قرار گرفته و اینکه در هر استان یک کمیته خرید کتاب وجود دارد، اداره کل چاپ تسهیلاتی را به ناشران استانی داده است.

به گفته دانش با توجه به این مصوبات قرار شد که کتاب‌ها از طریق اداره کل استان به ناشران ارسال شود و ناشران به صورت انفرادی در مرکز حضور پیدا نکنند.
 
دانش درباره خرید از ناشران دولتی هم خاطرنشان کرد: تصمیم بر آن شد تا از ناشران دولتی خرید نداشته باشیم؛ درواقع از ناشرانی که از بودجه عمومی استفاده می‌کند خرید نکنیم. برحسب بودجه‌ای که برای ما در نظر گرفته می‌شود سهمیه‌ای برای استان‌ها در نظر می‌گیریم که این سهم، سقف خرید آن‌ها را تشکیل می‌دهد. ما در این مصوبه موظف شدیم درباره شاخص‌های میزان خرید کتاب اقدام کنیم و ضوابط آن را برای تمام استان‌ها اعلام کنیم و اگر نوسانی در اختصاص سهمیه وجود داشته باشد آن را اصلاح خواهیم کرد.
 
بانک اطلاعاتی خرید کتاب
مدیر کل دفتر چاپ و نشر گفت: ما موظف شدیم که با هماهنگی مرکز فناوری اطلاعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به ایجاد بانک اطلاعات خرید کتاب‌ استانی هم اقدام کنیم. یعنی بخش‌های از سامانه نرم‌افزاری که خودمان در مرکز داریم را در اختیار اداره‌های استانی بگذاریم تا در واقع هر نوع خرید، اهدا یا جابه‌جایی و ورودی و خروجی که دارند در آن سامانه ثبت شود تا بر مبنای امکانات آن سامانه بتوانند به استخراج اطلاعات آماری و پردازشی خودشان بپردازند. امیدواریم با این روند به وحدت رویه‌ای که متناسب با الگوی خود مرکز است برسیم.
 
وی با اشاره به اهمیت نظارت و بازرسی حوزه چاپ و صنایع وابسته خاطرنشان کرد: دستورالعمل موضوع نظارت و بازرسی را با توجه به ضرورت‌های موجود تدوین و اصلاح نهایی خواهیم کرد. در واقع درباره کم و کیف محتوایی و بازرسی از چاپخانه‌ها و  رسیدگی به تخلفات ملزم شدیم که در این دستورالعمل‌ها بازنگری کنیم تا اگر نیاز به اصلاح و گسترش داشته باشد، به آن بپردازیم.
 
دانش در انتها افزود: آخرین مصوبه در راستای اقتصاد فرهنگ بود و پیشنهاد شد یک سری مطالعات اختصاصی درباره ایجاد شهرک‌های چاپ توسط اداره کل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی با هماهنگی اداره کل چاپ انجام شود. در واقع اشکالاتی که در این مسیر وجود داشته را بررسی کنند و امکان‌سنجی‌هایی که می‌شود در این زمینه انجام داد را بیابند و در این مورد پژوهش کاملی انجام دهند که ببینیم وضعیت موجود شهرک‌های چاپ به چه صورتی است و آینده این مسیر چگونه خواهد بود و اینکه آیا در ادامه آن ضرورتی وجود دارد یا خیر.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها