دوشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰
سامانه یکپارچه صدور مجوز کتاب ایجاد می‌شود

مرادی‌نیا، درباره مصوبات نشست تخصصی معاونت امور فرهنگی با مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مراکز استان‌ها در حوزه «کتاب، کتابخوانی و نمایشگاه کتاب» به تدوین پژوهشی جامع از متغیر‌های حوزه نشر برای پیشگیری از تغییر در تصمیمات با جابه‌جایی مدیران اشاره کرد.

محمد‌جواد مرادی‌نیا، رئیس اداره کتاب در گفت‌‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) در تشریح  مصوبات کارگروه «کتاب، کتابخوانی و نمایشگاه کتاب» در نشست تخصصی معاونت امور فرهنگی با مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مراکز استان‌ها بیان کرد: با هدف ایجاد وحدت‌رویه و یکپارچه‌‌سازی جریان صدور مجوز چاپ کتاب در تهران و شهرستا‌ن‌ها مقرر شد تا سامانه‌ای ایجاد شود.

 ایجاد وحدت رویه در جریان صدور مجوز کتاب‌ها
به گفته این مقام مسئول، در حال حاضر علاوه بر تهران، 10 مرکز استان، مجاز به صدور مجوز چاپ کتاب هستند اما به‌طور سیستمی به یکدیگر متصل نیستند. ایجاد سامانه صدور مجوز کتاب علاوه بر ایجاد وحدت‌رویه، مانع از بروز اعمال سلیقه خواهد شد. اداره کتاب، نظارت بر این سامانه را بر عهده دارد.
 
مرادی‌نیا با بیان این مطلب که سامانه صدور مجوز چاپ کتاب، تابع یک قانون واحد است، افزود: دست‌اندکاران مستقر در استان‌ها نیازمند آموزش هستند تا فهم و برداشت بررسی کتاب در تهران با 10 استان هماهنگ شود.
 
رئیس اداره کتاب با اشاره به جریان صدور کتاب با توجه به ایجاد سامانه گفت: نظارت در حوزه فرهنگ و کتاب، قاعده، قانون و به تعبیر دیگر مانند مباحث ریاضی فرمول‌ ندارد؛ بنابراین در این موضوع نیز مسیر تعامل، گفت‌و‌گو و رایزنی با ناشر و همچنین کارشناس ناظر باز است تا براساس موقعیت‌های مختلف به بررسی آثار بپردازد؛ به‌عبارت دیگر برای ایجاد سامانه، قواعد و چارچوب‌های کلی و در عین حال منعطف تدوین می‌شود؛ بنابراین هر استان در جریان ارزیابی کتاب‌ها شرایط خاص خود را می‌تواند داشته باشد.  
 
مرادی‌نیا درباره دیگر مصوبات کارگروه «کتاب، کتابخوانی و نمایشگاه کتاب» ادامه داد: مقرر شد تا پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با هدف ایجاد پشتوانه پژوهشی در زمینه تصمیم‌گیری‌های حوزه نشر، پژوهشی جامع از متغیر‌های حوزه نشر را تدوین کند؛ از‌جمله اهداف تدوین این پشتوانه پژوهشی، پیشگیری از تغییر در تصمیم‌گیری‌ها با جابه‌جایی مدیران است؛ به‌عبارت دیگر، تلاش داریم برای تصمیمات اجرایی پشتوانه پژوهشی تدوین کنیم.
 
رئیس اداره کتاب افزود: بسیاری از ناشران تهران و سایر ناشران شهر‌های بزرگ، شابک را به بارکد تبدیل می‌کنند که البته امری جا‌افتاده در ایران و جهان است؛ اما ناشران برخی استان‌ها آشنایی دقیقی درباره این فرآیند ندارند؛ بنابراین در کارگروه اداره‌های فرهنگ و ارشاد استان‌ها ملزم شدند تا به کتاب‌هایی اجازه نشر داده شود که بارکد داشته باشند؛ موضوعی که در حوزه بازرگانی نشر کاربرد دارد.
 
کتابفروشان حمایت می‌شوند
مرادی‌نیا با اشاره به بررسی حمایت ازکتابفروشان سراسر کشور گفت: بسته جامع حمایت از کتابفروشان سراسر کشور در دستور کار قرار گرفت. همان‌طور که در کارگروه اعلام کردم  کتابفروشان دو دسته‌اند، نخست دسته‌ای که علاوه بر فعالیت در حوزه نشر، کتابفروشی هم دارند و برخی دیگر، فقط کتابفروش هستند. دسته نخست از معافیت مالیاتی برخوردار می‌شو‌ند این در حالی است که دسته دوم هیچگاه از این امتیاز برخوردار نبودند.
 
به گفته این مقام مسئول، فهرست جامع همه کتابفروشان، جمع‌آوری و به سازمان امور مالیاتی ارسال شده است. پیش از این براساس شرط سازمان امور مالیاتی، تعیین شده بود که فقط کتابفروشانی که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارای مجوز هستند می‌توانند از مزایای معافیت مالیاتی برخوردار شوند زمان اعلام این شرط اطلاعات درباره کتابفروشی‌ها جامع و کامل نبود.

معافیت مالیاتی کافه کتاب‌ها نیازمند بررسی بیشتری است
مرادی‌نیا درباره معافیت مالیاتی کافه کتاب‌ها در این مصوبه گفت: اگر فعالیت کتابفروشی‌، اصل و محور است شامل این مصوبه می‌شود اما اگر بخش عمده فعالیت آن به کتاب اختصاص ندارد از امتیاز معافیت مالیاتی برخوردار نخواهند شد. برخورداری کافه کتاب‌ها از معافیت مالیاتی در بررسی‌های بیشتر مشخص می‌شود. باید استانداردی برای این فعالیت تعیین شود به‌عبارت دیگر شرایط کتابفروشان و کافه کتاب‌ها یکسان نیست.
 
رئیس اداره کتاب درباره دیگر مباحث  کارگروه «کتاب، کتابخوانی و نمایشگاه کتاب» به بررسی موضوع  صدور مجوز چاپ و نشر قرآن کریم از سوی سازمان دارالقران، ارائه تسهیلات برای جریان واردات و صادرات کتاب، برگزاری نمایشگاه کتاب در پایتخت کتاب ایران و برگزاری نمایشگاه از تازه‌های نشر با مجری‌گری موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران در حاشیه نمایشگاه‌های کتاب استانی و شهر‌های دوم استان‌‌ها با هدف تقویت جنبه نمایشگاهی این رویداد‌های فرهنگی اشاره کرد.

تقویت کارگروه صیانت از حقوق نشر
مرادی‌نیا با اشاره به تشکیل کارگروه صیانت از حقوق نشر گفت: با توجه به نارضایتی ناشران و کتابفروشان از قاچاق کتاب و تاکید فعالان این حوزه بر تهدید حیات نشر از سوی قاچاقچیان کتاب و ناشران غیر‌قانونی، کارگروه صیانت از حقوق نشر با ریاست اداره فرهنگ و ارشاد استان تهران تشکیل شد. مدتی است که فعالیت این کارگروه متوقف شده بنابراین تاکید شد فعالیت این کارگروه مجدد تقویت شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها