جمعی از اهالی نشر با امضای نامهای به محسن جوادی؛ معاون امورفرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خواستار برگزاری عیدانه کتاب شدند.
متن این نامه به شرح زیر است:
معاونت محترم فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
جناب اقای دکتر جوادی
سلام علیکم
مستحضرید که در طول بیش از دو سال گذشته، برگزاری طرحهای فصلی حمایت از کتابفروشیها و کتابخوانهای سراسر کشور (طرحهای عیدانه، تابستانه و پاییزه) مورد استقبال بسیاری از کتابفروشان، ناشران، اصحاب قلم و کتابخوانها قرار گرفت، به گونهای که حضور مردم در کتابفروشیها، نه تنها در ایام طرحها، بلکه در فاصله دو طرح نیز در کشور بیسابقه بوده.
این جریان ،نه تنها این باور و امید را در دلها نشاند که مدیران فرهنگی به دنبال مسیر صحیح توزیع کتاب در کشور و رساندن یارانه کتاب به صحح ترین و کم هزینه ترین شکل ممکن به مردم هستند، بلکه باعث ایجاد رونق در کسب کتابفروشیها و احیاء این صنف مغفول و بینصیب از حمایت صنعت نشر کشور و همچنین تا حدودی موجب احیای مراکز پخش، حلقه مفقوده توزیع کتاب در ایران، گردید ودر نهایت منجر به رشد شاخص کتابخوانی در کشور و افزایش شمارگان کتاب شد.
اما درست، زمانی که همگان چشم به اجرای طرح عیدانه با شعار زیبای هر ساله «امسال کتاب عیدی بدهیم» بودند و متوقع از اینکه مشکلاتی و کمبودهایی هم که در طرحهای قبلی وجود داشته در این طرح مرتفع گردد، با تغییر مدیریت خانه کتاب برگزاری طرح در هالهای از ابهام فرورفت و پس از آن نقل قولهای غیرمستقیم و مستقم از سرپرست محترم خانه کتاب به گوش رسید، که این طرح متوقف نمیشود اما نیاز به کارشناسی دارد.
جناب آقای دکتر جوادی، از جنابعالی به عنوان مقامی که خانه کتاب به عنوان یکی از زیر مجموعههای مسئولیتتان قرار میگیرد در مورد سخنان سرپرست محترم خانه کتاب چند پرسش داریم:
1_ آیا لزومی دارد برای کارشناسی طرحی که بیش از دو سال است با موفقیت و تعریف و تمجید همگان اجرا میشود طرح متوقف شود یا با تاخیر برگزار شود؟ آیا نمیتوان نواقص جزیی را در حین اجرا یا پس از آن مرتفع نمود؟ در حالیکه خود جناب وزیر در زمان تصدی معاونت فرهنگی از حامیان این طرح بودند و این طرح به عنوان یکی از نقاط قوت عملکرد ایشان در هنگام اخذ رای اعتماد در مجلس عنوان شد.
2_هیچکس مخالف کار کارشناسی نیست، اما آیا زمان کارشناسی یک طرح با سابقه اجرای موفق، چند روز قبل از موعد اجرای آن است و آیا نمیشد این کارشناسی را به بعد از طرح عیدانه موکول کرد؟ آیا فرصت کافی برای اجرای طرح عیدانه پس از کارشناسی وجود دارد یا باید بپذیریم که این بهانهایست برای تعویق و توقف این طرح و فراموشی طرحهای پس از آن؟؟
3- کتابفروشها باید چه پاسخی به کتابخوانهایی که هر روز با مراجعه به آنها سراغ از طرح عیدانه کتاب میگرند بدهند؟ آیا بگوییم منتظر باشید طرح در دست کارشناسی است؟
۴_آیا کتابفروشها باید باز مورد بیمهری و بیاعتنایی چند دهه گذشته قرار بگیرند؟؟ میدانید چند کتابفروشی در این مدت با خرید کتاب و انباشت قفسههای خود از این یار مهربان، منتظر شروع طرح بودهاند و در صورت عدم اجرای طرح، مشکلاتمالی، یار مهربان را با آنان نامهربان میکند؟
4- آیا اگر این طرح اجرا نشود، بخش خصوصی به برنامههای دولتی و پشتوانه آن بی اعتماد نخواهند شد؟ ودیگر هیچ سرمایه گذاری مایل به ایجاد کتابفروشی خواهد بود؟ و آیا این موضوع باعث کاهش مجدد کتابفروشیها و ویترین عرضه کتاب که همواره از دغدغههای فرهنگی کشور بوده نخواهد شد؟
جناب آقای دکتر جوادی، طرحهای خانه کتاب به گفته ناشران و کتابفروشان و کتابخوانها و بسیاری از مدیران از موفقترین و مثبتترین نقاط کارنامه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده، و به تعبیر بزرگان باعث «آشتی مردم با کتابفروشی ها» و «زدودن غبار از قفسههای کتابفروشیها شده».
برنامههای خوب و مفید که از دوران قبل در مجموعههای تحط مدیریت شما وجود دارد، امانت در دست شماست تا آنها را حفظ کنید و بهبود بخشید نه آنکه به چالش و تعطیلی کشیده شوند.
هر چند، هم ما و هم خود مدیر عامل وقت خانه کتاب به موقتی بودن این گونه طرحها اذعان داشتند و اینکه همواره نمیتوان صنعت نشر و کتابخوانی را با این حمایتها نگه داشت، اما مطمنا منظور ارایه راهکار بهتر و جایگزین کردن راههای ثابتتر و محکمتر بوده نه قطع همین خرده جریان هوایی که نفس کشیدن را ممکن میکند.
در پایان اینجانبان به عنوان جمعی از کتابفروشان، ناشران، مراکز پخش، مدیران فرهنگی و اصحاب قلم، از جنابعالی درخواست پیگیری وضعیت طرح عیدانه کتاب را داریم و انتظار داریم نگذارید این رسم خوب متوقف شود و تقاضا داریم هرچه سریعتر مقدمات ثبت نام کتابفروشیها و اجرای طرح عیدانه کتاب را مهیا بفرمایید تا: «امسال هم کتاب عیدی بدهیم».
نظر شما