نامزدهای اولیه جایزه «کارنیج» و «گریناوی» اعلام شد و بر خلاف سال گذشته نویسندگان رنگینپوست حضور پررنگتری در این فهرست دارند.
نویسندگانی چون فیلیپ پولمن، برگزیده مدال «کارنیج» در سال 1995، آلن گیبونز و آلکس ویتل جایزه سال 2017 را که همه نامزدهایش سفیدپوست بودند مورد انتقاد قرار دادند. این در حالی است که سال گذشته نویسندگان رنگینپوست حضور پررنگی در فهرست پرفروشها داشتند و در جایزه «کاستا» و جایزه کتاب کودک مجله «گاردین» مورد توجه قرار گرفتند. تاکنون و در تاریخ 80 ساله مدال «کارنیج» هیچ نویسنده غیرسفیدپوستی موفق به دریافت این جایزه نشده است.
البته امسال اوضاع متفاوت از سالهای گذشته است. 20 نویسنده در فهرست نامزدهای اولیه مدال «کارنیج» و 20 نویسنده در فهرست مدال «گریناوی» قرار دارند. 11 کتاب از 40 عنوان نامزده شده توسط انتشارات «واکر»، که رکورد بالاترین نامزدها را در سال جاری دارد، منتشر شده است. این 40 اثر از میان 237 کتاب انتخاب شدهاند و در کنار نویسندگانی چون دیوید آلموند، پارتیک نِس، مارکوس سجویک، و فیلیپ ریو نام نویسندگان رنگینپوستی چون آنجی توماس، عرفان مستر، کران میلوود هارگرِیو نیز دیده میشود.
کارتین راندل نیز با برگزیده بهترین کتاب کودکِ «کاستا»، «جستجوگر» -داستان چند کودک که در جنگل آمازون گم میشوند- در این فهرست حضور دارد. فقط یک کتاب شعر در میان نامزدها حضور دارد. جوزف کوئیلو تنها شاعر حاضر در فهرست نامزدهای اولیه مدال «کارنیج» است.
برندگان مدال «کارنیج» و «گریناوی» هر کدام 5 هزار پوند به عنوان جایزه مالی و مدالی طلا دریافت میکنند و کتابهایی به ارزش 500 پوند به آنان اهدا میشود تا به کتابخانه محل خود کمک کنند. فهرست کوتاه این جایزه در ماه مارس و برنده در ماه ژوئن اعلام خواهد شد.
قدیمیترین و مهمترین جایزه ادبی بریتانیا به نام آندرو کارنیج، بشردوست آمریکایی-اسکاتلندی شکل گرفت. آندرو کارنیج اهمیت زیادی برای کتابخانهها قائل بود و بیش از 2800 کتابخانه را در کشورهای مختلف انگلیسی زبان تاسیس کرد. این جایزه نخستین بار در سال 1935 و توسط اتحادیه کتابخانههای بریتانیا شکل گرفت تا روز تولد آندرو کارنیج را گرامی بدارد. از سال 1956 تاکنون مدال «کارنیج» و «گریناوی» با هم همکاری میکنند و فهرستهای اولیه، نهایی و برندهشان را با هم اعلام میکنند زیرا هر دو جایزه توسط اتحادیه کتابخانههای بریتانیا شکل گرفته است.
کتابهای نامزدشده باید در به زبان انگلیسی و در طول سال تحصیلی مدارس در بریتانیا منتشر شده باشند. تا سال 1969 فقط نویسندگان بریتانیایی برنده این جایزه میشدند، اما در سال 1972 ایوان ساتهال از استرالیا برای کتاب «جاش» اولین نویسنده غیربریتانیایی شد که توانست مدال «کارنیج» را به دست بیاورد.
نظر شما