کتابخانه و موزه ملی ملک، نمایشگاهی از تصویرهای نسخه پرآوازه خطی «بُرده بوصیری» را در فرهنگسرای گلستان برگزار کرد.
نسخه خطی «بُرده بوصیری» به خط علاءالدین تبریزی، خوشنویس برجسته تاریخ ایران، از جذابترین آثار خطی درباره جایگاه و مقام والای پیامبر اسلام (ص) در گردونه هستی است که در گنجینه نسخههای خطی کتابخانه و موزه ملی ملک نگهداری میشود.
«برده بوصیری» یا «قصیده ستارهها» اثر جاودانه منظوم شرفالدین محمدبن سعید بوصیری، شاعر مصری سده هفتم هجری در منقبت حضرت پیامبر صلیالله علیه و آله و سلم است. بُرده، قصیدهای استوار، روان و خیالانگیز به شمار میآید که با کمال زیبایی، متانت و حسن به کارگیری فنون ممتاز ادبی سروده شده است.
این قصیده 116 بیتی، تاکنون به زبانهای هندی، فارسی، ترکی، آلمانی، فرانسوی و انگلیسی ترجمه شده است. دو نسخه کامل از قصیده «بُرده بوصیری» در کتابخانه و موزه ملی ملک وجود دارد، اما نسخه شماره 103، اثری شاخص بهشمار میآید که به خط ثلث و نسخ علاءالدین تبریزی با طلا و مرکب مشکی کتابت شده و جلد لاکی متعلق به دوره صفوی دارد. همه برگهای این نسخه به صنعت متن و حاشیهسازی کاغذ آراسته شده و تذهیب و تجلیدی برازنده چنین اثری دارد.
جایگاه قصیده «برده بوصیری» در هنر اسلامی بهگونهای است که بهعنوان ترازی از کارنامه هنر خوشنویسان بزرگ بهشمار میآید. بسیاری از ای هنرمندان در دورههای گوناگون کوشیدهاند هم نسخههایی کامل از این قصیده، هم قطعاتی از آن را بهعنوان زینتبخش آثار خود خطاطی کنند.
نمایشگاه تصویرهای نسخه خطی «بُرده بوصیری» تا 16 بهمنماه 1396 در فرهنگسرای گلستان به نشانی نارمک، خیابان گلستان، پایینتر از میدان هلال احم، میزبان دوستداران فرهنگ و هنر ایران و اسلام است.
این نمایشگاه از مجموعه نمایشگاههای بیرونی کتابخانه و موزه ملی ملک بهشمار میآید. آنگونه که حاج حسین آقا ملک، بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک در وقفنامه این گنجینه تصریح کرده، بیرونبردن آثار و کتابهای این مجموعه از ساختمان آن ممنوع است، از اینرو مجموعه بستههای نمایشگاهی با بهرهگیری از تصویر آثار موزهای و نسخههای خطی فراهم آمده که بر این اساس نمایشگاههایی با همکاری نهادهای فرهنگی و آموزشی در تهران و دیگر شهرهای کشور برگزار میشود.
نظر شما