گفتگوی ایبنا با رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران :
مسئولان جلوی واردات میلیاردی کالاهای چاپی را بگیرند
رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران با تایید مشکلات که صنعت چاپ و چاپخانهداران با آنها دستبهگریباناند، چاره مشکلات را در تعامل صنایع چاپ، لیتوگرافی و صحافی عنوان کرد.
موضوعات مرتبط با صنعت چاپ، بهانهای شد تا ساعتی با ایرج استاد علینقی؛ رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران به گفتوگو بنشینیم. او از 22 تیر ماه سال 1394 ریاست اتحادیه را به عهده داشته است و اکنون تلاش میکند در حوزههای مختلف صنفی در این اتحادیه به کمک همکاران خود بیاید.
خروج از چند صدایی چاپ
صنعت چاپ مجموعهای از دستاندرکاران حوزههای مختلف لیتوگرافی، چاپخانهداران و صحافان هستند که در کنار یکدیگر، کالای چاپی تولید میکنند. علینقی با بیان اینکه این مجموعه صنعت چاپ در تهران بین 5 تا هفت هزار نفر را مشغول فعالیت به خود کرده است، گفت: در صنعت چاپ، مجموعهای از چندین عامل حضور دارند تا با یکدیگر همکاری کنند و یک محصول تولید شود، صنعت چاپ شامل لیتوگرافی، چاپ و صحافی است و فعالان این سه حوزه در تعامل با یکدیگر در تولید این محصول همکاری میکنند.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر تلاشهایی برای همگرایی و همراهی فعالان این سه اتحادیه انجام شده است، عنوان کرد: فعالان صنعت چاپ میخواهند تشکلی گسترده راهاندازی کنند، در این میان معتقدم این تشکل حتما باید یک خروجی داشته باشد زیرا اگر چند خروجی و چند صدایی وجود داشته باشد، تشکل شکل نمیگیرد، ما باید در تعامل با یکدیگر تلاش کنیم یک فکر، نگاه و ایده واحد داشته باشیم.
علینقی با اشاره به برخی تلاشهای ناکام در این زمینه، توضیح داد: طی سالهای قبل متاسفانه این همگروهی را خوب درک نکردیم، اما تلاش کردیم که در سه سال اخیر به همراه دیگر اتحادیههای صنعت چاپ یعنی لیتوگرافان و صحافان در کنار همدیگر قرار بگیریم تا بتوانیم کارها را با کمک و همراهی جلو ببریم و امروز دید ما این است که هر سه اتحادیه، یکصدا باشیم.
وی افزود: وقتی به یک کتاب نگاه میکنیم، مجموعهای از عوامل صنعت چاپ در تولید آن سهم دارند، از لیتوگراف که زینک کتاب را کار کرده است تا چاپخانهدار و صحاف که چاپ و دوخت کتاب را انجام داده است، باید تلاش همه افراد را در تولید کتاب ببینیم، همین نمونه کار نشان میدهد که همراهی و همافزایی میتواند در حوزههای مختلف موثر و مثمرثمر باشد.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران با بیان اینکه فقط یکسال و اندی دیگر فرصت با هم بودن داریم، گفت: برای اینکه به همافزایی و موفقیت در کار خود برسیم باید همه با هم یک حرف را بزنیم، در سالهای گذشته اوضاع اینگونه نبوده است. امسال اما سه اتحادیه در سایه همدلی و همراهی توانستند بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی چاپ و بسته بندی تهران را با موفقیت برگزار کنند و معتقدم که اگر همین رویه ادامه پیدا کند، میتوانیم موفقتر باشیم.
فراکسیون چاپ
یکی از اخباری که در ماه گذشته منتشر شد، تشکیل فراکسیون چاپ در مجلس شورای اسلامی بود، رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران درباره شکلگیری این فراکسیون معتقد است: به نظرم نمایندگان مجلس باید از اصناف دعوت کنند و به حرف آنها گوش دهند و بر اساس صحبتهای آنها برنامهریزی کنند، زیرا آنها مجریان نهایی هستند.
وی ادامه داد: خوشبختانه امروز ما با سه اتحادیه صحافان و لیتوگرافان به همصدایی رسیدهایم. با توجه به سابقهای که پیش از این از تشکیل فراکسیونها در مجلس شورای اسلامی داریم، امیدواریم که تشکیل این فراکسیون بتواند در حل مشکلات این حوزه کمک کند.
علینقی با بیان اینکه واگذاری کارها به بخش خصوصی یکی از آرزوها و ایده آلهای ما در صنف است، یادآور شد: اما همه ترس ما این است که به دلیل نگاه سیستماتیک دولتی، این امکان وجود دارد که نظارت و سرگروهی برکار فعالان صنف محکمتر یا سختتر شود، که در این زمینه معتقدیم؛ باید به ما اجازه برنامهریزی و اختیار داده شود و سپس در تعامل با صنف، به دنبال حل مشکلات باشیم.
وی با بیان اینکه در حال تهیه گزارشی درباره وضعیت موجود صنعت چاپ هستیم، گفت: در این گزارش، به نقط قوت و ضعف این صنعت از زوایای مختلف پرداخته خواهد شد تا بتوانیم با بررسی وضعیت موجود، مشکلات را بررسی کنیم.
علینقی همچنین با اشاره به اولویتهای صنعت چاپ برای طرح در مجلس شورای اسلامی، گفت: نخستین خواسته ما این است که جلوی واردات کالاهای چاپی به کشور گرفته شود تا مشکلات و آسیبهای صنعت چاپ از بین برود و بخش زیادی از ناراحتی دست اندرکاران این حوزه برطرف شود.
میلیاردها تومان واردات چاپی
رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران، با اشاره به آمار نگران کننده واردات کالاهای چاپی به کشور، گفت: طبق آمار منتشر شده میلیاردها تومان واردات کالاهای چاپی به کشور داشتیم که این رقم خود گویای وضعیت نابسامان فعالان این حوزه در کشور است و نشان میدهد که وضعیت چاپخانهداران کشور اکنون به چه شکل است.
وی ادامه داد: وقتی این آمار منتشر میشود، با خودمان میگوییم یعنی نمایندگان مجلس یا مسئولان دولتی گزارش گمرکات را نمیخوانند یا مجوزهایی که برای ورود این کالاها صادر میشود را نمیبینند؟ مجوز ورود کالاهای چاپی به دست اصناف و اتحادیه نیست و تمام این مجوزها توسط بخش دولتی صادر میشود.
علینقی همچنین درباره بخش عمده این کالاهای چاپی گفت: بخش عمده بسته بندیهای ما در حوزههای مختلف از کشورها چین و ترکیه وارد کشور میشود، در حالی که طی سالهای اخیر دستاندرکاران داخلی، تولیدات باکیفیت و مناسبی تولید میکنند.
وی تاکید کرد: حتی این موضوع را هم باید بگویم که تا سال گذشته ما واردات سالنامه به کشور داشتیم که خوشبختانه امسال اجازه ورود سالنامه را ندادند و این خبر خوبی است که میتواند در دیگر کالاهای چاپی نیز اجرا شود.
علینقی با بیان اینکه واردات قرآن در طول سالهای قبل بسیار زیاد بود، عنوان کرد: در یکی ـ دو سال قبل واردات قرآن از کشورهای دیگر نیز زیاد بود اما خوشبختانه واردات آن کم شده است، این در حالی است که ناشران و چاپخانهداران با مشکلات زیادی قرآن چاپ میکنند و اغلب آنها با سود کم این کار را انجام میدهند، زیرا اگر انجام ندهند، وضعیت بیکاری در این صنف بحرانی میشود.
روزی 2 تا 4 ساعت کار!
بخش دیگر این گفتوگو به بحران بیکاری در میان چاپخانهداران اختصاص داشت، علینقی در این زمینه گفت: یک چاپخانهدار هر روز صبح به این امید در چاپخانه خود را باز میکند که روزی خود را به دست بیاورد و اگر این اتفاق نیفتد به مرور، تمام سرمایه و پولی که در اختیار دارد از بین میرود.
وی افزود: امروز بیش از 65 درصد چاپخانههای داخل کشور نیمه تعطیل و بیکار هستند و در طول روز فقط یک دو یا سه ساعت کار میکنند و بقیه ساعتها به علت نبود سفارش، دستگاهها خواب هستند.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران با بیان اینکه به جز دولت چه کسی میتواند جلوی چنین اتفاقاتی را بگیرد، عنوان کرد: به نظر من دولت باید وضعیت صنعت را به صاحب صنعت و اصناف بسپارد، در این زمینه میتوان کارگروهی با حضور نمایندگات وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتحادیه چاپخانه داران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل داد و گلوگاه ورودی کالای چاپی را به اتحادیه بسپارند چون کارشناسان خبره در این اتحادیه هستند.
علینقی یادآور شد: با این کار توسعه صنعت در کشور راه میافتد، مبلغهای چند میلیارد تومانی به اسم و روی کاغذ فقط تعدادی عدد و رقم است اما مبلغ بسیار بالایی است که اگر آن را در میان سه هزار و 250 چاپخانه تقسیم کنیم، نقدینگی بسیار خوبی به واحدهای صنفی تزریق میشود و چاپخانهها از این بیکاری و رکود خارج میشوند.
یک راهکار ساده برای مالیات
وی در بخش دیگر صحبت های خود به موضوع مشکل مالیات چاپخانه داران اشاره کرد و گفت: زمانی که از مالیات صحبت میکنیم، قبل از آن باید اصولی را به عنوان آییننامه مالیات به اصناف آموزش داده شود تا کمترین مشکل را داشته باشد، البته اینکه این آموزشها داده شده یا نه در مجال این گفتگو نیست.
علینقی با بیان اینکه پرداخت مالیات، برای هر فردی در هر صنفی ضروری است، یادآور شد: در بعضی از چاپخانهها در زمینه نحوه رسیدگی به مالیات عملکرو ارزش افزوده درست رسیدگی نمیشود و علاوه بر ایجاد نارضایتی مودیان نگاه روشن و مشخصی در این زمینه وجود ندارد.
وی افزود: چاپخانهداران میگویند که میخواهند ارزش افزوده را از مشتری بگیرند، ولی مشتری این مبلغ را پرداخت نمیکند و مجبور میشوم خودم بپردازم، در حالی که چاپخانهدار یا میخواهد از سود مازاد این مالیات را بدهد یا باید از سرمایه بپردازد، در این میان اگر از سود مازاد بدهد آن را در هزینههای خود پیشبینی کرده است، اما اگر از سرمایهاش بزند، اشتباه است.
به گفته علینقی، فردی که می خواهد از سرمایه اش بکاهد و مالیات پرداخت کند، سرمایهگذاری درست نکرده و توجیهپذیر نیست و بهتر است در حوزه دیگری سرمایهگذاری کند، همچنین اگر میخواهد پول قرض کند و ماشینآلات خریداری کند، اشتباه است، چون سرمایهگذاریاش توجیه اقتصادی ندارد.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران تاکید کرد: چاپخانهدارانی که دفتر حسابرسی دارند و این دفتر را به درستی نوشتهاند، ارزش افزوده را از مشتری میگیرند و به دولت پرداخت میکنند و نگران مالیات نیستند و واحدهای صنفی چاپ که در حوزه مالیات بر ارزش افزوده مشکل دارند، کسانی هستند که در دفترنویسیها خطای عملکرد دارند.
وی با بیان اینکه چاپخانهدارانی در این زمینه مشکل دارند که آییننامههای مالیاتی ابلاغ شده را فرا نگرفتند و به درستی عمل نمیکنند، گفت: اشتباه این واحدها در گام نخست این است که در کار خود بودجهگذاری نمیکنند تا برنامهریزی کنند در سال جاری میخواهند چه کاری انجام دهند و اولویتهای کاری را پیشبینی نکردهاند.
علینقی یادآور شد: اولین کار در هر تجارتی، بررسی حساب مالی آن سازمان است، بدون بررسی در بخش مالی شروع هر تجارتی اشتباه است، در این زمینه باید بررسی شود که در طول سال سود برده است یا نه.
وی با اشاره به اقدامات اتحادیه در موضوعات آموزشی، گفت: در دو سال و نیم گذشته اتحادیه چاپخانهداران تهران چهارشنبه هر هفته از ساعت 13 تا 15 آموزش حسابداری به اعضا ارائه میکند، اما فقط عده کمی از اعضا آموطش ما را قبول کردند.
علینقی گفت: برای حضور در کلاسهای آموزشی الزامی وجود ندارد و اعضای صنف، کاملا داوطلبانه به کلاسها میآیند، در این زمینه ما حتی به اعضا گفتهایم که بیایید تا برنامهها و اسناد مالی شما را برایتان تهیه و آموزش دهیم. در این زمینه قول میدهیم که مشکلات مالیات کمتری خواهید داشت، اما باز هم اعضا استقبال چندانی از این موضوع نمیکنند و گاهی وقتها از سه هزار و و 252 عضو، یک هفته 7 نفر و یک جلسه 20 نفر میآیند.
بایدها و نبایدهای دریافت مجوز
دریافت مجوز چاپخانه مساله دیگری بود که در گفتگو با رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران، مطرح شد. علینقی در پاسخ به این سوال که اگر فردی بخواهد مجوز دریافت کند، به چه مدارکی نیاز دارد گفت: بسیاری از کارهای اعضا بدون بررسی است و فردی که مسئول بررسی استراتژی باشد را ندارند. ما قبل از صدور مجوز باید این موضوع را بررسی کنیم که در صنعت چاپ چه نیازهایی وجود دارد.
وی افزود: در هر جای دنیا وقتی فردی میخواهد کاری انجام دهد، ابتدا درباره آن حرفه و صنعت اطلاعات کسب میکند و افق آینده آن را مشخص میکند اما در ایران چنین نگاهی وجود ندارد.
علینقی با بیان اینکه امروز تهران ظرفیت توسعه حتی یک چاپخانه اضافه را از نظر توجیه سرمایهگذاری و بهرهمندی مگر سرمایهگذاریهای میلیاردی را ندارد، تاکید کرد: سیستم دولتی معتقد است که نباید در صدور مجوزها محدودیت بگذاریم و این نظر در حالی بیان میشود که 70 درصد چاپخانهها بیکار هستند و با این وضیعت چطور میتوان مجوز چاپخانه جدید را صادر کرد؟
وی یاداور شد: معتقدم اگر هم قرار است مجوز جدیدی صادر شود، باید به خارج از تهران و در شعاع 120 کیلومتری و نقاط صنعتی داده شود زیرا الان در تهران دیگر به چاپخانه کوچک نیازی نیست و از سه هزار و250 چاپخانه، بیش از دو سوم آنها بیکار هستند.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران با اشاره به نیاز امروز صنعت چاپ تهران به فعالیت در چاپ صنعتی عنوان کرد: امروز اگر کسی بخواهد پروانه چاپخانه دریافت کند، به این شرط به او میدهیم که بخواهد در زمینه چاپ صنعتی کار کند و اگر بخواهد چاپ دوورقی کار کند، مجوز جدیدی صادر نمیشود مگر خرید و فروش مجوزهای موجود در بازار.
به گفته علینقی، شرایط جواز دادن سخت نیست، متقاضی باید 200 متر جا داشته باشد، 12 ورق ماشین از خارج یا 14 ورق از داخل تهیه کند و پس از آن میتواند جواز چاپخانه دریافت کند، اما همین سرمایهگذاری هم حداقل به 2 میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد.
نظر شما