محمد سلگی، رئیس پیشین اداره کتاب در نشست تودیع و معارفه روسای این اداره ضمن تشریح عملکرد سه ساله خود در این حوزه به نظارت نهادهای مختلف علاوه بر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر جریان ممیزی کتاب اشاره کرد.
سلگی با اشاره به دوران مسئولیت خود در اداره کتاب گفت: مسئولیت ادارهکتاب دشوار است بهطوریکه رسانهها از این جایگاه بهعنوان «صندلی داغ» یاد میکنند. مدیران این پُست با ضربه و خدشه این مسئولیت را ترک میکنند اما خوشبختانه با تدبیر همه دوستان موفق شدم با خیر و خوشی این مسئولیت را واگذار کنم.
رئیس جدید اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تشریح عملکرد سهسال گذشته خود ادامه داد: با توجه به کارنامه هشتساله گذشته این بخش از وزارتخانه که چندان رضایتبخش نبود تلاش کردیم تا تفاهم با ناشران، شفافسازی قواعد و ضوابط نشر، افزایش سرعت در صدور مجوزها، نوسازی سیستمها، توجه به تفویضها و اختیارات، ایجاد ساختارهای جدید، آموزش نیروها، شفافسازی قوانین، توجه به نیروهای اداره کتاب ازجمله فعالیتهای سهسال گذشته است؛ بهعنوان مثال با تحول در بخش اتوماسیون موفق شدیم ناشران را از مراجعه حضوری به اداره کتاب بینیاز کنیم؛ بهعبارت دیگر صدور توکن برای ناشران به 5هزار رسید و هیچ ناشری بدون سوئیچ اتصال به اتوماسیون وجود ندارد.
سلگی درباره آموزش نیروهای اداره کتاب ادامه داد: نزدیک به صدنفر در بخش ارزیابی و در مجموع 180نفر در اداره کتاب فعالیت میکنند. ناشر برای دریافت مجوز فقط یک بار به اداره کتاب مراجعه میکند که باعث افزایش رضایت فعالان حوزه نشر شده است. همه استانها نیز بهمرور به اتوماسیون اداره کتاب متصل خواهند شد.
رئیس پیشین اداره کتاب درباره صدور پروانه نشر ادامه داد: آخرین نسخه صدور پروانه نشر بعد از دوبار اصلاح آییننامه تدوین شده است. تمدید پروانه نشر نیز به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها و تشکیل پروندهها نیز از سوی تشکلهای نشر انجام خواهد شد. در زمینه ساختارسازی نیز کارگروههای نظارت استانی تشکیل علاوه بر این برای بررسی ارزیابهای کتاب نیز اقدامات قابلتوجهی انجام شده تا از فعالیت افراد غیرکارشناس در این حوزه پیشگیری شود. کمیتههای مختلف ازجمله کمیته تجدیدنظر در ستاد تشکیل شد تا مشکلات ناشرانی که درباره جریان ارزیابی دچار مشکل میشوند برطرف شود. کمیته جریانسازی و شورای راهبردی نیز تشکیل شد.
رئیس جدید پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ادامه داد: درباره شفافسازی مقررات نشر، تلاشهای قابلتوجهی انجام و نظام ارزیابی براساس 24 بند قانون نشر پیگیری شده است. بنابراین آئیننامههای کمکی، تفصیلی و توضیحی تهیه و آئیننامه انتخاب ناشران و خادمان نمونه اصلاح و توزیعکنندگانی که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز فعالیت نداشتند ساماندهی شدند؛ علاوه بر این در حوزه نشر دیجیتال و در حوزه کاربری فرهنگی، اقدامات قابلتوجهی انجام شده است.
سلگی با اشاره به جریان ممیزی کتاب در اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بهدلیل کثرت صدور مجوز، اداره کتاب با چالشهای متعددی روبهروست؛ بهغیر از جریان صدور مجوز از سوی دیگر نهادها نظارت میشود و نیازمند تعامل با سازمانها و نهادی مختلف است. تاخیر در صدور مجوز آسیبهای مالی به ناشران وارد میکند.
رئیس جدید پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات افزود: در حوزه ممیزی کاربرگهایی تعریف و کارگروههای استانی نیز آموزش دیدند. شیوهنامه اجرایی نیز تدوین شد. طی سهسال گذشته 2هزار پروانه نشر جدید و همچنین 2هزار مجوز چاپ کتاب با تاکید بر نگاه سخت بر ورود کتاب و تسهیل بررسی کتاب صادر شد. 75درصد مجوزهای جدید نشر برای تهرانیها و مابقی حدود 25 درصد برای شهرستانیها صادر شده است که رشد سالانه 15درصد را نشان میدهد. حدود 69 درصد کتابها روز نخست بررسی، مجوز دریافت کردند، 10 درصد ظرف دو الی سههفته و فقط صدور مجوز 5درصد از کتابها در زمان طولانی انجام میشود. طی سهسال گذشته بهطور میانگین سالانه 70هزار مجوز صادر شده است.
سلگی با اشاره به قاچاق و تکثیر کتاب گفت: نشستهای مختلفی درباره قاچاق و تکثیر کتاب با ناشران بهویژه با اتحادیه ناشران و کتابفروشان برگزار که به تشکیل کارگروهی منجر شد. درباره واگذاری ممیزی به ناشران نیز اقدامات قابلتوجهی انجام شد که البته بهدلایل مختلفی به نتیجه نرسید؛ از جمله دلایل این ناکامی واکنشهای منفی برخی ناشران بود. در زمینه اصلاح آئیننامه تخلفات ناشران و مالیات کتابفروشان نیز اداره کتاب طی سهسال گذشته برنامههایی را مدون کرده است.
رئیس پیشین اداره کتاب درباره اتصال فیپا به شبکه کتاب گفت که هنوز موفق به این کار نشدهایم. قانون نشر را سال 89 اصلاح کردیم که با نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی هنوز نیازمند برخی اصلاحات است.
نظر شما