مجموعه دورههای بازخوانی آثار کلاسیک ادبیات ایران از جمله فعالیت شهرکتاب بهشتی است که به تازگی دوره بازخوانی «مقالات شمس» و«مثنوی مولانا» در این مجموعه آغاز شده است.
مقالات شمس تبریزی، مجموعهای از سخنان شمس است که در میان سالهای ۶۴۲ تا ۶۴۵ ق در مجالس صوفیه در قونیه گفته و یا در پاسخ به پرسشهایی بیان کرده است. پراکندگی عبارات مقالات نشان میدهد که شمس به شکل منظم به نگارش و تدوین آن نپرداخته بلکه بیشتر از یادداشت های مریدان او فراهم آمده است. او خود چندان اهل نوشتن نبود و میگفت: «من عادت نبشتن نداشتهام هرگز، سخن را چون نمینویسم در من میماند و هر لحظه مرا روی دگر میدهد». البته بعضی شواهد نشان می دهد در مقالات، پارههایی از یادداشتهای پراکنده شمس با گزارشها و یادداشتهایی که دیگران از سخنان او فراهم آورده بودند، درآمیخته است.
بررسی مقالات شمس برای شناخت شخصیت خاص و استثنایی شمس حائز اهیمت است و همچنین از لحاظ فردی که بیشترین تاثیر را در تحول و شکوفایی شخصیت مولانای داشته است، نیز دارای ارزش خاص خود است. این مقالات نشان میدهد که مولانا در آثار مختلف خود خصوصاً مثنوی تا چه میزانی از این سخنان و اندیشهها تاثیر پذیرفته است.
مثنوی نه تنها در عرفان و ادب فارسی بلکه در ادبیات جهان جایگاه ویژهای دارد. مثنوی طی چهارده سال (از حدود سال ۶۵۸ تا ۶۷۲ ه ق) در شش دفتر (دفتر اول شامل ۴۰۰۳ بیت، دفتر دوم ۳۸۱۰ بیت، دفتر سوم ۴۸۱۰ بیت، دفتر چهارم ۳۸۵۵ بیت، دفتر پنجم ۴۲۳۸ بیت و دفتر ششم ۴۹۱۶ بیت) به نظم درآمده است و بدین ترتیب تعداد ابیات آن در نسخه های معتبر مجموعاً به ۲۵۶۳۲ بیت میرسد.
«مجموعه دورههای بازخوانی مقالات شمس» با تکیه بر شناخت و بازخوانی «مثنوی» با تدریس محمودرضا اسفندیار از یکشنبه ۱۲ آذر در مرکز فرهنگی شهر کتاب آغاز شده است و علاقهمندان به حضور در این دوره میتوانند با روابطعمومی شهرکتاب بهشتی تماس حاصل کنند.
نظر شما