سید محمد بهشتی در مراسم رونمایی از کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» ایران را سرزمین معنویت ادیان دانست و گفت: در فرهنگ ایرانی؛ اولویت همیشه با معنویت دین بوده است، به همین دلیل وقتی اسلام به ایران میآید ایرانیها با جنبههای معنوی اسلام ارتباط و انس پیدا میکنند.
سید محمد بهشتی، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در مراسم رونمایی از کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» در موزه دولتی تاریخ ادیان سنت پترزبورگ به ارتباط کاری محل دفتر پژوهشگاه با حوزه فعالیت موزه تاریخ ادیان سنت پترزبورگ اشاره کرد.
او گفت: از محل پژوهشگاه تا سفارت روسیه خیابانی وجود دارد که در آن همه ادیان رسمی دارای مراکز و عبادتگاههای دینی (شامل مسجد، کنیسه، کلیسا و آتشکده زرتشتیان) هستند یعنی تقریبا از زمانی که تهران تاسیس شده این مراکز بودهاند.
این مسئله حکایت از این دارد که ایران سرزمین معنویت ادیان بوده است.
وی ایران را اولین مکانی دانست که مسیحیان میتوانند آن را رسما اعلام کنند و خطری برای آنها وجود ندارد و گفت: اولین سرزمینیهایی که در آن بودیسم و بوداییها قدرت سیاسی پیدا میکنند؛ حوزه فرهنگ ایرانی (خراسان بزرگ) بوده است.
آئین زرتشت از جمله ادیانی است که رویکرد معنوی در آن قدرت زیادی دارد.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به اینکه تمامی مذاهب اسلامی که در آنها توجه به معنویت اولویت دارد گفت: مهد همه آنها تقریبا در ایران است.
وی تصریح کرد: شاید ایران تنها کشوری باشد که محله یهودیها درست در مرکز و قلب شهر قرار دارد به همین دلیل است که مطالعات مربوط به ادیان در ایران میتواند دریچه جدیدی را در تعامل بین ادیان باز کند.
بهشتی پس از برشمردن نمونههایی از مصادیق همزیستی مسالمتآمیز ادیان در ایران افزود: در بسیاری از کشورها وقتی درباره وضعیت ادیانشان مطالعه و بررسی میکنیم؛ بیشتر با موارد اختلاف و درگیری پیروان ادیان مواجه میشویم.
او اظهار کرد: جالب است در روسیه وقتی مسیحیت شرقی را با مسیحیت غربی مقایسه میکنیم؛ میبینیم مثلا مسیحیت غربی هیچوقت دست به شمشیر نبرده و این بهخاطر همان رویکرد شرقی بودنش است و این امکان را میدهد که نمایندگان ادیان مختلف دراین کشور باصلح درکنارهم همزیستی داشته باشند.
بهشتی گفت: هانری کربن، فیلسوف فرانسوی جمله خیلی مهمی دارد که فکر میکنم برای کسانی که در زمینه فرهنگ و مسائل بین ادیانی مطالعه میکنند؛ جمله و نکتهای کلیدی است، او میگوید قرآن در شبه جزیره عربستان نازل میشود ولی در ایران فهمیده میشود.
بهشتی تصریح کرد: این در واقع بهخاطر بستر فرهنگی است که ما در ایران دارا هستیم. در فرهنگ ایرانی؛ اولویت همیشه با معنویت دین بوده، برای همین است که وقتی اسلام به ایران میآید ایرانیها خیلی سریع با جنبههای معنوی اسلام ارتباط و انس پیدا میکنند و به همین دلیل منشا شاخههای مختلف اسلام نیز عمدتا ایران است.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: نخستین مکانی که مسیحیها قدرت سیاسی پیدا میکنند در حوزه فرهنگ ایرانی (در دوره اشکانی) است. مانند همین را در مورد بودیسم داریم نقطه آغاز بودیسم در هندوستان است ولی گسترش آن در غرب رودخانه سند یعنی همان حوزه خراسان بزرگ است.
بهشتی در پایان انتشار کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» به زبان روسی و رونمایی آن را تبریک گفت و اظهار کرد: آنچه در این کتاب آمده تبلیغاتی نیست؛ بلکه واقعیتی است که در جامعه ایران وجود دارد.
رئیس موزه تاریخ ادیان سن پترزبورگ نیز در این مراسم با تشکر از حضور هیات ایرانی در موزه و تسلیت بهمناسبت قربانیان زلزله اخیر در ایران؛ به سفر موفقیتآمیز هیات موزه تاریخ ادیان سن پترزبورگ به ایران در ماه گذشته اشاره کرد و از رایزنی فرهنگی کشورمان در مسکو و مرکز گفتگوی ادیان و تمدنهای سازمان که میزبانی هیات را برعهده داشت؛ تشکر کرد.
نظر شما