چهارشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۲
کتاب صوتی را منحصر به نابینایان نکنیم

محمدجواد حق‌شناس، طرح پویش سطر سپید را موقعیت مناسبی برای تولید کتاب‌های صوتی برای نابینایان دانست و گفت:با کتاب صوتی حتی برای کودکان که دبستان هم نرفته‌اند و برای بی‌سوادان می‌توانیم کتاب تولید کنیم. همه می‌توانند از این کتاب استفاده کنند بنابراین به جای آنکه مخاطب شما جامعه محدود 250هزار نفره باشد جامعه 80 میلیونی است، آن موقع دیگر این کار سودآور هم می‌شود.

محمدجواد حق‌شناس رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) با اعلام آمادگی این شورا برای حمایت از تولید کتاب‌های صوتی و شرکت در طرح پویش «سطر سپید» گفت: تولید کتاب‌های صوتی این امکان را به وجود می‌آورد که مردمی که گرفتار زندگی روزانه هستند، در مسیر تردد با وسیله شخصی یا وسایل عمومی همزمان کتاب بخوانند و کتاب گوش کنند.  این فرصتی است که ما با استفاده از هنر گویندگی و صداهای تک و منحصری که داریم و بعضا از هر 10هزارنفر شاید یک صدا با خوانش کتاب وجود داشته باشد امکان‌پذیر است. یا استفاده و ترکیبی از موسیقی و خوانش کتاب یا بعضا شنیدن نمایشنامه‌هایی که می‌تواند با صداهای متعدد خوانده شود. اینها حوزه‌هایی است که من فکر می‌کنم بتواند مشکلی که امروز انسان شهرنشین و بخصوص شهروندان تهرانی با آن رودرو هستند را حل کنند.

حق‌شناس ادامه داد: دلیلی ندارد که پایبندی خودمان را به یک نوع از انتشار کتاب منحصر کنیم. کتاب می‌تواند زمانی روی کاغذ باشد و زمانی نباشد. قبلا نوشته ها روی پوست حیوانات بود و بعد روی سنگ‌نوشته‌ها و بعد زمانی روی کاغذ منتقل شد. بعدها روی نوار کاست و بعد cd و امروز می‌تواند در قالب یک صوت مناسب پخش شود، از رادیو، فضای مجازی و حتی در قالب یک وسیله کوچک به نام موبایل این امکان فراهم می‌شود. زیرا خواندن کتاب ممکن است مدت‌ها زمان ببرد ولی به صورت صوتی می‌توانیم در فاصله کوتاهی آن را بشنویم.
ما امروز باید این پیام را به ناشران بدهیم که به‌جای اینکه سراغ چاپ کتاب بروند به کتاب‌های صوتی بها دهند. ما باید این را بدانیم که امروز چاپ کتاب ممکن است یک اتفاق نامطلوب محیط‌‌زیستی باشد. کاغذی که صرف چاپ کتاب می‌شود، نتیجه قطع درختان بی‌شماری است که اینها می‌توانند در خدمت بشر و حیات انسان باشند، شاید بعضی اقشار به سراغ تحریم خواندن کتاب بروند که آن خواندن ممکن است آسیبی به حیات بشری بزند و این چه کاری است؟ ما اگر بتوانیم کتاب را از طریق فضای صوتی رونق بدهیم و هم گسترش دانش و گسترش آگاهی شکل بگیرد، آسیب کمتری به محیط‌زیست می‌خورد و این قطعا یک اتفاق مناسب و مطلوب است.
 
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تاکید دارد که نباید جامعه هدفمان در تولید کتاب صوتی به نابینایان منحصر شود: ما نگاهمان را از جامعه مخاطب محدود و کم که نابینایان باشد برمی‌داریم. البته اگر بتوانیم کتاب‌های صوتی در سطح حجیم و کلان تولید کنیم بزرگترین خدمت به نابینایان است، ما اگر می‌‌خواهیم خدمتی کرده باشیم و اگر می‌خواهیم پویشی داشته باشیم باید بگوییم ما کتاب تولید می‌کنیم برای همه ایرانیانی که امکان خواندن ندارند. با کتاب صوتی حتی برای کودکان که دبستان هم نرفتند و برای بی‌سوادان می‌توانیم کتاب تولید کنیم. همه می‌توانند از این کتاب استفاده کنند بنابراین به جای آنکه مخاطب شما جامعه محدود 250هزار نفره باشد جامعه 80 میلیونی است، آن موقع دیگر این کار سودآور هم می‌شود. مهم‌ترین مساله برای ما این است که ناشر را به این نقطه برسانیم که اگر شما بتوانید کار تولید کنید ما امکانات خودمان را برای تولید کتاب صوتی در اختیار شما قرار می‌دهیم.

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران ادامه داد: در مترو، اتوبوس‌رانی یا حتی برنامه‌های رادیویی این آمادگی را داریم که بتوانیم کمک کنیم تا شهروند تهرانی ما این امکان را داشته باشد که اگر جایی رفت با کتاب و روزنامه‌ روبه‌رو شود و در اختیارش قرار بگیرد و این امکان برایش فراهم شود. ما امروز باید این پیام را به ناشران بدهیم که به‌جای اینکه سراغ چاپ کتاب بروند به کتاب‌های صوتی بها دهند.

حق‌شناس همچنین به مضرات تولید کتاب‌های کاغذی برای محیط زیست اشاره کرد و افزود: ما باید این را بدانیم که امروز چاپ کتاب ممکن است یک اتفاق نامطلوب محیط‌‌زیستی باشد. کاغذی که صرف چاپ کتاب می‌شود، نتیجه قطع درختان بی‌شماری است که اینها می‌توانند در خدمت بشر و حیات انسان باشند، شاید بعضی اقشار به سراغ تحریم خواندن کتاب بروند که آن خواندن ممکن است آسیبی به حیات بشری بزند و این چه کاری است؟ ما اگر بتوانیم کتاب را از طریق فضای صوتی رونق بدهیم و هم گسترش دانش و گسترش آگاهی شکل بگیرد، آسیب کمتری به محیط‌زیست می‌خورد و این قطعا یک اتفاق مناسب و مطلوب است.
 
وی افزود: ما نگاهمان را از جامعه مخاطب محدود و کم که نابینایان باشد برمی‌داریم. البته اگر بتوانیم کتاب‌های صوتی در سطح حجیم و کلان تولید کنیم بزرگترین خدمت به نابینایان است. ما اگر می‌‌خواهیم خدمتی کرده باشیم و اگر می‌خواهیم پویشی داشته باشیم باید بگوییم ما کتاب تولید می‌کنیم برای همه ایرانیانی که امکان خواندن ندارند. با کتاب صوتی حتی برای کودکان که دبستان هم نرفتند و برای بی‌سوادان می‌توانیم کتاب تولید کنیم. همه می‌توانند از این کتاب استفاده کنند بنابراین به جای آنکه مخاطب شما جامعه محدود 250هزار نفره باشد جامعه 80 میلیونی است، آن موقع دیگر این کار سودآور هم می‌شود. مهم‌ترین مساله برای ما این است که ناشر را به این نقطه برسانیم که اگر شما بتوانید کار تولید کنید ما امکانات خودمان را برای تولید کتاب صوتی در اختیار شما قرار می‌دهیم.


 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها