چهاردهمین شماره فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد. محمدرضا رسولی در این شماره به جامعهشناسی کتابخوانی پرداخته است.
سخن سردبیر این شماره به جامعهشناسی کتابخوانی نوشته محمدرضا رسولی اختصاص داشته است. در بخشی از این مطلب میخوانیم: «امروزه علم جامعهشناسی پای خود را به گستره مهم فرهنگی کتاب و مطالعه باز کرده است بهطریقی که از جامعهشناسی مطالعه و کتابخوانی بهعنوان شاخه علمی نام میبرد که بر شناخت کم و کیف مطالعه در میان گروههای جامعه متمرکز شده و بهبررسی نقش عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ... و روند مطالعه در اشکال مختلف فردی و جمعی میپردازد. جامعهشناسان بر این اعتقادند که کتاب و کتابخوانی جزء مهمی از رشد فرهنگی است که به تبع آن فرایند توسعه ملی را فراهم میکنند بنابراین هرتحول و جهش مطلوبی در پرتو رشد فرهنگی حاصل میشود در واقع میزان کتابخوانی در کشورها بسته به فرهنگ و تاریخ آنها متفاوت است و در ممالک پیشرفته درصد قابل توجهی از مردم به کتاب و مطالعه گرایش دارند لذات تغییرات اساسی و بنیادین در هرجامعه وابستگی کاملی به وجود نهادهای فکری و فرهنگی آن جامعه دارد.
مطالعه به افزایش قدرت تحلیل، انباشت علمی، اعتلای آگاهی نسبت به خود و جهان پیرامون میانجامد و در بالابردن قدرت شناخت و مدارا با دیگران و افزایش مصونیت در برابر هر اندیشه تکبعدی که انسان را به ورطه سلطهگری یا سلطهپذیری میکشاند موثر است. کتابخوانی موجب پیوند فرد به تفکرات برخاسته از ناخودآگاه جمعی و حافظه تاریخی نویسنده میشود و مخاطب را به جهان غیرشخصی متصل میسازد.»
در بخش «نقد شفاهی» مطالبی با عناوین پیامدهای فرهنگی و اجتماعی عدم گرایش به کتاب و کتابخوانی در ایران در گفتوگو با دکتر محمد امین قانعی راد، علی زمانیان و عبدالحسین ضمیری و نشست نقد و بررسی شرایط امکان علوم اجتماعی با حضور محمد امین قانعی راد، محمد علی مرادی و سید جواد میری درج شده است.
نراقی، از عملگرایی تا تحلیل اجتماعی ـ سیاسی نوشته امید علی احمدی، مناسبات فلسفه وعلوم اجتماعی در فلسفه اسلامی و غرب نوشته مالک شجاعی جشوقانی، روایت شناسی یا تحلیل گفتمان نوشته سید علی اصغر سلطانی، کندوکاوی درباره جامعهشناسی سالمندی نوشته عالیه شکربیگی، جهان بینی و جنبشهای اجتماعی در ایران نوشته نیما اکبری و مبانی نظریهپردازی نوشته فریبا صیاد عناوین مطالبی است که در بخش «نقد تالیف» منتشر شده است.
مخاطبان در بخش «نقد ترجمه» میتوانند مطالبی با عناوین جامعهشناسی کار در مدرنیته بازاندیشانه به قلم غلامعباس توسلی، کتابی برای راهنمایی پژوهشگران به قلم امید علی مسعودی، تورق تاریخ زنان فراموش شده خاورمیانه به قلم مریم نورائی نژاد درآمدی بر پژوهشهای روشهای آمیخته به قلم حامد زندی و جامعهشناسی هنر: نظریه و عمل به قلم فروغ خیبری مشاهده کنند.
در بخش «نقد لاتین» این شماره نیز مطلبی با عنوان «نظارت و جامعه در عصر تکنولوژی برتر» به قلم نسرین پورهمرنگ منتشر شده است. «جامعهشناسی والهیات: پیوند و تعارض» عنوان مطلبی است که به قلم ابوالفضل مرشدی در بخش نقد دیروز به چاپ رسیده است.
فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی با هدف معرفی و رو نق کتابها و بررسی مسائل و مشکلات نشر کشور در این حوزه فعالیت میکند. این فصلنامه به قیمت 10000 تومان و به همت مؤسسه خانه کتاب منتشر شده است.
نظر شما