یکشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۷
اتوود: داستان‌ها قدرت تغییر اندیشه و احساس انسان‌ها را دارند

مارگارت اتوود، نویسنده‌ 77 ساله‌ کانادایی همزمان با دریافت جایزه‌ صلح ناشران آلمان در یک سخنرانی به اهمیت داستان و رمان در مقابله با استبداد پرداخت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از رویترز، امروز یکشنبه (۲۳ مهر) در آخرین روز فعالیت نمایشگاه بین‌المللی کتاب فرانکفورت جایزه صلح ناشران آلمان طی مراسمی ویژه در کلیسای پاول به مارگارت اتوود، نویسنده‌ 77 ساله‌ کانادایی، اهدا شد.
 
اتوود در سخنرانی که به مناسبت دریافت این جایزه ایراد کرد، بار دیگر نسبت به وضعیت سیاسی در آمریکا بعد از روی کار آمدن دونالد ترامپ هشدار داده و گفت: «ما نمی‌دانیم کجا هستیم.حتی نمی‌دانیم چه کسی نیز هستیم.»
 
مارگارت اتوود جایزه صلح اتحادیه ناشران آلمان را به پاس «درک سیاسی و حساسیت بالا نسبت به مسائل روز» دریافت کرد. هاینریش ریت‌مولر، رئیس اتحادیه‌ ناشران و کتابفروشان آلمان، پیش‌تر گفته بود اتوود در آثارش همواره درک سیاسی و حساسیت بالای خود را نسبت به تحولات و جریان‌های نامحسوس و خطرناک به نمایش گذاشته است.
 
نویسنده‌ رمان «آدمکش کور» امروز در سخنرانی خود بر اهمیت داستان در زندگی بشری تأکید کرد. او گفت «داستان‌ها می‌توانند اندیشه و احساس انسان‌ها را هم در راه بهتر و هم در راه بدتر تغییر دهند.»
 
اتوود در سخنان خود بر نقش نویسندگان در مقابله با استبداد تأکید کرد. او گفت:« نویسندگان باید در مقابل قدرتمندان حقیقت را بگویند و حقایقی را روایت کنند که مخفی نگه داشته می‌شوند.»
 
اتوود که پیش‌تر برای رمان «آدمکش کور» برنده‌ی جایزه‌ بوکر شده در صحبت‌های خود از نویسندگانی یاد کرد که دچار گرفتاری شده‌اند و حتی جان خود را نیز از دست داده‌اند.
 
اتوود روز گذشته نیز در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت نسبت به ظهور دیکتاتوری در آمریکا هشدار داده و گفت:«مردم در اروپا به خیال خودشان آمریکا را چراغ دموکراسی و آزادی و سعه‌ صدر تصور می‌کردند و نمی‌خواستند درک کنند که چنین چیزهایی آنجا شکل‌گرفتنی نیست.اما اکنون زمان عوض شده و متأسفانه این امکان بسیار زیاد است که به چنین چیزهایی فکر کنیم.»
 
جایزه صلح اتحادیه ناشران آلمان سال ۱۹۵۰ میلادی راه‌اندازی شد و هر ساله به یک چهره فرهنگی یا نویسنده اهداء می‌شود که به واسطه‌ی آثارش در زمینه‌ صلح‌طلبی تلاش کرده باشد.
 
این جایزه پیش‌تر در سال 2013 میلادی به سوتلانا آلکسیویچ، نویسنده‌ی بلاروسی تعلق گرفت که بعداً در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز برنده‌ی جایزه نوبل ادبی شد. اورهان پاموک، نویسنده‌ی ترک و برنده‌ی نوبل ادبیات؛ ماریو بارگاس یوسا، نویسنده‌ پِرویی و برنده‌ی نوبل ادبیات از جمله برندگان دوره‌های پیشین این جایزه‌ معتبر بوده‌اند.
  
اتوود سال 2000 میلادی برای نوشتن رمان «آدمکش کور» توانسته بود جایزه‌ بوکر را به دست آورد. همزمان با انتخاب ترامپ در مقام رئیس‌جمهوری آمریکا، ​رمان «سرگذشت ندیمه» نوشته‌ مارگارت اتوود بعد از سی و دو سال که از انتشارش می‌گذشت در صدر پرفروش‌های کتابفروشی آنلاین آمازون قرار گرفت. این رمان را در ایران سهیل سُمی به فارسی ترجمه کرده و انتشارات ققنوس منتشرش کرده است.
 
«سرگذشت ندیمه» سال 1985 منتشر شد و در زمان انتشارش برنده‌ جایزه علمی ـ تخیلی آرتور سی‌کلارک شد. اتوود در رمانش وضعیتی از آمریکا را روایت می‌کند که پس از ترور رئیس‌جمهور آمریکا در کشور یک وضعیت فوق‌العاده اعلام می‌شود و به این بهانه بسیاری از آزادی‌های فردی لغو می‌شود.
 
او درباره‌ رمان «سرگذشت ندیمه» گفته است که مطالعاتش درباره‌ آمریکای قرن هفدهم و ارزش‌های بین گروه‌های مذهبی موسوم به پیوریتان‌ها که در انگلستان قرن 16 و 17 میلادی قدرت داشتند الهام‌بخش او بوده‌اند. این رمان اکنون به یک سریال تلویزیونی تبدیل شده و در حال پخش است و به پرفروش شدن آن در آمریکا و کشورهای انگلیسی‌زبان کمک بسیاری کرده است.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها