کتاب «موانع دولت- ملتسازی در یمن» تالیف مشترک مصطفی علیاکبریانهاوشکی و ایمان نسترن به این پرسش پاسخ میدهد که چه عواملی باعث شده که دولت- ملتسازی در یمن شکل نگرفته است.
کتاب از پنج فصل با این عناوین تشکیل شده است: «ژئوپلتیک یمن»، «مراحل تکوین دولت- ملتسازی»، «موانع داخلی دولت-ملتسازی در یمن»، «موانع خارجی دولت-ملتسازی در یمن» و «بحرانهای دولت-ملت سازی در یمن».
در مقدمه کتاب با مروری بر تاریخچه بحران یمن آمده است: «در سال 2015 دولت منصور هادی به دلیل تحرکات گروههای شیعی یمنی استعفاء داد. در یمن رئیسجمهور نماد وحدت ملی است و به دلیل اینکه پیدا کردن فرد مناسب برای حکومت کردن بر قبایل یمن کار تقریبا غیرممکنی است، منصور هادی میپنداشت گروههای زیدی و شمالی با این استعفاء مخالفت میکنند و این عمل باعث مشروعیت بیشتر وی در شمال یمن میشود اما این استعفاء با استقبال گروههای شمال مواجه میشود که هادی را یک جنوبی میدانستند که مانع دستیابی قبایل شمالی به اهدافشان میشد. این استقبال باعث شد که هادی استعفای خود را پس بگیرد و این عمل باعث ایجاد یک جنگ داخلی بین گروههای شیعی و گروههای حامی هادی(بین شمالیان و جنوبیان) شد.
در این بین گروههایی مانند القائده، شبهجزیره و داعش یمن نیز به فکر رسیدن به قدرت و نابودی قبایل شیعی شدند و وارد این کارزار شدند. در این بین با کاهش توان نیروهای حامی رئیسجمهور، هادی به عنوان رئیسجمهور یمن از کشورهای عربی به ویژه عربستان درخواست کمک کرد و بدینگونه با وجود جنگ داخلی، ابعادی بینالمللی و منطقهای هم به این کار و زار افزوده شد. کشور ایران که همواره به گروههای شیعی در یمن کمکهای مادی و معنوی میکرد، این بار نیز به حمایت از آنها ادامه داد.
اکنون که حدود یکسال از این ماجرا میگذرد و هنوز آتش این جنگ شعلهور است. اما چرا این جنگهای داخلی که تعداد آنها در تاریخ یمن کم نیست به وقوع میپیوندد؟ نگارنده اعتقاد دارد دلیل اصلی این اتفاقات عدم شکلگیری دولت-ملت نیز در یمن وجود ندارد. لذا کتاب میکوشد ریشههای عدم شکلگیری دولت- ملت در یمن را پیدا کند و در این راستا عوامل داخلی و خارجی را بررسی میکند.»
کتاب «موانع دولت -ملتسازی در یمن» تالیف مشترک مصطفی علیاکبریانهاوشکی و ایمان نسترن در 104 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و با بهای هفت هزارتومان از سوی صبح انتظار به چاپ رسیده است.
نظر شما