سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم گفت: اکنون در عرصه فرهنگ سهچالش وجود دارد؛ نخستین چالش این است که در حوزه فرهنگ تکثر نظر فرهنگی وجود دارد؛ این تکثر بدون قدر جامع، عمل فرهنگی را دچار مشکل کرده است. استراتژی گفتگو برای رفع این چالش است. ما باید به طرف رفع سوءتفاهمات حرکت کنیم.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم در این مراسم اظهار کرد: برای من توفیق مضاعفی است که در حوزه فرهنگ و هنر به عنوان خادم فعالیت میکنم. چرا که فرهنگ جان و روح ایرانی است، فرهنگ هوای تنفس و زندگی انسان است و آنهایی که تلاش میکنند این هوا سالم باشند کمپ حیات اجتماعی دارند. اگر پزشکان طبیبان جسماند، اصحاب فرهنگ طبیبان روحند. اگر قدر پزشکان دانسته میشود و بلکه باید بیشتر دانسته شود، کسانی که در حوزه فرهنگ ایرانزمین تلاش میکنند طبیبان جان جامعهاند.
وی افزود: فرهنگ هوای درگذر و هوای پرنفس جامعه است. این هوا را نمیشود گلخانهای حفاظت کرد، این هوا را نمیشود قطرهای تزریق کرد؛ اصحاب فرهنگ و هنر در نگاهداشت فضای مطبوع این عرصه تلاش میکنند. بنده مفتخرم رکابدار این خیل پرتکاپو بودم و امروز این را توفیق الهی بر خود میدانم که بتوانم با مساعدت اصحاب فرهنگ و هنر گامی به پیش ببریم. فرهنگ بخشنامهای و آمرانه نیست بلکه فرهنگ معاشرت، صحبت، همدلی و همنفس است. خواهم کوشید همدم خوبی برای اصحاب فرهنگ و هنر باشم. خاک پای کسانی باشم که تلاش میکنند ورق کتاب قطور فرهنگ ایرانی قطورتر شود.
وی با بیان اینکه حیات ایران به فرهنگ و هنر و ادبش زنده است اظهار کرد: حیف است که امروز تعریف دیگری از خود بداریم فرهنگی که همیشه با تحمل و معاشرتهای باز و هوای متبادل تعریف میشده بد است که نام ایران با ایرانهراسی تعریف شود. فرهنگ ایرانی میتواند دوباره نام ایرانی را زرینتر کند. ما تنها به گذشته فرهنگ بسته نیستیم بلکه فرهنگ ادب و هنر امروزی نیز سرزنده و بانشاط است.
صالحی عنوان کرد: به جد مدعیم که ما هیچ کالایمان به اندازه فرهنگ جهانی نیست؛ چقدر ایران را با خودروی ایرانی میشناسند؟! این در حالی است که اکنون ما را با سینمایمان و با جوایز اسکارمان با موسیقی فاخر و متجلیمان در جهان و با تابلوها و هنرهای تجسمیمان میشناسند.
این مقام مسئول اظهار کرد: ایران زنده و پرنشاط و پرتکاپو است. در طول قرنهای متوالی چه پیش و چه پس از اسلام ایران با نفس فرهنگ زنده است و هر جریان مهاجم را به خاک نشانده است. اکنون نیز چنین است؛ اگر میخواهیم امنیت و اقتصاد پایدار و سیاست مطمئن داشته باشیم، این کاخ و بارو را بر نفس و سلاح بنا نکنیم. این کاخ رفیع امنیت ایرانی در طول قرنهای متمادی ایرانی بر فرهنگ و ادب استوار است و امروز نیز چنین است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم اظهار کرد: وزرای دولت یازدهم بهویژه علی جنتی که وظیفهمند میدانم خودم را که از خدمات سهساله ایشان در شرایط سخت سپاسگزاری کنم و سیدرضا صالحی امیری که بهطور پیوسته با وی جلسه داشتم، خوشفکری، نظریهسازی، حل مساله و بحران و نکات زیادی که در اوصاف وی میتوان گفت، همواره به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمدهاند.
وی با بیان اینکه ما دولتمردان باید یاد بگیریم که بیشتر بشنویم تا حرف بزنیم گفت: اکنون در عرصه فرهنگ سهچالش وجود دارد؛ نخستین چالش این است که در حوزه فرهنگ تکثر نظر فرهنگی وجود دارد؛ این تکثر بدون قدر جامع، عمل فرهنگی را دچار مشکل کرده است. استراتژی گفتگو برای رفع این چالش است. ما باید به طرف رفع سوءتفاهمات حرکت کنیم. این گفتگوها باید به سمت یک معدل نظر فرهنگی در جامعه حرکت کنند. ابهام در حقوق فرهنگی دومین چالش است. جامعه باید نسبت به حقوق خود آشنا باشد و حاکمیت باید از این حقوق مانند حق مالکیت فکری و حق هویت صنفی پاسداری کند.
وی شکافهای جنسیتی و قومیتی را سومین چالش عرصه فرهنگ و هنر یاد کرد و به سه فرصت در این عرصه اشاره کرد و گفت: نخستین فرصت، جهانیشدن فرهنگ و ادب ایران در حوزههای مختلف است؛ امروز در همه حوزهها حرفی برای گفتن و نشاندادن داریم. بدون تردیدی این یک واقعیت اجتماعی است. امروز فرهنگ و هنر ایرانی ارزش افزوده ملی ایران است.
صالحی ادامه داد: فرصت دوم، فرصت کشوری شدن فرهنگ و هنر ایرانی است؛ امروز جای جای ایران فضای خلاقیت فرهنگ ایرانی است. بنده به اقتضای کارم در این چهارسال به هر استانی که سفر کردم بهواقع انسان میبیند که چگونه موجی از خلاقیت فرهنگی و هنری در سراسر کشور مشاهده میشود. امروز ایران سرای فرهنگ و هنر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم در پایان سخنانش گفت: نسل جوان ایرانی، فرصت سوم حوزه فرهنگ و هنر است؛ قدر این نسل جوان را باید دانست نسلی که میتواند تولید و اشتغال را متعدد و متکثر کند.
نظر شما