«آشنایی با انواع چاپ در ایران» عنوان تازهترین کتاب نشر مهرصادق است که ضمن ارائه تاریخچه ای از ورود چاپ به ایران و جهان، توضیح جامعی درباره انواع چاپ در اختیار علاقهمندان قرار میدهد.
بر اساس محتوای این اثر، ادوار تاریخچه چاپ و تحولات آن از ابتدا تاکنون بهطور کلی به 6 دسته تقسیمبندی میشود؛ پیش از تاریخ و آغاز دوران تاریخی، دوران باستان، دوران چینیها، دوران هنری، دوران مکانیک و دوران فتومکانیک.
پیشرفتهای صنعت چاپ از زمان گوتنبرگ تا قرن بیستم، ورود صنعت چاپ به ایران (پیشینه صنعت چاپ در ایران)، فرآیند چاپ، مراحل چاپ، تفاوتهای اساسی چاپ دیجیتال با سایر روشهای چاپ، کاربردهای چاپ دیجیتال، انواع چاپ دیجیتال بر اساس ابعاد سطح چاپی و وظایف ناظر چاپ از دیگر بخشهای این نوشتار را شامل میشوند.
در این اثر درباره چاپ دیجیتال چنین بیان شده است: «چاپ دیجیتال معمولاً شامل چاپ حرفهای در تیراژهای کم تعداد توسط نشر رومیزی و دیگر منابع دیجیتال است که بهوسیله چاپگرهای لارج فرمت و یا چاپگرهای لیزری و جوهرافشان حرفهای انجام میشود.
چاپ دیجیتال دارای هزینه بیشتری برای چاپ هر صفحه در مقایسه با روشهای سنتی مثل چاپ افست است ولی این قیمت بالاتر معمولاً با صرفهجویی در هزینههای دیگری که در تهیه پلیتهای چاپ انجام میشوند برای تیراژهای کم تعداد جبران میشود.
این روش امکان چاپ بلافاصله پس از تقاضا در تیراژ محدود را فراهم میآورد و امکان تغییر تصاویر و محتویات صفحه در هر برگ چاپی را در اختیار میگذارد. صرفهجویی در نیروی انسانی و توان رو به گسترش ماشینهای چاپ دیجیتال در بالا بردن کیفیت، پایین آمدن هزینه تمام شده هر برگ چاپی و بالا رفتن تیراژ به این معناست که چاپ دیجیتال در حال رسیدن به نقطه رقابت با چاپ افست و حتی پیشی گرفتن از آن است.»
افست، هلیو گراور، فلکسو، سیلک اسکرین، ملخی، تامپو، افست روی فلز، چاپ مخمل، چاپ پارچه، ترموگرافی، لترپرس، داغی، ایچینگ و پوششUV ورنی چاپ، فهرست انوع چاپ مورد اشاره در این اثر محسوب میشوند که مؤلفان به معرفی آنها پرداختهاند.
پشت جلد کتاب میخوانیم: «چاپ، به معنی جابجایی هر شکلی از حرف، نقش و تصویر روی یک ماده یا سطح خاص، بهصورتی که شکل و شمایل انتقال تغییری نداشته باشد. با این تعریف در صورتی که نگاهی به اطراف خود بیندازید، هزاران کالا را مییابید که به طرز و روشی بر روی آنها چاپ انجام شده است. متریال مختلف و شکلهای گوناگون، روشهای چاپی متفاوتی دارند که از زمان گذشته کم کم متکامل شدهاند و به پیشرفتهای صنعتی و بزرگ حال حاضر رسیدهاند. در دسترسترین و عمومیترین مادهای که قابلیت چاپ دارد و اکثر ما نیز حداقل یکبار با آن سر و کار داشتهایم، کاغذ است.»
کتاب «آشنایی با انواع چاپ در ایران» اثر مشترک حمیدرضا و محمدرضا فعدی، با ویرایش سعیده بابایی، با شمارگان 300 نسخه، در 106 صفحه، از سوی نشر مهرصادق راهی بازار نشر شده است.
نظر شما