مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران:
ارتباط دانشگاه تهران با ناشران بینالمللی رضایتبخش نیست
سید احمدرضا خضری، مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران گفت: ارتباط دانشگاه تهران با ناشران بینالمللی کم نیست و چندین اثر با همکاری ناشران بینالمللی چاپ شده است اما این سطح ارتباط رضایتبخش نیست چراکه انتظارات از دانشگاه تهران درباره اینگونه ارتباطات بیشتر است.
وی درباره وضعیت کمی و کیفی کتابهای انتشارات دانشگاه تهران گفت: دانشگاه تهران قدیمیترین دانشگاه ایران است و از نظر سابقه انتشار کتاب و رتبه، در صدر دانشگاهها قرار دارد. همانطور که مشهود است ویترین دانشگاه تهران ویترین شناختهشدهای است و آمار کسانی که میخواهند آثارشان از سوی انتشارات این دانشگاه چاپ شود بسیار زیاد است.
دانشگاه تهران بینالمللیتر میشود
مدیر کل روابط عمومی دانشگاه تهران در پاسخ به این پرسش که انتشارات دانشگاه تهران تا چه میزان با ناشران بینالمللی تعامل دارد؟ گفت: ارتباط دانشگاه تهران با ناشران بینالمللی کم نیست و چندین اثر با همکاری ناشران بینالمللی چاپ شده است اما این سطح ارتباط رضایتبخش نیست چرا که انتظارات از دانشگاه تهران درباره اینگونه ارتباطات بیشتر میرود. از اهداف اصلی شورای سیاستگذاری دانشگاه تهران بینالمللیتر کردن دانشگاه است که ما باید بتوانیم ارتباطات گستردهتری با ناشران مطرح در سطح بینالمللی داشته باشیم.
وی از مراحل چاپ کتابها در انتشارات دانشگاه تهران گفت: انتشارات دانشگاه تهران در پروسه چاپ کتابهای خود فیلتر داوری دارد که اگر فردی میخواهد در انتشارات دانشگاه کتابی به چاپ برسد باید از این فیلتر عبور کند. بسیاری از افرادی که احساس میکنند نمیتوانند از فیلتر داوری انتشارات دانشگاه تهران به آسانی گذر کنند کتابهای خود را یا به صورت دیجیتال یا به صورت کاغذی با شمارگان پایین در خارج از انتشارات به چاپ میرسانند اما باید بگویم هنوز تعداد کسانی که در نوبت چاپ کتابهایشان در انتشارات دانشگاه تهران هستند زیاد است.
خضری در ادامه گفت: سالهای قبل انتشار کتاب با شمارگان پایین در هر انتشاراتی ممکن نبود و در حال حاضر این امکان موجود شده و ممکن است فردی از طریق انتشارات خارج از دانشگاه کتاب خود را با یک شمارگان پایین چاپ کند، به همین دلیل چاپ کتابهای دیجیتال خارج از دانشگاه بسیار آسان شده و زحمت چاپ کتاب کاغذی بیشتر از کتاب دیجیتالی است.
نسخههای دیجیتالی کتاب افزایش مییابد
مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران از تدابیری برای چاپ کتابها به صورت دیجیتالی و الکترونیکی خبر داد و گفت: انتشارات دانشگاه تهران نیز برنامهای مشابه به این موضوع را در چشمانداز خود دارد و تا کنون برنامههایی هم برای رسیدن به این هدف مدنظر قرار داده که تا حدودی اینگونه کتابها چاپ شده است. در شورای سیاستگذاری، دانشگاه تهران برنامههای منسجمتری درباره این موضوع دارد؛ بنابراین هدف این است که نسخههای کاغذی را به حداقل برساند و نسخههای دیجیتالی را طبق ضوابط افزایش دهد.
خضری در ادامه یادآور شد: دانشگاه باید اینگونه سیاسیتگذاریها را دقیق و جدیتر بررسی کند و همان سازوکار شناخته شده را مورد نظر قرار دهد تا حق معنوی نویسندگان و استادان، مورد سوءاستفاده و دستبرد قرار نگیرد. چراکه آثار نویسندگان در نسخههای الکتریکی کتابها نسبت به چاپ کاغذی به راحتی دستخوش دستبرد قرار میگیرد.
مشاور رئیس و مدیرکل حوزه ریاست دانشگاه تهران درباره ترویج و تولید علم از سوی انتشارات دانشگاه تهران اظهار کرد: برخی از آثار منتشر شده از دانشگاه تهران واقعا منحصر به فرد هستند که این آثار دستاوردهای علمی استادان و هیات علمی دانشگاه است. برخی از این استادان حاصل دهها سال فعالیت خود را به چاپ رساندند و آثار ارزندهای در حوزه علم و دانش تولید کردهاند.
وی افزود: برخی آثار نویسندگان در دانشگاه تهران رقیب ندارد برای مثال لغتنامه دهخدا حاصل تلاش بیوقفه مرحوم علیاکبر دهخدا با همکارانش چون استاد معین و مرحوم دکتر شهیدی است. در حال حاضر برخی آثار منتشر شده از انتشارات دانشگاه تهران، نتیجه و محصول رسالههای دکتری آنهاست که دربردارنده یک نوآوری و یک دستاورد جدید بوده و برخی آثار هم اگر تولید علم نمیکنند دارای جنبه ترویجی، تفهیمی و کتاب درسی هستند. هدف اصلی دانشگاه از انتشار کتاب، ترویج و توسعه علم است که داوران انتشارات در درجه اول اهمیت ویژهای برای این موضوع قائلند.
نظر شما