دوشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۴
چند نکته در مورد کتابشناسی و سازماندهی دانش

کتاب «بازشناختی از سازماندهی اطلاعات و دانش» که به‌تازگی از سوی نشر کتابدار راهی بازار نشر شده است، به بیان چگونگی بازطراحی فهرست کتابخانه‌ای می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «بازشناختی از سازماندهی اطلاعات و دانش» عنوان یکی از مجلدهای مجموعه پنج جلدی «بازشناختی از دانش‌شناسی» اثر مشترک امیر ریسمان‌باف و رحمت‌الله فتاحی است.
 
کتاب «بازشناختی از سازماندهی اطلاعات و دانش» از سه فصل اصلی «از اطلاعات به دانش: فراپیشینه‌ها و چالش‌های پیش‌رو در سازماندهی و نمایش جهان کتاب‌شناختی»، «نظریه‌های سازماندهی دانش ـ نظریه‌های دانش» و «سازماندهی دانش: زمینه‌های نظری و عملی» تشکیل شده است.
 
«بازتعریف و بازطراحی پیشینه‌های کتاب‌شناختی و فهرست‌های کتابخانه‌ای»، «رده‌بندی‌های کتاب‌شناختی در برابر طبقه‌بندی‌های علمی»، «مبانی معرفت‌شناسی طبقه‌بندی‌ها»، «طبقه‌بندی‌های مبتنی بر کتاب‌سنجی»، «رده‌بندی‌های شناختی و کاربرمدار»، «سازماندهی اطلاعات یا سازماندهی دانش؟»، «تعریف‌هایی از مفهوم سازماندهی دانش»، «رویکردهای شناختی به سازماندهی دانش»، «زبان در سازماندهی دانش»، «سازماندهی دانش در نظام‌های رده‌بندی» و «آینده سازماندهی دانش» عناوین برخی از مطالب این اثر را تشکیل می‌دهند.
 
در این نوشتار تلاش شده است رویکردهایی که به واسطه آن فهرست‌های کتابخانه‌ای می‌توانند مدل‌های مفهومی مرتبط با روابط کتابشناختی را برای سازماندهی بهتر جهان کتابشناختی پیاده‌سازی کنند، شناسایی شود. هدف نهایی آن، ارائه رویکردهایی نو جهت تجدید ساختار پیشینه‌های کتابشناختی به منظور طراحی و توسعه فهرست‌های دانش‌محور است. در این راستا ظرفیت‌ مدل‌های مفهومی مانند مدل ملزومات کارکردی پیشینه‌های کتابشناختی (اف. آر. بی.آر) و مدل فراپیشینه در پشتیبانی از فرایند تبدیل اطلاعات به دانش مورد واکاوی قرار می‌گیرد.
 
همچنین دیگر هدف این نوشتار، ارائه تصویری کلی از دو زمینه و مفهوم کلی سازماندهی دانش و سازماندهی اطلاعات، با اشاره به زمینه‌های مشترک و متفاوت میان آن‌هاست تا علاقه‌مندان این مقوله بتوانند تصویری کلی و شناختی تطبیقی درباره این دو مقوله مهم به دست آورند. حصول چنین درکی می‌تواند به نوبه خود در گستره و عمق پژوهش‌های این قلمرو و تولید دانش نو در این زمینه تأثیر گذارد.
 
این نوشتار به چگونگی بازطراحی فهرست کتابخانه‌ای و پیشینه کتابشناختی، جهت تسهیل فرایند تبدیل اطلاعات به دانش، می‌پردازد.
 
عناوین سایر مجلدهای مجموعه پنج جلدی «بازشناختی از دانش‌شناسی» عبارتند از « بازشناختی از مجموعه‌ها و خدمات اطلاعاتی »، «بازشناختی از تعامل انسان و اطلاعات»، «بازشناختی از سازماندهی اطلاعات و دانش» و «بازشناختی از کارکرد اجتماعی نهادهای حرفه».
 
نخستین چاپ کتاب « بازشناختی از سازماندهی اطلاعات و دانش » اثر مشترک امیر ریسمانباف و رحمت‌الله فتاحی، با شمارگان 500 نسخه، در 122 صفحه، به بهای 100 هزار ریال از سوی نشر کتابدار راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها