سیده مریم موسویان در کتاب «بازتاب گفتمان نظام ارتباطی و تبلیغی پیامبر (ص) بر سیره امام خمینی (س)» چگونگی تاثیرگذاری شیوه تبلیغی پیامبر (ص) بر سیره بنیانگذار انقلاب اسلامی بررسی میکند.
سیده مریم موسویان در کتاب حاضر در سه فصل «نظام ارتباطی و تبلیغی پیامبر در دوره نبوت»، «نظام ارتباطی و تبلیغی امام خمینی در آستانه انقلاب و پس از آن»، «تحلیل گفتمان تبلیغات پیامبر (ص) و امام خمینی (س)» را تبیین کرده و فصل چهارم کتاب را به نتیجهگیری مباحث مطرح شده اختصاص داده است.
نویسنده در فصل نخست به موضوعاتی همچون اخلاق عمومی عرب در عصر رسالت، اوضاع اجتماعی عربستان در آستانه ظهور اسلام، شیوههای تبلیغ در اسلام، شیوههای تبلیغی پیامبر (ص)، اهمیت تبلیغ از نگاه قرآن، شیوههای تبلیغ در قرآن و نهادهای تبلیغی پیامبر (ص) پرداخته است.
در این فصل مسجد بهعنوان یکی از نهادهای تبلیغی پیامبر (ص) معرفی شده که در صفحه 42 درباره آن میخوانیم: «از مهمترین وجوه کارکردی مسجد، کارکرد ارتباطی و فرهنگی آن است. این کارکرد مسجد، هم به استناد متون دین و هم به استناد تجربه تاریخی مسلمانان، در دو قالب کلی «فرهنگسازی» و «انتقال اطلاعات» تجلی یافته است (الویری، 1387 : 93). در بسیاری مواقع، در مسجد، ارتباطات الهی، ارتباطات میانفردی و ارتباطات گروهی بهطور همزمان برقرار میشود. معماری مسجد، پر رمز و راز و در یک نگاه کلی، بازنمایی اندیشه توحیدی و واسطه عالم علوی و عالم سفلی است (الویری، 1387 : 100). این معماری خاص به جهت نقش نمادینی که دارد ابزار مناسبی برای انتقال ایدهها و پیامهاست. یکی دیگر از مهمترین و تاثیرگذارترین کارکردهای مسجد، توسعه و تقویت شبکه ارتباطات اجتماعی است. مسجد بهعنوان یکی از پایگاههای بزرگ ارتباطات اجتماعی میتواند در شکلگیری افکار عمومی جامعه نقش تعیینکنندهای ایفا کند.»
فصل دوم کتاب نیز به بررسی موضوعاتی مانند نقش ارتباطات سنتی در پیامرسانی انقلاب اسلامی، نهادهای تبلیغی امام خمینی (ره)، ابزارهای تبلیغی امام خمینی (ره)، تکنیکهای تبلیغی امام خمینی و روشهای اخلاقی امام خمینی برای تبلیغ اختصاص دارد.
نویسنده کتاب در سومین فصل با محوریت «تحلیل گفتمان تبلیغات پیامبر (ص) و امام خمینی (ره)» ضمن بیان روش تحلیل، نمونههایی از گفتمان پیامبر (ص) و امام خمینی (ره) را در قالب نامهها و بیانات ذکر کرده که از آنجمله میتوان به نامههای پیامبر (ص) به پادشاهان حبشه، ایران، روم و همچنین نامه امام خمینی (ره) به گورباچف اشاره کرد.
در بیان اهمیت نامه تاریخی امام خمینی (ره) به گورباچف در صفحه 160 کتاب آمده است: «پیام تاریخی امام به گورباچف با وجود ناگهانی و غیرقابل پیشبینی بودن آن و با توجه به تحلیلهای عمیق امام در نامه، نشان از ریشهدار بودن آن در سابقه تاریخی ایران و شوروی دارد. این نامه را میتوان از یکسو، مهمترین و اساسیترین اقدام امام در امر صدور انقلاب و از سوی دیگر، مهم ترین هشدار نسبت به روند اصلاحات شوروی در این دوره دانست.»
نخستین چاپ کتاب «بازتاب گفتمان نظام ارتباطی و تبلیغی پیامبر (ص) بر سیره امام خمینی (س)» در 260 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 17 هزار تومان از سوی موسسه چاپ و نشر عروج راهی بازار نشر شده است.
نظر شما