مؤسسه خانه کتاب با هدف اطلاعرسانی دقیق و ارائه آمار و اطلاعات تحلیلی کتابهای منتشر شده خود از سالهای 1393 تا 1395، «کتابشناسی خانه کتاب؛ 1395 ـ 1393» را منتشر کرده است.
خانه کتاب با در نظر گرفتن این هدف، کتاب «کتابشناسی خانه کتاب؛ 1395 ـ 1393» را منتشر کرده است. مجید غلامیجلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در مقدمه این اثر میگوید: «کتابنامه انتشارات خانه کتاب در سال 1393، 1394 و 1395 نگاهی فهرستوار و اجمالی از توجه و تمرکز ما در خانه کتاب بر روی فعالیتها و وظایف اصلی خانه کتاب است. از ابتدای سال 1393 بر آن شدیم که نه بهعنوان یک مؤسسه مادر تخصصی در حوزه کتاب، تنها به کتاب بپردازیم و کتاب؛ و از همین حیث بود که با شناسایی خلأهای موجود در این حوزه فعالیت خود را آغاز کردیم. اطلاعرسانی دقیق کتاب، آمار و اطلاعات تحلیلی کتاب و بسیاری از موضوعات دیگر همه از جمله دغدغههای جدی شناخته شده در این حوزه است که طی این سه سال بدان پرداختهایم.»
«اخبار و اعلان کتاب و کتابخانه به روایت مطبوعات 1285 ـ 1304 شمسی»، «ادبیات کودک و نوجوان و ارزیابی آن: فواید فردی و اجتماعی کتابخوانی در میان کودکان و نوجوانان»، «پیشنهادهایی برای ترویج کتابخوانی در روستا: دومین دوره»، «تاریخ شفاهی کتاب»، «پیشنهادهایی برای ترویج کتابخوانی در شهر تهران: دومین دوره»، «تاریخ و تحول نشر: درآمدی به بررسی نشر کتاب در ایران از آغاز تا آستانه انقلاب»، «جدال خیر و شر (خلاصه، نقد و بررسی 12 رمان شاخص جهانی)»، «چرا باید بچهها کتاب بخوانند؟؛ بحثهایی درباره فواید فردی و اجتماعی کتابخوانی در بین کودکان و نوجوانان»، «حاج احمد سیاح»، «حدیث دوست؛ هدیه دوستان به عبدالله کوثری در هفتاد سالگی او»، «راهاندازی باشگاه کتابخوانی کودک و نوجوان»، «رضا مدرس یزدی»، «سیدشهابالدین مرعشی نجفی»، «شیوههای ترویج کتابخوانی»، «عباس زریابخویی»، «فرزند هرات؛ ارجنامه استاد نجیب مایلهروی»، «فهرستنامه کتابشناسیهای ایران»، «کارنامه نشر؛ فهرست موضوعی کتابهای منتشرشده در سال 1394»، «کتاب اباختر»، «کتابشناسی توصیفی؛ آثار منتخب جشنوارههای کتاب ایران 1394» و «کتابشناسی خانه کتاب 1394 ـ 1393» عناوین برخی از کتابهای معرفی شده در این اثر محسوب میشوند.
موضوع کتاب و کتابخوانی و ارتقای جایگاه و نقشآفرینی آن در جامعه، به شدت با موضوع نقد و نقادی گره خورده است؛ در واقع بدون حضور فعال منتقدان کتاب و نقد کتابهای منتشر شده در کشور، انتظار ارتقای وضعیت کتاب در کشور، انتظار بیهودهای است. مؤسسه خانه کتاب بر اساس بررسیهای کارشناسانه و اظهارنظر صاحبنظران دریافت که موضوع نقد کتاب از اولویتهایی است که به طور جدی باید به آن پرداخته شود. حوزه نقد کتاب در کشور هیچگاه جدی گرفته نشده و همواره فقط به عنوان موضوعی فرعی در نشریات و فضای فرهنگی کشور مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس مؤسسه خانه کتاب با توجه به نقش و جایگاه خود در موضوع مدیریت کتاب و همچنین به عنوان یکی از نهادهای تأثیرگذار در ارتقای جایگاه کتاب و فرهنگ کتابخوانی، بر آن شد تا تهیه و انتشار نشریاتی با موضوع تخصصی نقد کتاب را بر اساس اصول نقد و مبتنی بر اخلاق نقد، در دستور کار خود قرار دهد؛ بدین ترتیب، از نیمه دوم سال 1393، انتشار مجموعه فصلنامههای تخصصی نقد کتاب در 13 عنوان آغاز شد. علاقهمندان برای آشنایی با این 13 فصلنامه میتوانند از صفحه 147 تا 159 کتاب «کتابشناسی خانه کتاب؛ 1395 ـ 1393» مطالعه کنند.
لوحهای فشرده کتابشناسی موضوعی که به همت مؤسسه خانه کتاب ارائه شدهاند، در این اثر معرفی شده است. عناوین برخی از آنها عبارت است از «اقتصاد و فرهنگ»، «ترجمه»، «دفاع مقدس»، «کتابماه کلیات»، «کتابماه فلسفه»، «کتابماه تاریخ و جغرافیا»، «کتابماه کودک و نوجوان»، «کتابماه ادبیات»، «کتابماه هنر»، «کتابماه علوم و فنون»، «کتابماه علوم اجتماعی»، «کتابماه دین» و «مرجع نشر ایران».
در بخش انتهایی این اثر، کتابهای در دست انتشار سال 1396 مؤسسه خانه کتاب ارائه شده است که از آن میان میتوان به «ابراهیم متفرقه: سرگذشت نخستین چاپخانه عثمانی»، «تاریخ شفاهی کتاب 2»، «جشننامه پروفسور فراگنر»، «در جمهوری ادبیات»، «فرهنگ گزیده کتابشناسی»، «کتابشناسی توصیفی آثار منتخب جشنوارههای کتاب ایران: 1395» و «نشر مطلوب: کندکاوی در راههای دست یافتن به آن» اشاره کرد.
نخستین چاپ کتاب «کتابشناسی خانه کتاب؛ 1395 ـ 1393» زیرنظر مجید غلامیجلیسه، در 208 صفحه مصور از سوی خانه کتاب منتشر شده است.
نظر شما