سه‌شنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۳
روایت شب‌های شعر گوته  و پژوهشی تازه درباره آن در کتاب‌فروشی‌ها

کتاب «شب‌های نویسندگان و شاعران ایران» تالیف محمدحسین خسروپناه حکایت حضور 57 شاعر و نویسنده در اعتراض به وضعیت اختناق سیاسی و سانسور در مهرماه 1356 است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «شب‌های نویسندگان و شاعران ایران» تالیف محمدحسین خسروپناه از سوی انتشارات پیام امروز منتشر شد. کتاب علاوه بر دربرداشتن شعرها، سخنرانی‌ها برخی مسائل حاشیه‌ای ده شب را نیز منعکس کرده است.

فهرست برخی مطالب کتاب عبارت است از: «پیشگفتار»، «شب اول؛ بیان‌نامه هیات دبیران موقت کانون نویسندگان ایران، خوش‌آمدگویی دکتر هاینس بکر، سخنرانی سیمین دانشور»، «شب ذوم سخنرانی منوچهر هزارخانی»، «شب سوم؛ سخنرانی شمس آل‌احمد، سخنرانی بهرام بیضایی، توضیح و تذکر هیات دبیران موقت نویسندگان ایران»، «شب چهارم؛ سخنرانی غلامحسین ساعدی»، «شب پنجم؛ سخنرانی باقر مومنی، سخنرانی سعید سلطان‌پور پیش از شعرخوانی».

«شب ششم؛ یک شب طوفانی، بیانیه کانون نویسندگان ایران»، «شب هفتم؛ سخنرانی اسلام کاظمیه، سخنرانی داریوش آشوری»، «شب هشتم؛ سخنرانی محمدعلی مهمید، سخنرانی مصطفی رحیمی»، «سخنرانی باقر پرهام، سخنرانی فریدون تنکابنی، تلگراف همبستگی عده‌ای از نویسندگان و شاعران جهان»، «شب دهم؛ سخنرانی محمود اعتمادزاده(به‌آذین)، پیام کانون نویسندگان ایران» و پیوست‌ها سایر مطالب کتاب را دربرمی‌گیرد.

پشت جلد کتاب آمده است: «شب‌های شعر شاعران و نویسندگان ایران که به «ده شب گوته» شهرت دارد در مهرماه 1356 از سوی کانون نویسندگان ایران برگزار شد. در آن ده شب که در تاریخ معاصر ایران کم‌نظیر است، 57 نویسنده و شاعر با هدف اعتراض به سانسور و اختناق سیاسی سخن گفتند و شعر خواندند و خواستار آزادی بیان شدند...

مجموعه حاضر به شب‌های شاعران و نویسندگان در مهرماه 1356، اختصاص دارد و در سه بخش تنظیم شده است: در بخش نخست، مقاله «شب‌های نویسندگان و شاعران ایران؛ 27-18 مهر 1356» به یاری نوارهای صوتی، کتاب ده شب و خاطرات منتشر شده نویسندگان و شاعران و جراید آن دوره به چگونگی برگزاری شب‌های شاعران و نویسندگان ایران و رویدادهای آن ده شب می‌پردازد. 

بخش دوم، شامل برنامه کامل سخنرانی‌ها و شعرخوانی‌های آن ده شب و متن سخنرانی‌ها است. در حاشیه سخنرانی‌ها، رویدادهای مهم آن شب‌ها، واکنش‌های جمعیت به گفتار سخنرانان، چگونگی اعلام برنامه از سوی مجری‌ها و ... توضیح داده‌ام تا خواننده با شرایط و جو حاکم بر آن ده شب بیشتر آشنا شود.

بخش سوم، پیوست‌ها، به پاسخ کانون نویسندگان ایران به مخالفان و منتقدان برگزاری شب‌ها در انستیتوگوته، ارزیابی بخشی از اپوزیسیون سیاسی حکومت شاه از شب‌های شاعران و نویسندگان ایران و تاریخچه دوره اول فعالیت کانون نویسندگان(1349-1346) اختصاص دارد.

کتاب «شب‌های نویسندگان و شاعران ایران (انستیتو گوته - تهران 27 - 18 مهر 1356)» تالیف محمدحسین خسروپناه در 400 صفحه رقعی(شومیز)، شمارگان 500 نسخه و به بهای 30 هزار تومان از سوی نشر پیام امروز به چاپ رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها