کتاب «آیا آنها پولدارند، چون باهوشند؟» نوشته جک بارنز با ترجمه افشین صدرایی نگاهی به طبقات اجتماعی جامعه ایالات متحده دارد.
در این کتاب نویسنده زمینه نابرابریهای طبقاتی را که در ایالاتمتحده در حال تشدید شدن هستند، توضیح میدهد؛ نابرابریهایی که ریشهاش بحران اقتصاد کند-سوز جهانی است. این بحران، ساختاری و تاریخی است و سرمایهداری برایش هیچ راه حلی ندارد. سیاستهای مالی صرفا عواقب وخیم بحران را به تعویق میاندازد. در عین حال جنگ و نابسامانی وجه مشخصه این عصر شده است؛ همراه با سودهای کلان برای خانوادههای طبقات حاکم که صاحبان صنایع و معادن و بانکها هستند.
در مقدمه کتاب میخوانیم: «این کتاب پیش از انتخابات اخیر ایالات متحده، که دونالد ترامپ را به ریاستجمهوری رساند، نوشته شده است. فرایند سیر وقایع و حقایقی که جک بارنز از پایگاهی در اعماق جامعه آمریکا ارایه میدهد، میتواند کمکی باشد در جواب به این سوال که چطور شد که پیشبینیهای قریب به یقین بخشهای گستردهای از سیاستمداران، رسانهها و فرهیختگان در هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه غلط از آب درآمد و اختلاف فاحشی با واقعیت داشت.
کتاب آیا آنها پولدارند چون باهوشند؟ شامل سه فصل است. در فصل نخست نابرابری رو به تشدید طبقاتی در ایالات متحده تشریح شده است. کتاب به تجزیه و تحلیل توجیهات خود انگیختهای میپردازد که قشر روبه رشدی از متخصصان پردرآمد مطرح میکنند؛ قشری که فکر میکنند از ما بهترانند و مدعی هستند که تحصیلات و هوش و ذکاوت ایشان این حق را به آنها میدهد که زندگی زحمتکشان را مدیریت کنند؛ چون به زعم ایشان نمیشود به زحمتکشان اعتماد کرد که قادر باشند منافع خودشان را درست تشخیص دهند.
فصل دوم با عنوان «سیرصعودی تفکیک طبقات و شایستهسالاری فرهیخته» به تحولات اجتماعی و شکلگیری طبقات جدید میپردازد.
فصل سوم «سرمایهداری، طبقه کارگر و دگردیسی آموزش» است که در آن در جامعه سرمایهداری چیزی به نام تعلیم و تربیت بیطبقه وجود ندارد؛ مدارسی که مختص طبقه کارگر هستند و مدارسی که مختص طبقه حاکماند، دو نوع نهاد هستند که با همدیگر فرق کیفی دارند... هدف از تعلیم و تربیت در جامعه طبقاتی، آموزش نیست. این است که به تحصیل کردگان سهمی دهند تا فکر کنند که تافته جدابافته هستند، بهتر از آنان که تمام عمرشان باید کار کنند.»
کتاب «آیا آنها پولدارند، چون باهوشند؟» طبقه، امتیاز و آموزش تحت نظام سرمایهداری از جک بارنز در 144 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و به بهای 12 هزار تومان از سوی نشر طلایه پرسو به چاپ رسیده است.
نظر شما