پروفسور ایلبر اورتایلی برای سخنرانی در نشست «جایگاه استانبول در تاریخ جهان» به سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میآیند.
دکتر اورتایلی مهمترین و تاثیرگذارترین مورخ معاصر ترکیه است. وی در سال 1947 در شهر برگنتس اتریش به دنیا آمده است . اوتایلی تحصیلات ابتدایی و متوسطه و دبیرستان خود را در آنکارا و استانبول به پایان رسانده و در سال 1968 دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آنکارا و رشته تاریخ دانشگاه آنکارا را به اتمام رسانده است.
اورتایلی فوق لیسانس را در دانشگاه شیکاگو به همراه پروفسور خلیل اینالجیک انجام داده و در سال 1978 با ارائه پایاننامه تحت عنوان «حکومت محلی بعد از دوره تنظیمات» به درجه دکتری نائل آمده است. وی در سال 1979 دانشیار و در سال 1989 موفق به کسب درجه پروفسوری شده است.
اورتایلی در دانشگاههای زیادی ازجمله وین، برلین، پاریس و غیره عضو هیئت علمی مهمان بوده و سمینارها و کنفرانسهای زیادی را برگزار کرده است. در مجلات علمی داخلی و خارجی مقالاتی در ارتباط با تاریخ عثمانی و تاریخ روسیه میان قرن های 16 تا 19 منتشر کرده است.
وی میان سالهای 1989 تا 2002 وظیفه ریاست گروه تاریخ در دانشکده علوم سیاسی را به عهده داشته است. در حال حاضر هئیت علمی دانشگاه گالاتاسرای میباشد. او همچنین برای دوره کوتاهی رییس موزه کاخ توپقاپی بوده است.
ایلبر اورتایلی به زبانهای زیادی از جمله ، عربی، فارسی، آلمانی، فرانسه، ایتالیایی و انگلیسی مسلط میباشد. اورتایلی علاقه زیادی به فرهنگ و زبان فارسی دارد. او ابیات زیادی از سعدی، مولانا، حافظ از بر دارد و چند برنامه شاهنامهخوانی در تلویزیونهای ترکیه اجرا کرده است.
پروفسور اورتایلی سال گذشته سفری دوازده روزه به ایران داشت و در سفر خود از شهرهای مشهد، نیشابور، اصفهان، یزد، شیراز، کاشان و تهران دیدن کرد. اورتایلی پس از بازگشت به استانبول خاطرات خود از این سفر را برای روزنامه «حریت» ترکیه که یکی از پرتیراژترین روزنامههای اسن کشور است نوشت. وی در سفرنامهاش در خصوص روز خیام در نیشابور و جاودانگی ایران و آرامگاه فردوسی در خراسان چنین نوشت: «صحبت از روز خیام در نیشابور، یعنی گوش سپردن هزاران نفر به رباعیات این شاعر بزرگ، یعنی رباعیخوانی کودکی چهار ساله.
ایران با سنتهای دیرین و ادبیات غنیاش زندگی میکند. از همین رو کسی توان از میان بردن این کشور را ندارد. در نشست روز خیام، حتی افرادی که از صحبتهای رسمی خسته شده بودند، وقتی نوبت به شعرخوانی رسید سکوت اختیار کرده و به اشعار خیام گوش سپردند.
در دیدار از تخت جمشید گروهی از دبیران را دیدم که در کمال تواضع، هزاران بیت از شاهنامه فردوسی تا اشعار شیخ بهایی را از حفظ میخواندند.
واژهی خراسان در زبان پهلوی، به معنای مشرق است. آب و هوای مشهد در زمستان بسیار سرد و در تابستان طاقت فرساست. این شهر چه در گذشته و چه حال، اهمیت ویژهای دارد. هنوز هم آرامگاه بسیاری از شاعران در شهرهای ایران، به چشم میخورد، آرامگاه فردوسی این شاعر بزرگ نیز در طوس هر ساله بازدیدکنندگان بسیاری را به خود جلب میکند.»
اوتایلی تا به امروز نزدیک 50 کتاب تالیف کرده است. «اتحاد و ترقی»، «طولانیترین قرن امپراتوری»، «نخستین سده جمهوریت»، «اروپا و ما» از برخی تالیفات اورتایلی است.
نظر شما