«دانشنامه شعر مهدوی» با حمايت مركز مديريت حوزههای علميه خواهران، توسط گروه ادبیات آئینی مؤسسه فرهنگی هنری عاشورا در 29 مجلد چاپ و در غرفه نشر هاجر در سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه شده است.
گزینش و گردآوری اشعار مهدوی، محصول بررسی پنج هزار و 300 دیوان، 6 هزار و 530 مجموعهشعر و 312 تذکره و زندگینامه صورت گرفته است. برخی از نسخههای مورد استفاده خطی و منحصربهفرد هستند. نوع تحقیق در این مجموعه کتابخانهای بوده و از منابع کتابخانههای آستان قدس رضوی، ملی ملک، مجلس شورای اسلامی، آیتالله مرعشی و مسجد جمکران استفاده شده است؛ سرودههای مرتبطی که در سایتها و یا وبلاگها درج شدهاند در دانشنامه شعر مهدوی قرار نگرفتهاند.
«دانشنامه شعر مهدوی» صرفاً مجموعهای از اشعار نیست، بلکه اضافاتی را شامل میشود که به اعتبار و ارزش علمی آن افزوده است که از آنجمله میتوان به شرح احوال و آثار شاعران، شرح واژگان و اصطلاحات، شرح اشارات و تلمیحات، شرح استعارات و کنایات، نشانهگذاری و استفاده از علائم سجاوندی و نشانههای نگارشی، اعرابگذاری اشعار، حواشی و اصلاحات انتقادی و نمایههای متنوع اشاره کرد.
در مجموعه اشعار مهدوی چنانکه سرشت ادبیات دینی است، اشاره به مضامین احادیث و آیات قرآن فراوان به چشم میخورد تا حدی که گاه کلمههای یک مصراع یا مصراعهای یک شعر گوشه چشمی به آیات و احادیث دارند و تنها جنبه هنری و شاعرانه ندارند. از آنجا که یکی از اهداف این دانشنامه، نشان دادن غنای مضمونی شعر دینی کلاسیک و در مقابل، فقر بهرهبرداری شعر معاصر از مفاهیم دینی است، چنانچه بیتی یادآوریکننده مفهومی روایی یا قرآنی بوده است، فارغ از اینکه جنبه زیباییشناسانه داشته یا نه، روایت یا آیه متناسب با آن ذکر شده است تا گستره نفوذ اعتقادات دینی در شعر مهدوی به خوبی به مخاطب نشان داده شود.
در این دانشنامه 25 نوع نمایه مانند نمایه آیات، احادیث، اوصاف حضرت مهدی در ستایشهای شاعران، ادیان و فرق، اسماء الحسنی، اشخاص، اصطلاحات فلسفی، دینی و عرفانی و همچنین نمایه موضوعی، کشفالابیات و کشف القوافی وجود دارد.
«دانشنامه شعر مهدوی» با حمايت مركز مديريت حوزههای علميه خواهران، توسط گروه ادبیات آئینی مؤسسه فرهنگی هنری عاشورا در مشهد مقدس زیرنظر عبدالله شرعی (ره) و سيد محمدصادق موسوی گرمارودی در مدت 12 سال و در 29 مجلد تنظیم و به چاپ رسیده است.
این دانشنامه در غرفه مركز نشر هاجر در سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سالن A4 ناشران عمومی، راهرو 4، غرفه 4 در دسترس اهالی فرهنگ و ادب قرار گرفته است.
نظر شما