شنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۰
قضاوت صحیح کارل یاسپرس در «ماهیت روان‌درمانی: ارزیابی انتقادی»

کارل یاسپرس در کتاب «ماهیت روان‌درمانی: ارزیابی انتقادی» که از کتاب مبسوط و معتبرش با عنوان آسیب‌شناسی روانی عمومی استخراج شده است، موضوع را با علاقه‌ای مدبرانه و بر پایه‌ قضاوتی صحیح بررسی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «ماهیت روان‌درمانی: ارزیابی انتقادی» نوشته کارل یاسپرس به ترجمه فربد فدایی از سوی نشر چشمه روانه بازار نشر شده است.
 
کارل یاسپرس در این کتابِ‌ مختصر که از کتاب مبسوط و معتبرش با عنوان آسیب‌شناسی روانی عمومی استخراج شده است، موضوع را با علاقه‌ای مدبرانه و بر پایه‌ قضاوتی صحیح بررسی می‌کند. از آن‌جا که دیدگاه‌های او با اصطلاحاتی عام و در کلام آرامش بیان می‌شود، ساده و در پاره‌ای موارد بدیهی به نظر می‌رسند، اما اگر به‌دقت بررسی شوند، نه ‌تنها به نظر می‌رسد که با بسیاری از عقاید پذیرفته شده‌ رایج در تضاد هستند، بلکه شامل انتقادهایی نافذ و گزاره‌هایی روشن‌گرانه درباره‌ قلمرو و اهداف روان‌درمانی هستند.
 
استاد یاسپرس از گروه روان‌پزشکان درخشانی چون مایر ـ گروس، گروله و هامبورگر بود که تحت هدایت استاد اف. نیسل گرد هم آمده بودند. این گروه با عنوان «مکتب هایدلبرگ» شناخته شدند و به این ترتیب تأثیری فراتر از هر مکتب روان‌پزشکی دیگری داشتند. مشارکت ویژه‌ یاسپرس در واقع با تألیف کتاب بنیادی و مشهورش، آسیب‌شناسی روانی عمومی صورت گرفت که از زمان انتشارش در 1913، متنی مرجع و اساسی برای روان‌پزشکی بوده است. این واقعیت که هفتمین ویراست کتاب فوق در 1959 انتشار یافت، شاهدی است بر افزایش پیوسته‌ تأثیر مداوم آن؛‌ با بهره‌گیری از ویراست هفتم، کتاب «ماهیت روان‌درمانی: ارزیابی انتقادی» توسط انتشارات دانشگاه منچستر در بهار 1963 به زبان انگلیسی منتشر شد.
 
یاسپرس بر وضوح اندیشه در روان‌درمانی اصرار می‌ورزد و چنین افرادی اغلب به فقدان تخیل متهم می‌شوند. اما هیچ‌کس نمی‌تواند چنین انتقادی به یاسپرس وارد کند. یاسپرس در نخستین نوشته‌های بالینی خود، همچون غم غربت و بزه، هذیان‌های حسادت، تهدیدی برای شهود و تخیل در روان‌پزشکی بالینی نیست، بلکه بیشتر خود را به عنوان حامی آن‌ها نشان می‌دهد. آسیب‌نگاری‌های او در مورد استریندبرگ، ون گوگ، هولدرلین، و سوئدنبرگ و نیز نیچه او را به‌عنوان فردی خبره در علوم انسانی و کاملاً آشنا با آن نشان می‌دهد. یاسپرس بحث خود را به موضوعات فنی و یا یک مکتب ویژه‌ روان‌شناسی محدود نمی‌کند، بلکه روان‌درمانی را به عنوان یک پدیده واحد و معاصر مورد بررسی قرار می‌دهد و خاستگاه‌های آن را در روزگار ما بررسی می‌کند. 

مخاطبان در این کتاب می‌توانند با مباحثی چون روان درمانی، روش‌های تلفقین، محدودیت‌های روان درمانی، نسبت معرفت و عمل، نقش شخصی پزشک، رهیافت متفاوت روان‌پزشکی، جنبه عمومی روان‌درمانی و... آشنا شوند.

کتاب «ماهیت روان‌درمانی: ارزیابی انتقادی» نوشته کارل یاسپرس به ترجمه فربد فدایی با شمارگان هزار نسخه در 94 صفحه به بهای 9 هزار تومان توسط نشر چشمه به چاپ رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها