چهارشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۰
«در مسیر شاهراه»، «تصوف» و «تشنه فر» به نمایشگاه سی‌آم می‌آیند

کتاب‌های «در مسير شاهراه»، «تصوف» و «تشنه فر» از سوی انتشارات مركز دائره‌المعارف بزرگ اسلامى(مركز پژوهش هاى ايرانى و اسلامى) در نمايشگاه بين‌المللى كتاب تهران عرضه می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، انتشارات مركز دائره‌المعارف بزرگ اسلامى سه کتاب «در مسیر شاهراه»، «تصوف» و «تشنه فر» را در سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ارائه می‌کند.

«در مسير شاهراه» کتابی درباره پژوهش‌هاى باستان‌شناختى در گودين‌تپه است. این کتاب زير نظر هيلارى گوپنيك و ميچل راثمن نوشته شده و با ترجمه محمدامين ميرقادرى و هادى صبورى، توسط مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) منتشر شده است.

کتاب حاصل زحمات چهل ساله گروهی از باستان‌شناسان، پژوهشگران و ایران‌شناسان موزه سلطنتی اُنتاریو کانادا بوده و دربرگیرنده آخرین نتایج کاوش‌های کلیدی‌ترین محوطه باستان‌شناختی غرب ایران است که در سال 2011 میلادی به چاپ رسیده است.

گودین تپه شگفت‌انگیز نامی شایسته برای این محوطه اسرارآمیز است که از سوی کایلر یانگ، سرپرست کاوش‌های باستان‌شناختی گودین‌تپه بر آن نهاده شده بود.

این کتاب حاوی هفت فصل است. «تاریخچه‌ای از کاوش‌های گودین تپه»، «شناخت محوطه: تفسیر باستان شناختی گودین تپه»، «زیست‌بوم طبیعی گودین‌تپه»، «ارتباط و توسعه دوره گودین VI »، «مهاجرت و استقرار دوباره: دوره گودین IV»، «شهرک دوره ی گودین III»، «دژ مادی دوره گودین II» عناوین فصل‌های کتاب را تشکیل می‌دهد.

تصوف؛ خاستگاه، سیر تحول تاریخی

همچنین کتاب «تصوف»؛ خاستگاه، تاریخ و موضوعات وابسته، شامل مجموعه مقالاتی است که نخست ذیل مدخل «تصوف» در دائره‌المعارف بزرگ اسلامی منتشر شد.

در تدوین این مدخل، هدف آن بود که گزارشی از پدیده دینی و فرهنگیِ گسترده و عمیق تصوف در جهان اسلام ارائه شود که خواننده را با ابعاد گوناگون موضوع آشنا کند و خاستگاه، سیر تحول تاریخی، چگونگی حضور تصوف در سرزمین‌های مختلف و رابطه آن با دیگر وجوه علمی و فرهنگی جوامع اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. این طرح اولیه پس از مشورت با استادانی چون دکتر سیدحسین نصر، دکتر سیدفتح‌الله مجتبایی و دکتر نصرالله پورجوادی پرداخته و آماده شد. سپس مقالات متعدد براساس این طرح با مشارکت پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی طی مدت بیش از دو سال به نگارش درآمد و پس از طی روند معمول آماده‌سازی و ویرایش، در جلد 15 دائره‌المعارف بزرگ اسلامی به چاپ رسید.

اندکی پس از نخستین نوبت چاپ این مقالات در قالب دائرة‌المعارفی، اهمیت و ضرورت مراجعه به این پژوهش به عنوان متن تحقیقی و درسی در رشته‌های دانشگاهی عرفان اسلامی و ادیان و عرفان به چشم آمد و چاپ جداگانه مجموعه مقالات در قالب کتابی مستقل، مفید و سودمند به نظر رسید؛ بنابراین، با موافقت سیدکاظم موسوی‌بجنوردی، زمینه آماده‌سازی آن برای چاپ به شکل کتاب فراهم شد. افزون بر این، دو مقاله «خانقاه» و «تفسیرهای عرفانی» هم به این مجموعه افزوده شد.

کتاب حاضر افزون بر سعی نویسندگان مقاله‌ها، حاصل کوشش محققان متعدد در روند تغییر نظام ارجاع‌دهی و منبع‌نویسی و بازخوانی مکرر آن‌هاست. «اصول و مبانی»، «مباحث تاریخی»، «تصوف در سرزمین‌های گوناگون»، «خانقاه، تاریخ، کارکرد، معماری و آداب»، «ادبیات تصوف»، «تصوف و دیگر وجوه فرهنگی»، «نقد تصوف» و «تاریخ تحقیقات در زمینه تصوف» عناوین سرفصل‌های هشت فصل کتاب است.
       
«تشته فر»، آئین زندگیِ دهه‌های پیشین در خور بیابانک

کتاب سوم، «تشته فر (آئین زندگیِ دهه‌های پیشین در خور بیابانک) به قلم دکتر محمد غلامرضائی، استاد بازنشسته دانشگاه شهید بهشتی درباره آئین زندگانی مردم خور بیابانک است، خور بیابانک، ناحیه‌ای در حاشیه کویر مرکزی ایران است و مؤلف از اهالی همان سرزمین است و با توجه به اینکه دوران کودکی و نوجوانی خود را در آنجا گذرانده به خوبی از عهده تبین مسائل موردنظر برآمده است.

کتاب دارای یازده بخش با نام‌های «دورنما»، «خوراک و پوشاک»، «آب»، «کشاورزی»، «دامداری و حیوانات»، «مشاغل»، «کارهای دستی»، «آمد و رفت‌ها و روابط اجتماعی»، «آداب و رسوم»، «کودکان و تعلیم و تربیت» و «کارهای عمرانی» است.

چاپ نخست کتاب‌های «در مسير شاهراه»، «تصوف» و «تشته فر» از سوی مرکز دائره‌المعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) در سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ارائه خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها