علیرضا مختارپور، در این مراسم به بیان اشعار و روایاتی از مولانا پرداخت و گفت: من سالها پیش کتابی درباره عشق در اشعار مولانا نوشتم بیش از 300 صفحه شد. در این مطالعات به این نکته رسیدم که تخیل یک هنرمند تا چه مراحلی میتواند پیشرفت کند؛ جایی که مولانا به آن رسیده بود.
پیوند هنرمندان و کتاب
محمد رجبی معمار، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: بسیار خوشحال هستم که در سالروز تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور، در خانه هنرمندان ایران میزبان برپایی اختتامیه سومین دوسالانه «کارتون کتاب» هستیم. همچنین این افتخار را داشتهایم که در سال جاری با همکاری نهاد کتابخانههای عمومی، 7 نشست «یکشنبههای کتاب هنر» را در خانه هنرمندان ایران برگزار کنیم.
وی درباره دیگر برنامههای اجرا شده در خانه هنرمندان با محوریت کتاب، عنوان کرد: خانه هنرمندان همواره پیوند خوبی با موضوع کتاب داشته، به طوری که برگزاری 12 نشست تخصصی با موضوع نقد و بررسی کتابهای هنری و 15 مراسم رونمایی از کتاب از دیگر اقدامات انجام شده در خانه هنرمندان طی سال جاری بوده، که بر همین اساس روز گذشته میزبان رونمایی از کتاب استاد لوریس چکناواریان بودیم.
رجبی معمار با تقدیر از فعالیتهای علیرضا مختارپور در نهاد کتابخانههای عمومی کشور عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که در کشور با آن دست به گریبان هستیم، این است که غالباً در عرصه مدیریتی افراد در جایگاه اصلی خود قرار ندارند، اما امروز با اطمینان کامل میتوانم بگویم که یکی از عرصههایی که امروز مدیریت آن به شایستگی و عدالت انتخاب شده، حوزه کتاب و کتابخوانی است و آقای مختارپور در این نهاد منشأ خدمات بسیار مفیدی بوده و هستند.
مشارکت 74 کشور در سومین دوسالانه «کارتون کتاب»
سید مهدی شجاعی طباطبایی با ارائه گزارشی از روند برگزاری سومین دوسالانه «کارتون کتاب» اظهار کرد: از آنجا که اهمیت موضوع کتابخوانی و ترویج فرهنگ مطالعه بهعنوان یک ضرورت غیرقابل انکار در جامعه ما مطرح است، از هر راه و ابزار ممکن باید در تحقق و تقویت این موضوع بهره برد. در این میان کارتون یکی از مهمترین ابزارهایی است که میتواند در ترویج فرهنگ مطالعه بسیار تأثیرگذار باشد، چرا که دارای یک زبان تصویری قابلفهم برای همه مخاطبان در سراسر جهان است.
دبیر سومین دوسالانه «کارتون کتاب» با تقدیر از همکاری نهاد کتابخانههای عمومی کشور در برگزاری این دوسالانه گفت: بسیاری جای خوشحالی دارد که مدیریت نهاد کتابخانههای عمومی کشور در راستای فعالیتهای خود، با درک موقعیت ممتاز این رشته هنری از این ظرفیت عظیم برای ترویج فرهنگ مطالعه و ایجاد گفتمان کتابخوانی بهره گرفتهاند. همکاری ما با نهاد کتابخانههای عمومی کشور برای راهاندازی دو سالانه «کارتون کتاب» در سال 1389 آغاز شد و دور دوم آن با قدرت و قوت بیشتر در سال 1393 ادامه پیدا کرد. بهطوری که دور اول این دو سالانه با حضور هنرمندانی از 53 کشور دنیا برگزار شد که این عدد در دوره دوم به 64 کشور و در دوره سوم به 74 کشور رسید که این مشارکت که به لحاظ آماری بسیار چشمگیر است.
وی افزود: در شرایطی که متأسفانه بسیاری از جشنوارههای بینالمللی در اولین یا دومین دوره به دلایل مختلف به نتیجه نمیرسند و تعطیل میشوند، خوشبختانه جشنواره «کارتون کتاب» با انجام تعهدات خود توانسته جایگاه معتبری در دنیا پیدا کند. معمولاً در برگزاری جشنوارهها و مسابقات بینالمللی، یک سری چهارچوب و معیارهایی وجود دارد که اگر به درستی رعایت شود، از سوی نهادهای بینالمللی ناظر امتیاز در نظر گرفته میشود؛ موضوع جشنواره، برگزاری منظم و مستمر، حضور پر تعداد هنرمندان از سراسر جهان، جوایز و خروجی، ارائه کتاب فعالیت سایت جشنواره معیارهای این امتیازات را تشکیل میدهند که خوشبختانه جشنواره «کارتون کتاب» موفق شد تا از مجموع پنج ستاره ممکن، هر پنج ستاره را دریافت کند.
شجاعی طباطبایی در ادامه با اشاره به انتشار فراخوان سومین دوسالانه «کارتون کتاب» در تابستان سال جاری به 10 زبان زنده دنیا، ادامه داد: در این دوره شاهد مشارکت به مراتب گستردهتر هنرمندان کشورهای مختلف بودیم. بهعنوان مثال در کشور چین انجمنی بسیار پویا و فعال در زمینه کارتون وجود دارد، با وجود اینکه در دوره قبل شاهد حضور خوب هنرمندان چینی بودیم، اما در این دوره ارتباط بهتر و صمیمیتری که با این فدراسیون برقرار کردیم باعث شد تا حضور و مشارکت هنرمندان کارتونیست چینی افزایش چشمگیری پیدا کرد. 42 هنرمند چینی در این مسابقه شرکت کردند که نسبت به دوره قبل، این تعداد بیش از دو برابر شد.
دبیر سومین دوسالانه «کارتون کتاب» تأکید کرد: یکی از اتفاقاتی که ما به صورت جدی آنرا دنبال میکنیم این است که «کارتون کتاب» را به سمت مردمی شدن ببریم، بهطوری که بتوانیم آثار از ایندست را در گالریها، فضای مجازی در فضاهای تبلیغات شهری، ترمینالها، فرودگاهها و مراکزی از این دست به نمایش بگذاریم که خوشبختانه اقدامات موفقی در این زمینه انجام گرفته، بهویژه اینکه نهاد کتابخانههای عمومی کشور با داشتن سه هزار و 200 کتابخانه تحت پوشش خود، میتواند نقش مهمی در تحقق این امر داشته باشد.
وی درباره آثار ارسال شده و هنرمندان شرکت کننده در این دوره از دوسالانه «کارتون کتاب» توضیح داد: آخرین مهلت ارسال آثار سومین دوسالانه کارتون کتاب با مشارکت 74 کشور جهان در دی ماه امسال به پایان رسید که در آن 2130 اثر از 768 هنرمند جهان به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. بیشترین تعداد آثار، متعلق به هنرمندان ایرانی بود و پس از ایران، کشورهای ترکیه، اندونزی و چین بیشترین مشارکت را داشتند.
خریدن و مطالعه کتاب احترام به آن است
اسماعیل عباسی، از پیشکسوتا هنر کاریکاتور با اشاره به سابقه پیدایش کاریکاتور و کارتون در دنیا گفت: کاریکاتور در قرن نوزدهم با سه مشخصه از هنر نقاشی جدا شد؛ «اغراق، طنز و پیام نقد آمیز». هنر کاریکاتور الزاماً به چهره و پرتره انسان میشود، اما «کارتون» حوزه وسیعی از مضامین روز را در برمیگیرد، مانند «کارتون و کتاب».
وی با اشاره به ویژگیهای کاریکاتور در میان هنرها افزود: امروزه علم فلسفه با اتکا به فیزیک کوانتوم به این نتیجه رسیده که همه چیز در این جهان زنده است و ما چیزی به عنوان شئ جامد نداریم. این در حالی است که هنر نمونه این موضوع را میتوانیم در کتاب ببینیم که همیشه هم از آن به عنوان دوست و راهنما یاد شده اما کدام هنر توانسته به اندازه کاریکاتور و کارتون به کتاب جان ببخشد تا بتواند حرفهایش را بزند و درد دل کند.
این پیشکسوت هنر کاریکاتور گفت: به عبارت دیگر کارتون هم میتواند شادی یک کتاب و هم غم و اندوه آن را در شرایط مختلف به تصویر بکشد. بنابراین لازم است به کتاب به عنوان موجودی زنده، احترام ویژهای قائل باشیم و بهترین احترام به کتاب، خریدن و مطالعه کردن آن است.
نظر شما