چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۳
«نقد و ارزیابی تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر» در فصلنامه جدید «قرآن و حدیث»

شماره ششم از فصلنامه نقد کتاب «قرآن و حدیث» به سردبیری محمدعلی مهدوی‌راد از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد. «حاشیه‌های فمینیستی قرآن» و «نقد و ارزیابی تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر»، از جمله موضوعات مطرح شده در این شماره از فصلنامه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ششمین شماره از فصلنامه نقد کتاب «قرآن و حدیث» ویژه تابستان 1395 به سردبیری دکتر محمدعلی مهدوی‌راد و صاحب امتیازی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.
 
«نقد آثار پیشین»، «نقد آثار تالیفی»،‌ «نقد آثار ترجمه»، «شایسته ترجمه»، «شایسته خواندن»، «جستار»، «معرفی رساله» و «تازه‌های نشر» بخش‌های مختلف این شماره از فصلنامه نقد کتاب «قرآن و حدیث» هستند.
 
در بخشی از سخن سردبیر شماره ششم این فصلنامه به قلم  مهدوی‌راد می‌خوانیم: «پژوهش و نگارش از آن هرکس و در هر موضوعی قطعا آخرین سخن نیست، هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند در موضوعی و گرچه از پس سالیان سال پژوهش آخرین سخن را گفته است. بی‌گمان،‌ همگان کاستی، ناهنجاری و نقصان را همبر انسان و کشش‌ها و کوشش‌های او می‌دانند و قطعا هیچ‌کس نیست که با تمام وجود «الکمال لله وحده» را باور نداشته باشد و بدین‌سان بر نقصان خود و دیگران پای نفشرده باشد. محقق، نویسنده، متفکر و کوشنده عرصه فرهنگ و تمدن هرچه سخته‌نویس و پخته‌نگار و استوار قلم باشد، قطعا از این قاعده مستثنا نیست.»
 
در بخش «نقد آثار پیشین» دو مقاله با عنوان‌های «نقدی بر ترجمه کتاب علوم‌الحدیث و مصطلحه» نوشته عاطفه محمدزاده و «نقدی بر ترجمه الاعجاز‌البیانی للقرآن» اثر مشترک سیدمحمود طیب‌حسینی و سیدرسول سجادی‌نسب، برای دوستداران این حوزه ارائه شده است.
 
در قسمتی از مقاله «نقدی بر ترجمه الاعجاز‌البیانی للقرآن» آمده است: «ترجمه کتاب «الاعجاز‌البیانی» بنت‌الشاطی، اقدام بسیار به‌جا و شایسته‌ای بود که حسین صابری به آن جامه عمل پوشانید و راه فهم چنین کتابی را برای فارسی‌زبانان باز کرد. این ترجمه مانند تمام کارهای ارزشمندی که می‌تواند مورد نقد و بررسی قرار گیرد، همراه محسناتش، معایبی نیز دارد. در موارد اندکی نقص و افتادگی در ترجمه دارد و یا مطلبی به ترجمه افزوده شده است که در متن اصلی نیست. البته این موارد در مقابل حجم کتاب ناچیز است، ولی محقق را برآن می‌دارد تا در کارهای تحقیقاتی از متن عربی کتاب غافل نباشد.»
 
«نقد آثار تالیفی» دومین بخش این شماره از فصلنامه بوده که به طرح پنج مقاله با عنوان‌های «نقد و ارزیابی تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر» به قلم مشترک سیدهدایت جلیلی سنزیقی و هاجرخاتون قدمی جویباری، «بررسی کتاب فقه‌الحدیث (مباحث نقل به معنا)» اثر محمد باعزم، «تحلیل و بررسی کتاب مبانی کلامی تفسیر قرآن کریم بر محور آثار شیخ طوسی» نوشته علی چلاکی، «نقدی بر کتاب‌شناسی قرآن و علوم قرآنی» به قلم پیمان جلیل‌پور و «نقدی بر کتاب لایاتیه‌الباطل» نوشته زهرا بشارتی،‌ پرداخته است.
 
در این بخش و در صفحه 25 درباره «نقد و ارزیابی تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر» می‌خوانیم: «تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر، اندیشه‌ای نص‌محور و درون‌گرا است که با اعتقاد به جامعیت و خودکفایی قرآن، راه‌حل سیاست امروزین را در بازگشت بازفهمانه به قرآن می‌داند و از همین دیدگاه به نقد دوگانه سنت (تحجرگرایی دینی) و تجدد (ایدئولوژی‌های سکولار) می‌پردازد و آن‌دو را در میان اندیشه‌های سیاسی موجود به چالش می‌کشاند. این تفسیر معطوف به سیاست و اصلاح اجتماعی بوده و به دنبال توجه محض به نظامی آزاد و عدالت‌محور در جامعه است. مهم‌ترین شاخصه این رویکرد تفسیری آن است که شیوه‌ای جدید را در حکومت‌داری، تعاملات اجتماعی، روابط بین‌المللی و روابط فرد، جامعه و خداوند فراروی بشر می‌نهد.»
 
«نقد و بررسی ترجمه قرآن کریم: ترجمان وحی» اثر محمد ده‌پور، «تفاسیر صوفیانه (از سده چهارم تا نهم)» نوشته محمد گودرزی و «هرمنوتیک صوفیانه در تفسیر کشف‌الاسرار میبدی» به قلم قربان‌علی رضایی، مقالاتی است که در بخش «نقد آثار ترجمه» درج شده‌اند.
 
«شایسته ترجمه» دیگر بخش این فصلنامه تخصصی نقد کتاب است که دو مقاله «حاشیه‌های فمینیستی قرآن» نوشته متینه‌السادات موسوی و «إتحاف فضلاء البشر فی‌القراءات الأربعة عشر» به قلم شریف سالمی‌زاده را معرفی کرده است.
 
در بخش‌های «شایسته خواندن»، «جستار» و «معرفی رساله» نیز به ترتیب مقاله‌های «سیره‌نویسان و قرآن» به قلم محمد بیژنی، «مبانی شناخت حدیث موضوع در الاسرارالمرفوعة فی‌الاخبارالموضوعة» نوشته زهرا عماری اله‌یاری و «بازشناسی مکاتب حدیثی خراسان از قرن 3 تا 5 هجری قمری» به قلم زهرا نبئی، برای مطالعه پژوهشگران و علاقه‌مندان حوزه‌های قرآن و حدیث ارائه شده است.
 
همچنین در بخش «تازه‌های نشر» نیز کتاب‌های «تفسیر امامیه در پژوهش‌های غربی»، «قرآن‌شناسی امامیه در پژوهش‌های غربی» و «تفسیر روایی جامع؛ مبانی، منابع و روش» از انتشارات دارالحدیث و کتاب‌های «خاندان پیامبران در کتاب مقدس و قرآن»، «تفسیر پنج موضوع قرآنی» و «تاثیر گناه در معرفت از منظر قرآن و حدیث» از انتشارات ادیان و مذاهب، به‌عنوان برخی از تازه‌های نشر این حوزه به علاقه‌مندان معرفی شده‌اند.
 
ششمین شماره از فصلنامه نقد کتاب «قرآن و حدیث» ویژه تابستان 1395 در 231 صفحه به بهای 10 هزار تومان از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها