چهارشنبه ۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۷
رامبد جوان تو خیلی خوبی، خیلی! / نگاهی کتابی به پربیننده‌ترین برنامه رسانه ملی

اختصاص مواردی کتابی در پربیننده‌ترین برنامه رسانه ملی، یعنی «خندوانه» رامبد جوان باعث شد تا در یادداشتی کوتاه به تاثیر رسانه ملی در گسترش فرهنگ مطالعه بپردازیم.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شهاب دارابیان: سرانه پایین مطالعه در کشور، کلیشه‌ای‌ترین جمله‌ای است که این روزها در گفت‌وگو با هر شخصیتی آن را می‌شنویم؛ جمله‌ای تکراری که در کمتر مصاحبه کتابی است که با آن برخورد نکنیم، اما این موارد زمانی خسته‌کننده می‌شود که همه فقط حرف می‌زنند و کمتر کسی است که برای خروج از این وضعیت راه‌حلی داشته باشد. البته در پرداختن به این موضوع نباید بی‌انصاف باشیم و برخی فعالیت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موسسه خانه کتاب و شهرداری تهران را نادیده بگیریم.

در شرایط فعلی که کتاب با توجه جزیره‌ای نهادهای مختلف روبه‌رو است، یکی از بی‌توجه‌ترین نهادها که از قضا نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی دارد، رسانه ملی است؛ رسانه‌ای که در صورت توجه ویژه به کتاب و کتابخوانی می‌تواند شرایط را تغییر دهد و باعث بهبودی این وضعیت اسف‌بار شود. 

اگر به سریال‌های تلویزیون دقت کرده باشید، بدون شک متوجه شده‌اید که کتاب و کتابخوانی در این سریال‌های هیچ نقش و اهمیتی ندارد؛ در این سریال‌ها پدر و مادر با کتاب قهر هستند و خبری از قصه‌‌خوانی برای کودکان نیست و بچه‌ها با بوسیدن پدر و مادر به اتاق خواب می‌روند. حال این در شرایطی است که بچه‌ها به‌شدت از گفتارها و رفتارهایی که در سریال‌های تلویزیون رخ می‌دهد تقلید می‌کنند و چقدر خوب می‌شود که این رسانه ملی در چهارچوب‌های موردنظر برای ساخت سریال‌‌های تلویزیونی، توجه ویژه‌ای به کتاب و کتاب‌خوانی داشته باشد.

تجربه نشان می‌دهد که نمی‌توان انتظار زیادی از صدا و سیما برای پرداختن به برنامه‌های فرهنگی به‌ویژه توجه به کتاب و کتابخوانی داشت، چراکه پرداختن به این موضوع اولویت این رسانه نیست و حتی در تبلیغات و کارهای اقتصادی این رسانه نیز توجهی به مسائل فرهنگی نمی‌شود، اما این انتظار می‌رود که رسانه ملی به تخریب افراد کتابخوان نپردازد؛ کاری که به وضوح شاهد آن هستیم. برای مثال در بیشتر این سریال‌ها، افراد کتابخوان را یک فرد ساده، پاستوریزه و گاه احمق جلوه می‌دهند و بچه‌ها با دیدن این چهره‌ها، هیچ علاقه‌ای به این آدم‌ها پیدا نمی‌کنند، زیرا کودکان در این سن به دنبال قهرمان می‌گردند و هیچ‌وقت شخصیت‌های فرهنگی این سریال‌ها با ویژگی‌هایی که دارند، تبدیل به قهرمانان کودکان ما نمی‌شوند.

در چنین شرایطی باید از افرادی مانند رامبد جوان تشکر کرد که در پربیننده‌ترین برنامه صدا سیما توجه ویژه‌ای به کتاب و کتابخوانی دارد و شاید به همین دلیل است که برنامه‌اش در دل قشرهای مختلف جامعه می‌نشیند و مخاطبانش از برنامه پربیننده عادل فردوسی‌پور (برنامه نود) هم پیشی گرفته است.

برگزاری مسابقه کتابخوانی و دعوت از شخصیت‌های ادبی مانند شاعران، نویسندگان، ترانه‌سرایان، روزنامه‌نگاران و دیگر اعضای تاثیرگذار در حوزه کتاب، یکی از اقدامات مناسب رامبد جوان بوده، به‌طوری‌که او در کنار دعوت از بازیگران، خوانند‌ه‌ها و چهره‌های مشهور و شناخته شده جامعه، توجه ویژه‌ای به افراد کتابی داشته است. از طرفی یکی از سوالات همیشگی رامبد جوان از میهمانانش به کتاب اختصاص دارد؛ برای مثال او در برنامه شب گذشته (8 دی‌ماه) از امید نعمتی، خواننده گروه پالت خواست که آخرین کتابی که خوانده را به بینندگان معرفی کند که نعمتی در جواب مجموعه داستان وودی آلن با ترجمه لادن نژاد حسینی را معرفی کرد و خواندن این مجموعه طنز را به بینندگان خندوانه پیشنهاد داد.
 
همچنین در سری جدید برنامه «خندوانه» و در بخشی که جوایزی به افراد حاضر در برنامه داده می‌شود، در کنار جایزه‌هایی مانند تبلت، اینترنت رایگان و هدایای نقدی، جایزه‌ای با عنوان «100 هزار تومان خرید کتاب» در نظر گرفته شده که این موضوع می‌تواند، توجه‌ای ویژه به کتاب و کتابخوانی در رسانه ملی و برنامه جذاب رامبد جوان باشد.

رامبد جوان که برنامه‌اش سراسر شادی و هیجان است در دیالوگی تعریف شده و خاص، در طول برنامه چندین‌بار فریاد می‌زند و جمله «ما خیلی خوبیم» را می‌گوید که افراد حاضر در سالن به جمله وی واکنش نشان داده و همگی در جواب او می‌گویند: «خیلی». توجه ویژه این هنرمند خوش‌فکر کشورمان، ما علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی را سر ذوق آورد تا به او بگوییم: «رامبد جوان تو خیلی خوبی، خیلی!»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها