پنجشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
امینی: در ارائه مجوز برای راه‌اندازی انتشاراتی تجدیدنظر صورت بگیرد/دولت فقط از کتاب‌های مرجع حمایت کند

اسماعیل امینی، شاعر، نویسنده و منتقد ادبی با بیان این‌که متأسفانه اکنون بسیاری از ناشران به این حوزه علاقه‌مندی ندارند، گفت: به دلیل انتشار انبوهی از کتاب‌های بد، ضروری است در ارائه مجوز برای راه‌اندازی انتشاراتی تجدیدنظر صورت بگیرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار روز دوشنبه‌ (1 آذر 1395) با اهالی قلم و نشر در هتل انقلاب بیان کرد: «خودِ صنعت نشر و اتحادیه‌ها باید به ما بگویند که کدامیک از مطالبات حوزه نشر در اولویت هستند تا براساس اولویت‌ها انرژی بگذاریم.» در این راستا «ایبنا» درنظر دارد ضمن بررسی مسائل، مشکلات و چالش‌هایی که سال‌هاست صنعت مهم و جامعه‌ساز نشر با آن دست به گریبان است، با رویکردی علمی و فنی از منظر کارشناسان حوزه‌های مختلف، به این مهم بپردازد.
 
اسماعیل امینی، شاعر، نویسنده و منتقد ادبی در گفت‌وگو با خبرنگار «ایبنا» در این‌باره اظهار کرد: متأسفانه اکنون مشکل اساسی حوزه نشر، بی‌علاقگی بسیاری از ناشران به این حوزه به ویژه کتاب است. این قشر از جامعه به نشر، مانند یک کار اقتصادی می‌نگرند و در نتیجه هم آثارشان به لحاظ کیفیت نزول پیدا می‌کنند و هم در رفتار فرهنگی آن‌ها تأثیر منفی می‌گذارد. بنابراین بسیار شایسته است در ارائه مجوز به متقاضیان تجدیدنظر شود. البته این امر جزو وظایف دولت نیست، بلکه باید در این زمینه نیز همچون سایر صنوف، شورا یا اتحادیه‌ای راه‌اندازی شود تا درباره تشخیص صلاحیت متقاضیان دریافت مجوز، فعالیت کند.
 
وی ادامه داد: متأسفانه اکنون آن‌قدر مجوز انتشاراتی صادر شده که در بسیاری موارد شاهد انتشار کتاب‌های بد و کتاب‌هایی که حتی به لحظ املایی مشکل دارند، هستیم.
 
امینی تأکید کرد: معتقدم باید از کار ناشران در طول سال ارزیابی به‌عمل آید تا دیگر شاهد معضلاتی از قبیل هم‌ردیف بودن ناشران خوب و ناشران بد به لحاظ ارزش و کیفیت نباشیم؛ به عبارتی باید در این عرصه عدالت برقرار شود.
 
این نویسنده با اشاره به دیگر دغدغه‌‌های حوزه نشر، گفت: متأسفانه اکنون پشتیبانی و حمایت از کتاب‌ها به درستی صورت نمی‌گیرد؛ این حمایت‌ها بیشتر به سلایق دستگاه‌‌های دولتی متمرکز هستند. در حالی‌که معتقدم دولت فقط باید از کتاب‌های مرجع که تولید آن‌ها نیازمند زمان بیشتر، هزینه بیشتر و انرژی بیشتر است، حمایت کند و بقیه کتاب‌ها باید خودشان جایگاه خود را در بازار نشر پیدا کنند. ضمن این‌که معتقدم انتخاب کتاب از میان کتاب‌های مرجع موجود به منظور حمایت، باید توسط دانشگاه‌ها و مراکز فرهنگی متخصص صورت بگیرد.
 
این منتقد ادبی ارائه امتیاز اداری به افرادی که بیشترین تعداد تألیفات را دارند را از دیگر مشکلات حوزه نشر برشمرد و عنوان کرد: متأسفانه اکنون بسیار باب شده، امتیازاتی را به کسانی که بیشترین تعداد کتاب تألیفی ارائه کرده‌اند، قائل می‌شوند. در حالی‌که معتقدم تعداد تألیفات بیشتر نشانگر غنی بودن افراد به لحاظ علمی نیست. چه بسیارند افرادی که به دلیل جمع‌آوری رزومه به‌وفور کتاب‌‌سازی می‌کنند، اما هیچکدام از آن‌ها بار علمی ندارند و در مقابل بسیارند پژوهشگرانی که دو یا سه کتاب تألیفی دارند، اما بسیار تأثیرگذارند. به‌نظرم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان متولی باید به این عرصه ورود پیدا کند و جلوی پیشروی این کار نادرست را بگیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها