آیین اختتامیه دومین دوره جایزه کتاب سال ویژه علوم انسانی(نشان دهخدا)/2
ربیعی: نهضت عظیمی برای تولید نظریه در حوزه علوم انسانی شکل بگیرد/ از علوم انسانی در کشور غربتزدایی کنیم
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: باید از علوم انسانی در کشور غربتزدایی کنیم. به نهضت عظیمی برای تولید نظریه در حوزه علوم انسانی نیاز داریم. متاسفانه ساختارهای اقتصادی جامعه ما تامینکننده نیازهای معیشتی تولیدکنندگان اندیشه در کشور نیست.
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخشی از این مراسم با بیان اینکه باید از علوم انسانی در کشور غربتزدایی کنیم، گفت: امروز کمتر کسی حاضر است وقت خود را صرف تالیف کتاب در حوزه علوم انسانی کند. امروز عدم غلبه نظریه بر شیوههای زیستن جامعهای که همواره در حال تغییر است یکی از مشکلات اصلی ماست.
وی ادامه داد: اگر نظریهها راهحلهای بهتری برای شیوه زندگی بهتر ارائه نکنند با مشکل مواجه میشویم چراکه مشکل ما در سازمان نیست بلکه در تولید نظریه است. من با مشاهده آمار آسیبهای اجتماعی مانند طلاق، اعتیاد و خودکشی به این نتیجه رسیدم که بخش زیادی از مسایل ما در این حوزه به دلیل نخواندن و عدم نوشتن نظریه و تبدیل آن به زندگی و حیات اجتماعی است. به همین دلیل است که باید علوم انسانی را بیشتر از گذشته ارج بنهیم و آن را در سیاستگذاریها، سیاستسازیها و زندگی اجتماعی دخیل کنیم.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه تالیف کتاب در حوزه علوم انسانی کم شده گفت: به نهضت عظیمی برای تولید نظریه در حوزه علوم انسانی نیاز داریم. متاسفانه ساختارهای اقتصادی جامعه ما تامینکننده نیازهای معیشتی تولیدکنندگان اندیشه در کشور نیست و وظیفه ما این است که حداقل آرامش را برای تولیدکنندگان نظریه در کشور و نیز امنیت را برایشان فراهم کنیم.
ربیعی در بخش دیگری از سخنانش اظهار امیدواری کرد که بتواند با حضور صالحیامیری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه گامهای بیشتری بردارد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه با بیان اینکه پولی شدن پژوهشها آسیبهای جدی به ما زده است، گفت: امیدوارم که حمایتها و تشویقهایی از صاحبان قلمی چون موحد و دریابندری صورت گیرد چون این افراد عمر خود را برای تالیف و ترجمه صرف کردهاند.
به گفته ربیعی، متاسفانه اینکه در جامعه دیگر چنین افراد بزرگی پرورش نمییابند نشاندهنده این است که جامعه ما رو به افول است. باید بدانیم که به مدد مقالات علمی نمیتوانیم علم را قوام بدهیم چون در این باره نیاز به کتاب داریم. تفاوت کتاب با مقاله این است که کتاب چهارچوب فکری دارد اما مقاله تنها به علم اضافه نمیکند.
وی در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه کتاب چهارچوب ذهنی افراد را شکل میدهد، اظهار کرد: نوشتهها دنیا را تغییر میدهند و ما در ایران به دنبال تغییر و پیشرفت هستیم باید برای زندگی بهتر نیاز به نوشتن و تولید نظریه بپردازیم و خریدارانشان را به وجود بیاوریم.
متلاطم شدن عرصه جامعه و کمتر نوشتن
مسعود کوثری نیز در بخش دیگری از این مراسم با بیان اینکه برای تجلیل از قهرمانان فرهنگی ایران گرد هم آمدهایم، گفت: کسانی که آرام و بیصدا همانند دهخدا تلاش میکنند که چیزی بیافرینند. امیدوارم این جشنواره در دو سالگی خود بتواند پشتوانهای برای همه استادان علوم انسانی باشد و بتواند راهی برای تقویت کتاب در حوزه علوم انسانی باشد.
مدیر انتشارات علمی فرهنگی ادامه داد: متاسفانه عرصه جامعه آن قدر متلاطم شده که کمتر کسی به نگاشتن ترغیب میکند. امیدوارم جشنواره دهخدا شعلهای باشد که بتوانیم با آن دستهایمان را گرم کنیم.
وی همکاری خوب ناشران و نویسندگان را با این جشنواره نقطه مثبت و متمایز آن دانست و گفت: امیدوارم در حوزههایی که کم توان یا ناتوانیم بتوانیم حضور بهتری داشته باشیم.
وضعیت اصحاب علوم انسانی مطلوب نیست
محمدرضا غفاری، رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز در بخش دیگری از این مراسم با بیان اینکه وضعیت اصحاب علوم انسانی مطلوب نیست، گفت: این جشنواره میتواند فرصتی را فراهم کند که مولفان و عالمان حوزه علوم انسانی به خود ببالند و بتوانند خودشان را در مناسبات اجتماعی نشان دهند.
وی ادامه داد: فرهنگ تالیف و نوشتن کتاب به عنوان مهمترین فعالیت برای ترویج فرهنگ است. فرهنگ مهمترین عنصر زندگی اجتماعی در هر جامعه است و از دریچه تالیف کتاب میتوانیم به رشد و توسعه آن کمک کنیم.
اسماعیل آذر نیز در بخش دیگری از این مراسم با انتقاد از مقالات و کتابهای جعلی گفت: کتاب نوشتن و کتاب خواندن یکی از محصولاتش رسیدن به عزیمت و آگاهی است.
محمدمهدی حیدریان، معاون فرهنگی اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در سخنانی کوتاه بیان کرد: باید تلاش کنیم راهی پیدا کنیم که اشتغالات نابجای ذهنی اهالی این حوزه از بین برود و بتوانیم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی زمینههای تسهیل تالیف کتاب را فراهم کنیم.
نظر شما