چهارشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۹
صالحی امیری: همه در گسترش کتاب و کتابخوانی کمک کنیم!/ توجه به معیشت و امنیت فکری و شغلی مولفان و اصحاب فرهنگ و هنر

سیدرضا صالحی امیری در جلسه رای اعتماد در مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت نامطلوب کتابخوانی در کشور گفت: باید همه در گسترش کتاب و کتابخوانی کمک کنیم؛ در حال حاضر روستاها در حوزه کتاب مشکل دارند و بسیاری از شهرها کتابخانه ندارند و کتابخوانی در ایران بسیار کمرنگ شده که در این حوزه به عزم ملی نیاز است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،‌ سیدرضا صالحی امیری در جلسه علنی نوبت عصر دیروز (سه‌شنبه) در جریان بررسی صلاحیتش در مجلس، ضمن قدردانی از رئیس‌جمهور برای معرفی به مجلس و تشکر از موافقان و مخالفان، در بخشی از سخنانش گفت:‌ فرهنگ به مثابه اکسیژن در فضای جامعه است و فرهنگ می‌تواند تمام انسان‌های تشنه را سیراب کند. فرهنگ رود جاری دائمی برای تعالی فضیلت انسان‌ها است.

وی با بیان این‌که فرهنگ چهار جلوه اساسی انسجام، شخصیت‌سازی، هویت‌بخشی و سازگاری را به دنبال دارد، گفت:‌ جامعه فرهنگی جامعه‌ای است که در آن انسجام حکمفرما است و انسان‌ها شخصیت والایی دارند. انسان‌ها با یکدیگر سازگارند و از این منظر مقام معظم رهبری تعبیر زیبا را فرمودند که فرهنگ هویت ملت است و همه چیز مترتب به فرهنگ است. فرهنگ اقتصاد، حاشیه و ذیل سیاست نیست و در واقع اقتصاد سیاست، حاشیه و ذیل فرهنگ هستند که باید به این مسئله توجه کرد. نمی‌توان فرهنگ را از عرصه‌های دیگر منفک کرد که با این نگرش و گفتمان رهبری باید فرهنگ را معرفی کرد.
    
صالحی امیری با اشاره به سابقه کاری و فعالیت‌هایش گفت: نزدیک به ۲۰ سال از عمرم را صرف مطالبات فرهنگی، اجتماعی کردم. دورانی پرافتخار در دستگاه امنیتی بودم که مطالبات فرهنگی رسانه‌ای از وظایف دائمی ما بود. برای اولین‌بار نگاه نرم‌افزاری از دید امنیتی را انجام دادیم و با تاسیس ۱۰ مرکز مطالعاتی تلاش شد نگاه نخبگان، اندیشمندان و هنرمندان در تصمیمات امنیتی دخیل شوند.

وی با اشاره به فعالیتش در کتابخانه ملی گفت:‌ در دوره سه ساله حضورم در کتابخانه ملی گفت‌وگوی فرهنگی را در کشور نهادینه کرده و با نخبگان این پیام را دارم که با گفت‌وگو می‌توان مشکلات را حل کرد؛ ریشه گفت‌وگو، مباحثه است و که مباحثه ثمره حوزه علمیه است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه اظهار کرد: من برای‌ اولین‌بار نظام فرهنگی را آسیب‌شناسی کردم و ۴۳ آسیب را در آن برشمردم. همچنین ۲۳ آسیب را در ارشاد شناسایی کردم و شناخت نسبی از زمینی دارم که می‌خواهم روی آن قدم بگذارم.

صالحی امیری افزود: ما در نظام فرهنگی زندگی می‌کنیم که مجموعه نهادها،‌ ساختارها و قوانین و روابط حاکم بر آن است. گفتمان غالب در این زمینه ، گفتمان مقام معظم رهبری است که نفی تحجر، تصلب و جزم‌اندیشی از یک‌سو و نفی ولنگاری فرهنگی از سوی دیگر و در واقع آزاداندیشی فرهنگی را پیگیری می‌کند. در ذیل این گفتمان، گفتمان آقای روحانی قرار دارد که در پایه اعتدال، عدالت، عقلانیت و دیانت فرهنگی استوار است.

وی یادآور شد:‌ روح فرهنگ در جامعه ایران باید دینی باشد. همه حوزه‌های فرهنگ باید چارچوب‌های دینی را پاس بدارند و کسی نمی‌تواند از مرزهای دینی عدول کند. ما در یک نظام فرهنگی زندگی می کنیم که ملک مشاع است. یک ضلع آن سیاستگذاری فرهنگی است که بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار دارد، یک ضلع مجلس، یک ضلع روحانیت،‌ مراجع و ائمه جمعه،‌ یک ضلع نهادهای عمومی مثل دانشگاه آزاد،‌ شهرداری‌ها، سازمان تبلیغات و ضلع دیگر نهادهای مردمی هستند. وزیر باید بداند که باید تعامل، سازگاری و همگرایی را در دستور کار قرار دهد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که اگر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نتواند با منظومه فرهنگی در جامعه سازوگار باشد، دچار چالش می‌شود گفت:‌ اولین کار من در وزارت ارشاد در ۹ ماه آینده، ایجاد ثبات و آرامش در محیط فرهنگی است چرا که توسعه در بستر اغتشاش و تنش شکل نمی‌گیرد. اصلاح‌طلب و اصولگرا، ولایت‌مدار و معتدل همه زیر سقف ولایت و انقلاب اسلامی و در یک دایره قرار دارند.

صالحی امیری با تاکید بر این‌که وزارت ارشاد نباید وارد عرصه کار سیاسی شود، ادامه داد: غیرسیاسی کردن حوزه فرهنگ از جمله مسائلی است که آن را پیگیری می‌کنم. انتقال بازی از زمین سیاست به فرهنگ از مسائل مهم است و سیاستمداران باید از بازی فرهنگ خارج شوند که لازمه آن انسجام و تعامل است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با بیان این‌که انسجام و تعامل با خرده فرهنگ‌ها از مهمترین راهبردهای وی خواهد بود، افزود: ما بدون درک یکدیگر نمی‌توانیم با هم همکاری کنیم. اقوام ایرانی واقعیت‌های این سرزمین هستند و ما نباید این سرمایه‌ها را انکار کنیم. ما باید تنوع فرهنگی را به رسمیت بشناسیم و بدانیم همه زیر فرهنگ بزرگ ایران اسلامی زندگی می‌کنند. ما ضمن اعلام وفاداری به فرهنگ ملی،‌ تنوع فرهنگی را به رسمیت می‌شناسیم و می‌گوییم حق اقوام است که آنطور که فکر می‌کنند بیندیشند، به زبان خود سخن بگویند و با آداب و رسوم خود پایبند باشند.

وی در پاسخ به یکی از مخالفان مبنی بر این‌که تحصیلات مربوط به حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست گفت:‌ بنده دکترای مدیریت دارم و در حوزه مطالعات و منازعات قومی در ایران و الگوی تنوع و انسجام فرهنگی در ایران بسیار کار کردم. طبیعتا کسی که تحصیلات مدیریت برنامه ریزی دارد می‌تواند دستگاهی را اداره کند.

صالحی امیری همچنین با بیان این‌که دغدغه رهبری ولنگاری، نفوذ فرهنگی و مقاومت فرهنگی است، اظهار کرد:‌بنده ولله معتقد به ولنگاری و لیبرالیسم فرهنگی نیستم، چون لیبرالیسم فرهنگی مبتنی بر اومانیسم، سکولاریسم و فمنیسم است، در حالی‌که اندیشه دینی ما مبتنی بر وحدانیت،‌ شریعت و وفقاهت است. نمی‌توان در جامعه‌ای که مبانی آن وحدانی است لیبرالیستم را تقویت کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: بر این اساس پاسداری از مرزهای دینی و رفع دغدغه های مراجع و در راس آن مقام معظم رهبری وظیفه قطعی دستگاه فرهنگ کشور است از این رو بنده به جای شعار، سخنرانی، همایش و بنر ساختاری ایجاد خواهم کرد و گزارش آن را به مجلس خواهم داد.

وی با تاکید بر لزوم تقویت و توجه جدی کانون‌های فرهنگی و دینی و قرآنی در کشور ادامه داد: استراتژی که رهبری مطرح کردند آن است که روح حاکم بر فرهنگ باید فرهنگ دینی باشد. باید این را به‌صورت عملیاتی، برنامه‌ای و پروژه‌ای در سطح نظام فرهنگی اعمال کرد.

وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر لزوم ایجاد سازوکاری برای نیازسنجی فرهنگی گفت: نظام تولید، ‌توزیع،‌ ترویج و مصرف فرهنگی به‌سامان نیست. این کار به الگویی نیاز دارد تا این‌که بدانیم چه چیزی را به چه میزان تولید کرده و چه کسانی باید در عرصه فرهنگی مصرف کنند. امروز در فضای مجازی با انبوهی از فرصت‌ها و تهدیدها روبه‌رو هستیم، ولی نمی‌توان انکار و اجبارسازی کرد و در مقابل آن باید به سمت درک و هدایت نیازهای نسل جوان رفت.

به گفته وی، باید این نیازها را به سمت اهداف متعالی انقلاب اسلامی احیا کرد. تقابل، انکارسازی و اجبار سازی راه‌حل حوزه فرهنگ نیست. تعامل، گفت‌وگو، سازگاری و داشتن نگاه محبت آمیز به جوانان و اصحاب فرهنگ و هنر باعث تعالی فرهنگ می‌شود.

صالحی امیری با اشاره به لزوم توجه به فرهنگ عمومی نیز بیان کرد:‌ جامعه باید در حوزه اخلاقی تقویت شود. باید الزاما در حوزه اخلاق فردی در جامعه کار کنیم. صداقت، پاکدستی، راستگویی، اعتماد به نفس، همگرایی و همنوایی و دیگر دوستی از اصول اخلاقی اسلامی و ایرانی است اما چرا در جامعه کمرنگ شده؟ باید روی سرمایه فرهنگی و اجتماعی در جامعه کار شود.

وی با بیان این‌که می‌توان از ابزار فرهنگی برای گفتمان‌سازی استفاده کرد، افزود:‌ گفتمان سازی از فرهنگ آغاز می‌شود و نباید در سطح دولت‌ها باقی بماند، بلکه باید به سطح جامعه منتقل شود. مردم باید به گفتمان اقتصادی نیاز داشته و در سبد نیازهایشان آن را ببینند. این نگاه به حوزه اقتصاد مقاومتی ضروری است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ما تقریبا یک‌هزارم گردش مالی صنعت فرهنگ را در دنیا داریم که این فاجعه‌آمیز است در حالی‌که ظرفیت صنعت‌ هنر، فیلم، خط، نقاشی، تذهیب، انیمیشن، هنرهای تجمسی و صنایع دستی در این کشور می‌تواند در بلندمدت جایگزین صنعت نفت شود، لذا باید طبق گفته رئیس‌جمهور برنامه استراتژیک کلان را در دستور کار داشت. 

صالحی امیری توجه جدی به معیشت و امنیت فکری و شغلی هنرمندان، سینماگران،‌ مولفان و تمامی اصحاب فرهنگ و هنر به‌عنوان سرمایه‌های فرهنگ ملت را در دستور کارش برشمرد و اظهار کرد: باید به موضوع بیمه هنرمندان نیز توجه شود. همچنین گسترش و تقویت تعاملات بین‌المللی فرهنگی برای شناساندن ارزش‌های فرهنگ ایرانی و اسلامی به جهانیان یک ضرورت است.

وی همچنین با اشاره به وضعیت نامطلوب کتابخوانی گفت:‌ نهاد کتابخانه‌های عمومی در وضعیت خوبی نیستند. باید همه در گسترش کتاب و کتابخوانی کمک کنیم. در حال حاضر روستاها در حوزه کتاب مشکل دارند و بسیاری از شهرها کتابخانه ندارند و کتابخوانی در ایران بسیار کمرنگ شده و در این حوزه به عزم ملی نیاز است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر این‌که معیار حرکتش قانون است، گفت:‌ بنده هرگز به شما دروغ نخواهم گفت و به اموال مردم دستبرد نخواهم زد. هرگز رای جمعی را به رای فردی ترجیح نخواهم داد. تا جان دارم در ارشاد باشم یا نه در دفاع از حقوق اصحاب فرهنگ و هنر تلاش و از امام، رهبری و انقلاب دفاع خواهم کرد.

صالحی امیری در پایان گفت:‌ خدایا تو شاهد باش پذیرش این مسئولیت برای نام و نان نبود، برای کمک به اصحاب فرهنگ بود. با آگاهی این مسئولیت را قبول کردم تا به ملت بزرگ بگویم سربازان شما همیشه فداکاری خواهند کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها