شنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۵
زند‌‌مقدم: توزیع و فروش کتاب مهم‌ترین مشکل نشر دانشگاهی است/ تولید دو مجموعه «تک‌نگاشت» و «آزفا»

امیر زند‌مقدم، رئیس مرکز چاپ و انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی(ره) ضمن اعلام افزایش تولید کتاب این دانشگاه گفت: مهم‌ترین مشکل نشر دانشگاهی توزیع و فروش کتاب است اما دانشگاه علامه‌ طباطبائی‌(ره) با وجود چهار فروشگاه در رفع بخش عمده‌ای از این مشکل موفق عمل کرده است.

دکتر امیر زند‌مقدم، رئیس مرکز چاپ و انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی(ره) در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره وضعیت نشر این دانشگاه اظهار کرد: دانشگاه علامه طباطبائی(ره) در سال گذشته 75 عنوان کتاب شامل 44 عنوان تالیف و 17 عنوان ترجمه منتشر کرده است؛ از بین تالیفات، 31 عنوان به چاپ‌ نخست و 13 عنوان نیز به تجدید چاپ اختصاص دارد. کتاب‌های دانشگاه با شمارگان 500 تا یک‌هزار نسخه منتشر می‌شود.
 
وی با اشاره به رشد در میزان تولید کتاب در این دانشگاه در تشریح دلایل آن افزود: تغییر سیاست‌‌‌ در زمینه‌های تسهیل فرآیند تولید کتاب، تشویق استاد‌تمام‌ها و دانشیار‌ها همچنین تقویت نیروی انسانی و به‌عبارت دیگر توجه به فرآیند چابک‌سازی از عوامل موثر در رشد میزان تولید کتاب این دانشگاه است.
 
رشد تولید کتاب در دانشگاه علامه‌طباطبائی‌(ره)
زند‌مقدم با اشاره به فرآیند اخذ مجوز نشر در دانشگاه علامه‌طباطبائی‌(ره) گفت: مجوز نهایی تولید کتاب در دانشگاه از سوی شورای انتشارات دانشگاه صادر می‌شود. یکی از عوامل رشد تولید کتاب ایجاد تسهیلات برای اعضای هیات علمی و همکاری با سایر دانشگاه‌هاست.
 
رئیس مرکز چاپ و انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی(ره) اظهار کرد: هر کتاب طی دو مرحله و برخی کتاب‌ها در چهار مرحله با حضور داورانی از داخل و خارج از دانشگاه ارزیابی می‌شود. نمایندگان دانشکده‌ها و متخصصان هر رشته در این جلسات حضور دارند. آثار استاد‌یار‌ها و مربی‌ها در دانشکده‌های مربوطه بررسی و برای اخذ مجوز نهایی به شورای انتشارات دانشگاه ارسال می‌شود.
 
داوری آثار علامه با مشارکت داوران داخلی و خارجی   
زند‌مقدم با اشاره به زمان تصویب مجوز نشر کتاب در دانشگاه علامه طباطبائی(ره) افزود: بررسی‌ کتاب‌های ارسالی در شورای انتشارات حداکثر طی دو ماه طول می‌کشد. نتایج رد و قبول آثار برای انتشار گاهی 50 به 50 است؛ به‌عبارت دیگر احتمال رَد برخی آثار نیز وجود دارد. کتاب‌های تایید شده بعد از طی مراحل صفحه‌آرایی و کسب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نهایت طی پنج ماه منتشر می‌شود.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی‌(ره) با اشاره به آمار تولید کتاب این دانشگاه در سال 95 ادامه داد: از ابتدای سال 95 تا اواسط مهر‌ماه، 39 عنوان کتاب شامل 21 عنوان تالیفی، 12 ترجمه و 6 مجموعه مقالات و گرد‌آوری از سوی این دانشگاه منتشر شده است؛ علاوه بر این 30 عنوان جدید زیر چاپ است و 6 عنوان نیز مجوز چاپ دریافت کرده‌اند.

تولید دو مجموعه «تک‌نگاشت» و «آزفا»
زند‌مقدم در تشریح دیگر برنامه‌‌های دانشگاه علامه طباطبائی(ره) در حوزه نشر گفت: تولید مجموعه‌ «تک‌نگاشت» در حوزه زبان‌شناسی از برنامه‌های کلان انتشارات دانشگاه است. متخصصان مطرح کشور در حوزه زبان‌شناسی از سراسر کشور در تولید این اثر مشارکت دارند. کمیته توانمند‌سازی پژوهش نیز با هدف ارتقاء مهارت‌‌های پژوهشی اعضای هیات علمی تولید یک مجموعه را در دست دارد. یکی از عنوان‌‌های این مجموعه به مقوله روش تحقیق کمی و کیفی،  تحلیل محتوا آموزش ویرایش و نگارش محتوای علمی اختصاص دارد.
 
وی درباره تولید مجموعه کتاب‌های «آزفا» اظهار‌ کرد: تولید مجموعه 18 جلدی «آزفا» یا آموزش زبان فارسی برای دانشجویان خارجی مقطع کارشناسی‌ارشد رشته زبان فارسی از دیگر برنامه‌های کلان دانشگاه علامه طباطبایی(ره) است. تولید این دو مجموعه از دی‌ماه سال گذشته آغاز شده است.
 
زندمقدم با اشاره به توسعه چاپخانه انتشارات دانشگاه علامه‌طباطبائی(ره) افزود: یکی از مزیت‌های دانشگاه علامه طباطبائی(ره) وجود چاپخانه مستقل است که علاوه بر کتاب در تولید نشریه نیز فعالیت می‌کند. دانشگاه 41 عنوان نشریه شامل 25 عنوان نشریه علمی ـ پژوهشی و دو عنوان علمی- ترویجی است؛ مابقی نیز در نوبت اخذ مجوز هستند. جذب نیروی انسانی و ارتقاء تجهیزات چاپخانه نیز عملیاتی شده است.

آغاز فعالیت دانشگاه علامه در حوزه نشر دیجیتال
این مقام مسئول در دانشگاه علامه‌طباطبائی(ره) درباره فعالیت انتشارات در حوزه نشر الکترونیک ادامه‌ داد: پیگیری ورود به عرصه نشر دیجیتال از سوی شورای انتشارات دانشگاه صورت می‌گیرد. قرار‌داد تولید ebook با امنیت بالا در حال نهایی شدن است. نشر الکترونیک دانشگاه به کتاب محدود نمی‌شود و سخنرانی‌ها و کارگاه‌های دانشگاه‌ نیز در قالب الکترونیک عرضه خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال، دانشگاه علامه طباطبائی(ره) نیز در عرصه نشر دیجیتال به تولید اثر اقدام کند.
 
زند‌مقدم درباره مهم‌ترین معضل نشر دانشگاهی گفت: به‌نظر می‌رسد که مهم‌ترین مشکل نشر دانشگاهی توزیع و فروش کتاب است؛ اما دانشگاه علامه‌طباطبائی‌(ره) با وجود چهار فروشگاه شامل یک فروشگاه الکترونیک و سه فروشگاه فیزیکی در رفع بخش عمده‌ای از این مشکل موفق عمل کرده است.

مروری بر پرونده
 رئیس انتشارات دانشگاه صنعتی شریف معتقد است با توجه به مباحث اقتصاد مقاومتی با رویکرد معیار‌های دانش‌بنیان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه نشر به عرصه بین‌‌المللی کرده است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با حمید‌رضا شهابی را اینجــــــــــا بخوانید.

رئیس کتابخانه مرکزی، مرکز نشر و اسناد دانشگاه شهید بهشتی معتقد است که دسترسی به کتا‌ب‌ها و پایان‌نامه‌های فارسی از‌ جمله مهم‌ترین درخواست طرف‌های قرارداد علمی با دانشگاه شهید بهشتی است. متن کامل گفت‌و‌گوی ایبنا با دکتر رائد فرید‌زاده را اینجـــــــــــا بخوانید.

مدیرعامل موسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف معتقد است نظام آموزشی ما متاسفانه بر نتایج پژوهش‌های خارجی استوار است و باید به این نکته اشاره کنم که وضعیت نشر دانشگاهی خوب نیست. گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با مهندس محمدمهدی روحانی مشهدی را اینجـــــــــــا بخوانید.

مدیر تولید و نشر آثار علمی دانشگاه امام صادق(ع) تولید 100 عنوان کتاب از اهداف دانشگاه امام‌صادق است. گفت‌و‌گوی کامل خبرنگار ایبنا با رضا دیبا، مدیر تولید و نشر آثار علمی دانشگاه امام صادق(ع) را اینجــــــــــــا بخوانید.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها