وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما مطرح کرد
واگذاری ممیزی به برخی ناشران باسابقه و باصلاحیت /مصونیت فرهنگی نیازمند عزم ملی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یکشنبه شب در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، ضمن تشریح مهمترین اقدامات این وزارتخانه در حوزه فرهنگ، گفت: ضمن اینکه ممیزی کتاب از نظر قانونی بر عهده این وزارتخانه است، اما بهصورت آزمایشی واگذاری ممیزی به برخی ناشران باسابقه و باصلاحیت محقق شده است.
جنتی در این گفتوگوی ویژه درباره طرح واگذاری ممیزی به ناشران، اظهار کرد: بدون تردید ممیزی کتاب از نظر قانونی بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. از ابتدای ورودم به این وزارتخانه، این دغدغه وجود داشت که ممیزی پیش از چاپ را به ناشران واگذار کنیم، اما ممیزی بعد از چاپ را خودِ این وزارتخانه انجام دهد.
وی ادامه داد: سپس متوجه شدیم که ناشران زیر بار این قضیه نمیروند، بنابراین تاکنون نیز (سه سال اخیر) ممیزی کتاب را خودِ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام داده است. در این وزارتخانه به این منظور هیأت نظارت بر محتوای کتاب، بر کتابهای حوزههای مختلف نظارت میکند.
مقام عالی وزات فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: در این میان، تعدادی ناشر باسابقه دارای هیأت علمی وجود داشته و کاملاً با ضوابط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نشر اِشراف دارند و در سالهای فعالیت خود به آنها عمل میکنند و تاکنون هیچگونه تخلفی از آنها مشاهده نشده است.
جنتی ادامه داد: پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، واگذاری ممیزی کتاب به اینگونه ناشران، آنهم بهصورت موردی و آزمایشی بود که تا حدودی محقق شده است.
وی در پاسخ به پرسش مجری برنامه مبنی بر اینکه «آیا اینگونه واگذاریها، تبعیض میان ناشران نیست؟» گفت: چرا تبعیض هست، اما آنچه که مهم بهنظر می رسد این است که این ناشران باسابقه، در طول فعالیت خود صلاحیت خود را ثابت کردهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره راهکارهای جلوگیری از هجوم آسیبهای فرهنگی نیز اظهار کرد: باید سنگرهایی برای جلوگیری از نفود تهاجم فرهنگی ایجاد کنیم. باید با تولید برنامههای فرهنگی پُربار، فضا را بهگونهای فراهم کنیم که جوانان و نوجوانان ما اصلاً به سمت برنامههای هدفدار دشمنان نروند.
این مقام مسئول با اشاره به خاکریزهای فرهنگی که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد شدهاند، افزود: بهطور مثال، با وجود حجم انبوهی از تولید و انتشار کتابها (80 هزار عنوان کتاب که اکثریت چاپ نخست هستند) که بخش اعظم آنها رمانهای مبتذل است، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دقت آنها را بررسی میکند و جلوی انتشار آنها را میگیرد.
وی با تأکید بر این نکته که جلوی انتشار کتابهای مضر و زیانآور گرفته میشود، ادامه داد: البته ممکن است در میان این حجم انبوه از کتابها، چند پاراگراف مبتذل از زیر دست بررسان کتاب رد شود و احیاناً کتاب منتشر شود که کاملاً موردی و طبیعی است؛ اما تاکنون جلوی انتشار اکثریت آنها مانند عرفانهای کاذب، گرفته شده است.
جنتی در پاسخ به این پرسش که «آیا از مصونیت فرهنگی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد کرده است، راضی هستید؟» گفت: بهصورت نسبی راضی هستم، اما در مواردی مشکلاتی وجود دارد که باید رفع شوند. در مجموع ایجاد مصونیت فرهنگی نیازمند عزم ملی است. چنین نیست که ایجاد مصونیت فرهنگی، فقط وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد، بلکه همه نهادها و مؤسسات فرهنگی بهویژه صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات قم، حوزههای علمیه، مؤسسات فرهنگی، ائمه جماعت مساجد و استادان دانشگاهها در قِبال سالمسازی جامعه مسئولند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تأثیر تولیدات فرهنگی کشور در مصونیت فرهنگی، عنوان کرد: تولیدات فرهنگی بهطور مثال در حوزه کتاب و مطبوعات باید بهگونهای باشند که نه تنها فرهنگ کشور را اشباع کرده، بلکه بتوانند فرهنگ غنی ایرانی ـ اسلامی را به جهانیان صادر کنند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه حمایتهای ویژهای ارائه میکند؛ بهطور مثال این وزارتخانه برای مطبوعاتی که به حوزههایی مانند دفاع مقدس و اقتصاد مقاومتی میپردازند، یارانه بیشتری درنظر گرفته است.
وی ادامه داد: راهاندازی شبکه ملی فرهنگ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که تا سطح روستاها نیز پیش رفته، اقدام دیگر این وزارتخانه در حوزه تولیدات فرهنگی است تا بتواند محتوای خوبی را در اختیار مردم قرار دهد.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حمایتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از هنرمندان و نویسندگان، گفت: از گذشته این قشر از جامعه با راهاندازی صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران حمایت میشوند، اما این صندوق نزدیک 40 میلیارد تومان به سازمان تأمین اجتماعی بدهی داشت که در دولت تدبیر و امید این بدهیها پرداخت شد؛ سپس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به پالایش این صندوق پرداخت، چراکه برخیها در این صندوق عضو بودند که اصلاً هنرمند نبودند.
نظر شما