محمد الهیاری، معاون توسعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور، در برنامه «گفتوگوی فرهنگی» رادیو گفتوگو با اشاره به افزایش تعداد کتابخانههای عمومی عنوان کرد: طی دو سال گذشته 97 کتابخانه عمومی به کتابخانههای کشور اضافه شده که درصد قابل توجهی از آن مربوط به کتابخانههای روستایی است.
در این برنامه محمد الهیاری درباره آمار اعضای کتابخانههای عمومی در کشور اظهار کرد: موضوع دسترسی به کتابخانه برای ما اهمیت ویژهای دارد و هرچه دسترسی مردم به کتابخانهها بیشتر باشد، طبیعتا عضویت افزایش مییابد. در حال حاضر دو هزار و 200 کتابخانه عمومی در سراسر کشور را نهاد کتابخانههای عمومی اداره میکند و هزار کتابخانه بهصورت مشارکتی اداره میشود؛ یعنی اشخاص حقیقی و حقوقی آنرا اداره میکنند و نهاد کتابخانهها وظیفه تأمین منابع را دارد.
معاون توسعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: سه هزار و 200 کتابخانه عمومی در سراسر کشور داریم که 700 کتابخانه در مناطق روستایی هستند. طبیعی است که برخی از شهرها کتابخانه عمومی ندارند یا ممکن است دیگران از وجود آن مطلع نباشند. در این دو هزار و 200 کتابخانه عمومی سراسر کشور، حدود 40 میلیون نسخه کتاب برای سلایق مختلف وجود دارد. اعضای فعالی که کتابها را امانت میگیرند، حدود دو و نیم میلیون نفر در سراسر کشور هستند.
وی درباره نرخ رشد تأسیس کتابخانهها طی سالهای اخیر گفت: تأسیس، تجهیز، نوسازی و سیاستگذاری اداره کتابخانهها بر عهده نهاد کتابخانههای عمومی است. نهاد دو نوع درآمد دارد که بخشی از طرف دولت است که صرف هزینههای پرسنلی میشود و بخش دیگر هزینه نیم درصدی است که باید از شهرداریها دریافت کند. این عدد براساس تعامل شهرداری و نهاد به نیم درصد نمیرسد و با تعامل موجود بخشی از این مبلغ بهصورت سالیانه دریافت میشود. طبق اسناد بالادستی برای روستاهای بالای یکهزار و 500 نفر جمعیت ثابت پیشبینی داشتن کتابخانه شده است.
این مسئول با اشاره به راهکارهایی برای ارائه خدمات کتابخانهای در روستاهای زیر یکهزار و 500 نفر توضیح داد: امکان این وجود دارد چند روستا در یک منطقه که جمعیتشان به این تعداد میرسد، یک کتابخانه ثابت داشته باشند. شیوه دیگر این است که در مناطق صعبالعبور از کتابخانههای سیار استفاده کنیم و در حال حاضر بالغ بر 30 کتابخانه سیار فعال همراه با کتابدار در استانهای کشور داریم.
معاون توسعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: طی دو سال گذشته 97 کتابخانه عمومی به کتابخانههای کشور اضافه شده که درصد قابل توجهی از آن مربوط به شهرها و روستاهایی است که کمتر کتابخانه داشتند. هر سال تعداد کتابخانهها افزایش پیدا میکند و تعدادی نیاز به مرمت و نوسازی دارند و در حال حاضر در بین 38 کتابخانه فعال 16 کتابخانه در حال نوسازی هستند.
در ادامه این برنامه محمدهادی ناصری، مدیر روابط عمومی و امور بینالملل نهاد کتابخانههای عمومی، درباره آموزش در نهاد کتابخانههای عمومی عنوان کرد: عمده فعالیت مجموعه کتابخانههای عمومی به عهده کتابداران است و یکی از سیاستهای دوره جدید، آموزش مستمر و مهارتافزایی کارکنان بود. دورههایی به نام آموزش و مشاوره کتابداران در 10 نوبت تشکیل شد و در هر نوبت، 150 نفر از کتابداران سراسر کشور حضور دارند.
مدیر روابط عمومی نهاد کتابخانهها گفت: در بخش بعدی برای اینکه کتابداران بیشتر از آموزش استفاده کنند، تمهیدی در آذر 94 به نام «مدرسه اینترنتی خواندن» فراهم شد که پنج هزار و 700 نفر از همکاران کتابدار از دورههای آموزشی مدنظر استفاده کردند.
برنامه «گفتوگوی فرهنگی» از شنبه تا چهارشنبه ساعت 20 روی آنتن شبکه رادیویی گفتوگو میرود و علاقهمندان میتوانند برای دسترسی به محتوای این برنامه به سایت این شبکه رادیویی مراجعه کنند.
نظر شما