حال و هوای امروز چاپخانهها/ 2
غفاری: دولت نسبت به ورود ماشینآلات چاپی نو به کشور اقدام کند/کتاب نخواندن، تعطیلی چاپخانهها را به دنبال دارد
حمید غفاری، عضو کمیسیون حل اختلاف اتحادیه چاپخانهداران تهران، ضمن درخواست حمایت دولت از چاپخانهداران به منظور پیشگیری از تعطیلی آنها، گفت: ورود ماشینآلات چاپی نو به کشور از ضروریات این صنعت بهشمار میآید.
وی گفت: بسیار ناگوار است که بگویم هنوز مشخص نشده چاپ و چاپخانهها یک نهاد صنعتی هستند یا جزو نهادهای فرهنگی محسوب میشوند. وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تؤامان باید سرپرستی این حوزه را به عهده بگیرند.، چراکه در اصل، چاپ یک صنعت است.
مدیر چاپ و نشر «نور حکمت» افزود: افراد در بسیاری از صنایع و همچنین در حوزه چاپ، میتوانند با استفاده از سرمایه شخصی در هر زمان مورد علاقه، نزد هر فرد یا افرادی که تمایل دارند برای خرید یک دستگاه بروند و هر زمانی که مدنظر دارند دوباره آنرا تبدیل به پول کنند؛ اما در صنعت چاپ چنین نیست و برای خرید و فروش یک دستگاه چاپ باید عوامل متعددی مانند صلاحیت خریدار و فروشنده محرز شود. البته ناگفته نماند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در چند سال اخیر به مباحثی درباره اینکه آیا صنعت چاپ به حوزه صنعت مربوط میشود یا اینکه باید زیر نظر همین وزارتخانه باشد، ورود پیدا کرده است.
عضو کمیسیون حل اختلاف اتحادیه چاپخانهداران تهران ادامه داد: همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه با اجرای طرحهایی مانند تفویض صدور مجوزها سعی کرده بخشی از موانع پیش پای این صنعت را از میان بردارد، اما آنچه که مهم بهنظر میرسد، وجود چاپخانههای متعدد در بخش دولتی است و نبود آن ممیزیای که در بخش خصوصی وجود دارد؛ همین امر، باعث کساد شدن فعالیت بخش خصوصی که حتی توان رقابت با بخش دولتی را ندارد، شده است.
ضرورت فعالیت چاپخانهداران دولتی زیر نظر اتحادیه مربوطه
مدیر و مؤسس انتشارات «مشکات» عنوان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند در این زمینه ورود پیدا کند و اعلام کند که هر چاپخانهای از نظر شغلی موظف است زیرمجموعه صنف مربوطه فعالیت کند، یعنی مجوز آنها را اتحادیه چاپخانهداران صادر کند. همچنین این وزارتخانه میتواند روی هزینهها و قیمت کالاهای چاپی چاپخانههای دولتی نظارت داشته باشد.
غفاری واردات فراوان ماشینآلات چاپی را از دیگر معضلات این صنعت برشمرد و گفت: با وفور واردات ماشینآلات چاپی به کشور سرمایه ملی به هدر میرود و چون چاپخانهدار از بضاعت مالی برخوردار نیست و در مقابل با بهرههای بالای وامها مواجه است، مسلماً نمیتواند ماشین نو وارد کشور کند، در نتیجه ماشینهایی که بهطور مثال 10 سال از عمرشان گذشته، وارد میشوند. در چنین شرایطی این وظیفه دولت است که از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت برای بهسازی و نوسازی دستگاههای چاپی اقدام کند.
مالیات سرسامآور چاپخانهها؛ معضل بزرگ صنعت چاپ/ چاپ نیاز به حمایت دارد
عضو کمیسیون حل اختلاف اتحادیه چاپخانهداران تهران با بیان اینکه متأسفانه صنعت چاپ آنگونه که شایسته است از حمایت برخوردار نشده است، اظهار کرد: آمار و ارقام رسمی حاکی از آن هستند که فقط در تهران 300 چاپخانه به دلیل مشکلات مذکور تعطیل شدهاند و آنهایی هم که همچنان دایر هستند با ضررهایی که میدانند به دنبال خواهند داشت، ادامه میدهند، چراکه عاشق حرفه خود هستند؛ این افراد با فروش اموالشان، شرایط تولید خود را حفظ کردهاند.
وی ادامه داد: علاوه بر آن، شاهدیم که سازمان تأمین اجتماعی به انوع مختلف و با لیستهای بازرسی اشتباه و جرائمی که به اشتباه درنظر گرفته شده، به بخش خصوصی فشار وارد میکند.
غفاری با اشاره به دیگر مشکلات چاپخانهداران، گفت: چاپخانهداران موظفند مالیاتهایی که اخیراً چندین برابر نیز شدهاند را پرداخت کنند. علاوه بر آن مالیات بر ارزش افزوده که در بسیاری از کالاهای تولیدی اصلاً به چاپخانهداران مربوط نمیشود، پرداخت میکنند. رقم این مالیاتها آنقدر زیاد است که حتی اگر چاپخانهدار چاپخانه خود را بفروشد، باز نمیتواند مالیات خود را پرداخت کند.
عضو هیأتمدیره تعاونی چاپخانهداران افزود: با صراحت میتوانم بگویم که هیچ مدیر چاپخانهای وجود ندارد که برای اعتراض نسبت به رقم مالیتها به دارایی مراجعه کرده باشد و او را به تعطیلی چاپخانه و سپردن سرمایه به بانکها به منظور دسترسی به سود بیشتر، تشویق نکرده باشند. واقعاً چه کسی متولی حل اینگونه معضلات است؟
نبود سیستم مناسب توزیع کتاب
وی عنوان کرد: بیش از 15 هزار ناشر و کتابفروش وجود دارد که شاید از میان آنها کمتر از چند صد ناشر فعال هستند. از آنجا که کتاب بهعنوان کالای اساسی مردم مطرح نیست، خریدن کتاب رو به افول است. این فرایند ناشایسته، متضرر شدن ناشران بهویژه چاپخانهداران را به دنبال دارد.
عضو کمیسیون حل اختلاف اتحادیه چاپخانهداران تهران یکی از مهمترین مشکلات حوزه چاپ و نشر را نبود سیستم مناسب توزیع کتاب در کشور دانست و ادامه داد: متأسفانه به دلیل نبود همین سیستم، وقتی کتاب ناشر یا مؤلفی منتشر میشود، تازه مشکلاتشان آغاز میشود. یعنی ناشر دغدغه توزیع کتاب و دسترسی مخاطبان به کتاب را دارد. ناشر باید نزدیک 50 درصد سرمایه خود را به توزیع کتابهایش اختصاص دهد و تخفیف زیادی برای عوامل پخش قائل شود. از طرف دیگر ممکن است کتابهای ناشر در بازار کساد نشر به فروش نروند و در نتیجه به پول تبدیل نشوند. در چنین شرایطی ممکن است ناشر به توزیعکننده به جای پولی که وعده داده بود، مجدداً کتاب بدهد؛ این موضوع باعث حبس سرمایه ناشر و پایین آمدن میزان تولیداتش شده و بهمراتب چاپخانهها ورشکست میشوند.
غفاری ضمن ابراز تأسف از اینکه اکنون کتاب به ابزار سمبولیک تبدیل شده، گفت: از طرف دیگر، خانوادهها به دلیل هزینههای زیادی که با آنها مواجه هستند (مسکن، رفت و آمد، خوراک و بهداشت) کمتر به خرید کتاب رغبت نشان میدهند و در نتیجه کتاب جزو آخرین لیست سبد خانوار آنها قرار میگیرد. به اعتقاد بنده تا زمانی که مشکلات این عرصه حل نشوند، هیچگاه کتاب از این جایگاه بالاتر نمیآید، بلکه با گرانی و تورم روزافزون هر روز جایگاهش یک پله پایینتر نیز میرود.
عضو هیأتمدیره تعاونی چاپخانهداران اظهار کرد: از مسئولان و متولیان فرهنگی کشور درخواست داریم اگر چاپخانهها را حمایت نمیکنند، لااقل فشار مضاعف به آنها وارد نکنند، چراکه این فشارها باعث تعطیلی چاپخانهها میشود و وقتی چاپخانهها تعطیل شوند، پرسنل آنها بیکار شده و این قشر بیکار وارد جامعه میشود و در نتیجه آسیبهای اجتماعی و ناامنی اجتماعی به وجود میآید؛ به دنبال این آسیبها، ازدواج صورت نمیگیرد و بهمراتب مفاسد اجتماعی، روحی و روانی در جامعه مشاهده میشود.
نظر شما